ICT Istria

‘U Istri 280 ICT tvrtki, 2500 visokoobrazovanih, a prosječne plaće u branši iznad 8000 kuna‘

Žele istaknuti Istru kao globalno sjedište s mogućnostima za razvoj karijere i života

Udruga ICT Istria i njeni partneri

 Ict Istria

ICT Istria, najveća istarska ICT udruga organizira konferenciju 'Let'sGrow!'. Regija iz koje dolazi prvi hrvatski jednorog 6. svibnja u Puli će okupiti kremu istarske ICT scene, a sve kako bi istaknuli ICT dosege Istre kao globalnog sjedišta s mogućnostima za razvoj karijere i života u Istri.

Dean Verbanac, predsjednik ICT Istria kaže da planiraju brojna stručna i inspirativna predavanja te radionice, a cilj je potaknuti učenike, studente i mlade ljude na prepoznavanje potencijala, obrazovanje i zapošljavanje u ICT sektoru u Istri bez kojeg je današnji razvoj gotovo nezamisliv.

- Kroz cjelodnevni event želi se motivirati navedene skupine da se educiraju, prihvate nove tehnologije te nastave graditi karijeru i život u Istri uz mogućnost rada s 'susjedom preko puta', ali i cijelim svijetom - kaže Verbanac.

Konferenciju su podržali Denis Hrelja iz Hrvatske gospodarske komore, Nikola Tanković kao predstavnik Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i Dragan Pantić iz Centra za robotiku u Puli.

- Udrugu smo osnovali s ciljem jačanja i povezivanja informatičke struke, promicanja suvremene tehnologije, ali i promoviranja svega onoga što ova grana industrije predstavlja, a što današnje svjetsko i domaće tržište sveobuhvatno traži. U Istri imamo preko 280 tvrtki iz ICT sektora, 2500 visokokvalitetno obrazovanih stručnjaka, plaće su u prosjeku od 8.000 kn nadalje, a imamo i Infobip, koji je drugi jednorog u Hrvatskoj, uz Rimca - ističe Verbanac.

Pojašnjava da u sklopu konferencije planiraju dati uvid u nove tehnologije i potencijal istarskog ICT-a.

- Na konferenciji će izlagati 24 istarske tvrtke, redom Agenor Automatika, C.M.G.C., Cenosco Croatia, Codis, Consonna, Dhh, Digitalna Agencija Marke Thing, Info Network, Infobip, Infosit, Intersoft Technologies, Istra Tech, Istracom, Lloyds Digital, Mijena, Novatech, Pakom, Penta, Smart Aqua, Sprend, Superius, System Bee, Tehnoline Telekom i Tri M, a koje se u pravilu vrlo rijetko pojavljuju u javnosti - kaže Verbanac.

Denis Hrelja iz HGK kaže da nije slučajnost da se IT tvrtke razvijaju upravo u Istarskoj županiji.

- Istra ima dugu i bogatu ICT tradiciju s velikim međunarodnim uspjesima. Iskusne ljude koji su izgradili top brendove i odavno postali lideri u regiji. Istra ima sve što je potrebno za daljnji rast i razvoj te da postanemo značajna digitalna regija na svjetskoj karti i vjerujem da će mladi to prepoznati zahvaljujući i ovakvim manifestacijama, a mogućnosti su stvarno brojne - kaže Hrelja.

Nikola Tanković kao predstavnik Sveučilišta Juraja Dobrile u Puli kaže da grade sinergiju Fakulteta Informatike kroz Sveučilište Jurja Dobrile u Puli i ICT kompanija.

- Fakultet djeluje kao centar otvorenog stjecanja i kolanja znanja, ideja, vještina te znanstvenog i tehnološkog razvoja. Kako bi kompanije mogle održavati svoje poslovanje, funkcija Sveučilišta je prepoznati njihove trenutne i buduće potrebe, kao i potrebe tržišta. Informacije o tome moraju biti javno dostupne i na nama je da ta saznanja aktivno komuniciramo - kaže Tanković.

Dragan Pantić iz Centra za robotiku u Puli kaže da se kurikularna reforma kod nas svodi uglavnom na izmjene planova i programa, ali te izmjene nisu dovoljne.

- Za realizaciju tih programa treba nabaviti opremu, treba educirati nastavnike da bi mogli predavati nove sadržaje. Kod nas je predmet Tehničke kulture s dva sata tjedno smanjen na jedan sat tjedno, informatika nije obvezan predmet. U Estoniji su predmete koji su vezani s programiranjem uveli u škole još prije 20 godina. U Sloveniji u nižim razredima osnovne škole rade s Fischertechnik kompletima, koje kasnije rade i programiranje. Nadalje, u Irskoj svi učenici petih razreda dobiju microbitove. Zbog toga, drago nam je da će svi sudionici na konferenciji moći iz prve ruke isprobati razne robote i nove tehnologije - kaže Pantić.

Dean Verbanac, predsjednik ICT Istria navodi da će na konferenciji 'Let'sGrow!' predavati suosnivač i tehnički direktor Infobipa Izabel Jelenić, direktor ZICER-a Frane Šesnić, suosnivač i direktor startupa STEMI Marin Trošelj, suosnivači startupa Airt Hajdi Ćenan i Davor Runje te gostujući stručnjaci iz Rimac Automobila. Planiraju i panel s TikTokerima.

- Posjetitelji će moći sudjelovati na brojnim interaktivnim radionicama te isprobati primjerice, rad na robotima, VR pod vodstvom VR Studio Pula, 3D printer pod vodstvom Centra Pozitron, ući u svijet robotike i STEMI HEXAPOD uz Marina Trošelja i Marije Šutalo, a očekuje ih i prigodni Sparks program Infobipa, zatim predstavljanje virtualne knjige Gimnazije Pula i još mnogo zanimljivih aktivnosti - zaključuje Verbanac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:34