Stradali u krizi

U Istri nestalo 100-tinjak obrta: 'Kada prestanu državne mjere bit će još i gore'

Jurinović ističe da se posljedice ipak osjećaju s obzirom da se svake godine uoči turističke sezone otvara velik broj obrta, a to ove godine ipak nije slučaj
Pula, ilustracija
 Goran Sebelic / CROPIX

Iako na području koje pokriva Udruženje obrtnika Pule - a to je cijela bivša općina koja se proteže sve do Savičente i Barbana - zasad nije bilo drastičnog broja zatvorenih obrta, ljudi iz branše ukazuju da će kriza tek uslijediti, i to nakon što se ukinu državne i lokalne mjere potpore.

- Posljedice tek dolaze, i to nakon što Hrvatski zavod za zapošljavanje prestane isplaćivati plaće ugroženim obrtnicima – pojašnjava Ester Jurinović, tajnica Udruženja obrtnika Pule, te dodaje kako je od 1. ožujka do danas u pulskom udruženju obrtnika koje broji 2770 članova, zbog koronakrize svoja vrata trajno zatvorilo čak 48 obrta. Kad je riječ o djelatnostima, najviše je ugašenih obrta koji se bave ugostiteljstvom, njih devet, slijede usluge čišćenja i pranja s osam trajno zatvorenih obrtničkih radnji te turističke usluge i vodiči, gdje je šestero vlasnika odlučilo staviti ključ u bravu.

S druge pak strane u ožujku je otvoreno 29 obrta, u travnju devet, a u svibnju 12, no, to ipak, upozorava, ne ukazuje da su obrtništvu naglo 'procvale ruže'. Jurinović ističe da se posljedice ipak osjećaju s obzirom da se svake godine uoči turističke sezone otvara velik broj obrta, a to ove godine ipak nije slučaj.

Potvrđuje to i Robert Momić, predsjednik Obrtničke komore Istarske županije te napominje da je u Istri velika većina djelatnosti posredno ili neposredno vezana za turizam i osjetit će negativne posljedice krize, prenosi Glas Istre.

Na razini pak cijele županije od 15. ožujka do 30. travnja zatvoreno je 89 obrta, od čega najviše ugostiteljsko-turističkih i trgovinskih. Među zatvorenim obrtima deset je onih koji pružaju usluge čišćenja i pranja te 12 koji se bave intelektualnim uslugama. Ugašena su po tri prijevoznika i građevinara, četiri ICT obrta, četiri obrta koja pružaju takozvane osobne usluge te dva ribarska obrta.

Istovremeno su otvorena 34 obrta, najviše onih koji pružaju intelektualne usluge, njih 14 te, po tri obrta iz područja čišćenja, trgovine i graditeljstva i dva ugostiteljsko-turistička. Dva nova obrta registrirana su za djelatnost osobnih usluga, dok ih pet potpada pod takozvane ostale usluge. Na dan 30. travnja u Istarskoj županiji bio je aktivan 7.971 obrt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:05