ZA NEKE BEZ RECESIJE

U Njemačkoj izašao popis 500 najbogatijih: Listu predvode gazde Hrvatima omiljenih brandova

Unutar ‘500‘ najvećih, 226 je bogataša s imetkom većim od milijardu eura

Oliver Zipse, prvi čovjek BMW-a i njemački kancelar Olaf Scholz u proizvodnim pogonima BMW-a čiji su dioničari najbogatiji Nijemci

 Alexandra Beier/Afp

Objavivši listu 500 najbogatijih Nijemaca za tekuću godinu, portal Manager-Magazin izašao je s podatkom da se imetak najbogatijih pripadnika tamošnjeg društva u proteklih godinu dana, unatoč recesiji, uvećao za 82 milijarde eura dosegnuvši iznos od 1100 milijardi eura.

- Zahvaljujući ‘vjetru u leđa‘ s burze, dioničari BMW-a Sussane Klatten i Stefan Quandt vratila su prvo mjesto na ljestvici najbogatijih Nijemaca potisnuvši osnivača Lidla Dietera Schwarza s čela liste – ističe Manager-Magazin, stavljajući na treće mjesto najimućnijih obitelj Merck, osnivače istoimenog farmaceutskog giganta. Sussane Klatten i Stefan Quandt, prema istome izvoru, raspolažu s bogatstvom od 40,5 milijardi eura svaki, dok je Schwarz ‘težak‘ 39,5 milijardi eura. Imetak obitelji Merck magazin procjenjuje na 32 milijarde eura.

Među deset najbogatijih Nijemaca Manager-Magazin je uvrstio i Benjamina Otta, iz obitelji osnivača istoimenog holdinga s 40 tvrtki u maloprodaji i financijskim uslugama, Simone Bagel-Trah, šeficu odbora dioničara Henkela i suvlasnicu trgovačkog lanca Aldi Babbete Albrecht. Iz gornjeg dijela liste magazin izdvaja i logističara Klausa-Michaela Kuhnea i dioničare softverskog giganta SAP-a Hassa Plattnera i Dietmara Hoppa zbog značajnog rasta bogatstva. Dok je imovina Kuhnea u proteklih godinu dana uvećana za 4,3 milijarde eura, Plattner i Hopp ‘ojačali‘ su za 2,7 milijardi eura.

Viessmann ispred svih

Spomenuti dioničari BMW-a povećali su u godini dana svoje bogatstvo za 7,2 milijarde eura. Ipak, upozorava magazin, najviše je na svoj konto u promatranom razdoblju nadodala obitelj Viessmann jer je dio svog uspješnog biznisa u grijanju prodala američkim ulagačima za deset milijardi eura.

- Gubitnik godine s gubitkom od 3,5 milijarde eura je obitelj Reimann koja preko holdinga JAB kontrolira veliko carstvo brendova široke potrošnje poput Calvina Kleina, Chloea i Schweppesa – navodi magazin. Među gubitnicima, dodaje isti izvor, su i osnivači proizvođača cjepiva protiv COVID-a 19 Biontecha, Ozlem Tureci i Ugur Sahin, kao i investitori u Biontech braća Strungmann. Ukupno je četvorka iz Biontecha olakšana u godini dana za šest milijardi eura.

Ukupni porast imovine 500 najbogatijih Nijemaca magazin pripisuje inflaciji i rastu burzovnog indeksa DAX 40 najvećih njemačkih kompanija izlistanih na frankfurtskoj burzi.

- Imovina najbogatijih jedva da je rasla više od inflacije, a u mnogim slučajevima povećanje je prvenstveno potaknuto rastom cijena na tržištu dionica unatoč ratu u Ukrajini, visokim cijenama energenata i rastućim kamatama – komentira Manager-Magazin.

image

Vlasnik Lidla Dieter Schwarz, stoji prvi s lijeva, u društvo njemačkog kancelara Olafa Scholza na skupu zaklade čiji je Schwarz osnivač

Marijan Murat/Dpa Picture-alliance Via Afp

Rast milijardera

Unutar ‘500‘ najvećih, 226 je bogataša s imetkom većim od milijardu eura što je najveći broj otkako je 2001. spomenuti magazin počeo objavljivati listu najbogatijih Nijemaca. Uz to, upozorava spomenuti magazin, ove je godine 14 milijardera više nego što ih je bilo u 2022..

Iako u stvaranju i ove rang liste najbogatijih okosnicu čine podaci o burzovnoj vrijednosti dionica, Manager-Magazin svoj izračun temelji i na knjigovodstvenim podacima o vrijednosti nekretnina i ulaganja u zaklade. Ipak, riječ je, naglašava isti izvor, o konzervativnim procjenama vrijednosti imovine pripadnika rang liste ‘500 najbogatijih‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 00:33