Rast Ogulina

U ovom hrvatskom gradu u godinu i pol udvostručen proračun, otvoreno 250 radnih mjesta...

O tome što i kako su radili u Ogulinu, unatoč izuzetno teškim uvjetima, najbolje govore brojke
Ogulin
 Zorro.mstitel01 / Wikimedia Commons, public domain

'Na svim područjima brojke rastu i vidljiv je napredak. Vjerujemo da je naš pošten i predan rad te želja da pridonesemo razvoju Ogulina na svim poljima prepoznata te da je to jedini uzrok naše pobjede, a istodobno i temelj na kojem ćemo graditi naše daljnje aktivnosti i planove', kazao je gradonačelnik Domitrović za Gradonačelnik.hr koji je na prijevremenim izborima prije tri tjedna konačno dobio većinu i u Gradskom vijeću.

Prijevremenim izborima održanim u Ogulinu prije tri tjedna, na kojima je SDP uvjerljivo pobijedio i osvojio 9 od 17 mandata u Gradskom vijeću, konačno je razriješena nemoguća situacija i pat pozicija u kojoj su proteklih mjeseci morali raditi gradonačelnik Dalibor Domitrović i njegovi suradnici. Građani Ogulina dali su im podršku pa je SDP-ova lista osvojila većinu i sa svojih devet mandata na konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća koja je zakazana za 5. travnja može samostalno formirati vlast, izglasati proračun i nastaviti sa provedbom planiranih projekata.

Na prošlim lokalnim izborima u Gradsko je vijeće, podsjetimo, ušlo tek pet SDP-ovih vijećnika, pa su krhku većinu od 9 vijećnika formirali s tri vijećnika s Nezavisne liste Željka Stipetića (bivši HSP AS) i jednim vijećnikom DSS-a. No, nakon što se krajem prošle godine ova koalicija raspala, gradonačelnik Domitrović ostao je bez podrške Gradskog vijeća, zbog čega nije donesen proračun za ovu godinu pa je Vlada, sukladno zakonu, raspustila Gradsko vijeće i raspisala prijevremene izbore.

'Vjerujemo da je pobjeda rezultat našeg rada u proteklih godinu i pol dana kojeg su građani prepoznali. Rukovodili smo se jednostavnom devizom koja glasi rad, red i disciplina, a rezultati koje smo ostvarili su takvi da su ljudi, nakon što su najprije 2017. godine dali povjerenje meni kao gradonačelničkom kandidatu, sada povjerenje dali i stranci koja me kandidirala jer smo u godinu i pol dana pokazali da možemo puno više i puno bolje od naših prethodnika. Na svim područjima brojke rastu i vidljiv je napredak. Vjerujemo da je naš pošten i predan rad te želja da pridonesemo razvoju Ogulina na svim poljima prepoznata te da je to jedini uzrok naše pobjede, a istodobno i temelj na kojem ćemo graditi naše daljnje aktivnosti i planove', kazao je gradonačelnik Dalibor Domitrović.

Gradonačelnik.hr
Dalibor Domitrović

A o tome što i kako su radili, unatoč opstrukcijama i izuzetno teškim uvjetima, najbolje govore brojke. U posljednjih godinu i pola dana u Ogulinu je, tako, otvoreno 250 novih radnih mjesta, i to zahvaljujući velikom investicijskom ciklusu koji je pokrenuo gospodarstvo.

Domitrović i njegov tim uspjeli su riješiti imovinsko-pravne probleme koji su do tada blokirali investitore i zbog kojih je nova ogulinska poduzetnička zona zjapila prazna. Zona je sada u potpunosti popunjena pa je Grad Ogulin od države zatražio dodatnih 47 hektara zemljišta jer interesa novih investitora i dalje ima.

'Trenutno se u staroj i novoj poduzetničkoj zoni provode investicijski projekti vrijedni 1,25 milijarde kuna koji bi, uz projekte Retencije i Obilaznice, narednih godina trebali Ogulin pretvoriti u veliko gradilište na kojem će mogućnost zarade imati i sve brojnije firme i obrtnici ogulinskog područja', kaže nam zamjenik gradonačelnika Danijel Vukelja.

Od početka mandata uspjeli su, pojašnjava, pokrenuti dva velika projekta koji su desetljećima stajali na mrtvoj točki a to su obrana Ogulina od poplava, odnosno izgradnja Retencije Ogulin, projekt vrijedan 180 milijuna kuna kojeg provode Hrvatske vode, i izgradnja Obilaznice Ogulina, projekt vrijedan 250 milijuna kuna kojeg provode Hrvatske ceste, kojim se rješavaju veliki prometni problemi koji koče razvoj poduzetničkih zona a time i gospodarstva grada. Oba projekta će biti financirana sredstvima EU.

Što se samog Grada Ogulina tiče, odnosno gradske uprave, trenutno provode projekte vrijedne 272 milijuna kuna, a od toga je za financiranje sredstvima EU ugovoreno, prijavljeno ili u pripremi projekata u vrijednosti 80 milijuna kuna.

'Krenuli smo s rješavanjem pitanja zbrinjavanja otpada koje je, kao u većini gradova i općina Hrvatske, godinama zanemarivano i sada, da bi zadovoljili uvjete EU koje je RH prihvatila, moramo u vrlo kratkom roku napraviti puno toga. Uspostava sustava zbrinjavanja otpada koštat će 40 milijuna kuna. Većina tog iznosa će se financirati sredstvima EU, međutim sama provedba, od sanacije odlagališta Sodol, izgradnje sortirnice, kompostane, reciklažnog dvorišta, nabavka opreme i vozila, edukacija građana i druge aktivnosti, će trajati nekoliko godina', pojašnjava Vukelja.

Gradonačelnik.hr
Danijel Vukelja

Nadalje, uspjeli su raspetljati dubioze s rekonstrukcijom zgrade Pučkog otvorenog učilišta, projektom kojeg građani Ogulina opravdano nazivaju „rupom bez dna“. Ovaj projekt se provodi još od 2004. godine, do sada je u njega utrošeno 18 milijuna kuna i trebat će još 7 milijuna do dovršetka. Prema sadašnjoj dinamici zgrada će biti dovršena iduće godine.

Od većih projekata koje su pripremili tu su još projekt energetske opreme sportske dvorane uz Prvu osnovnu školu vrijedan 7,7 milijuna kuna, uvođenje energetski učinkovite rasvjete, a za sufinanciranje iz EU fondova su pripremili projekata iz područja turizma u vrijednosti 10 milijuna kuna, te prijavili projekt uređenja DVD-a Turkovići vrijedan 3,5 milijuna kuna.

S obzirom na pozitivne demografske trendove – u Ogulinu je prošle godine rođeno 14 posto djece više nego godinu ranije (149) a naše istraživanje je pokazalo da su treći hrvatski grad po porastu broja djece upisane u vrtić, jedan od prioriteta im je gradnja novog vrtića.

'U iznimno kratkom roku od samo nekoliko mjeseci smo izradili kompletnu projektnu dokumentaciju za izgradnju novog dječjeg vrtića na području bivše vojarne Sveti Petar, riješili s Republikom Hrvatskom imovinsko-pravne odnose, ishodili građevinsku dozvolu i prijavili ovaj projekt vrijedan 9,3 milijuna kuna za sufinanciranje iz EU fondova. Projekt je uspješno prošao prvu fazu evaluacije, a vjerujemo da će i ostale provjere uspješno proći kako bi ga u što kraćem roku realizirali', kaže nam zamjenik gradonačelnika.

Uz to, u proračunu za ovu godinu su povećali i sredstva za naknade za novorođenčad pa će roditelji ubuduće umjesto dosadašnjih 2.000 kuna dobivati 4.000 kuna za svaku rođenu bebu. Proračunom za 2018. financirani su i udžbenici za prva dva razreda osnovne škole, a proračunom za 2019. planiraju financiranje udžbenika za prva četiri razreda. Grad sufinancira prehranu učenika u osnovnim školama, stipendiranje srednjoškolaca i redovitih studenata, upravo je dovršen projekt dogradnje postojećeg vrtića za dodatnih 13 mjesta u jasličkoj grupi i 23 mjesta u mješovitim skupinama, grad sufinancira ekonomsku cijenu vrtića koja iznosi 1.562,06 kuna mjesečno tako da roditelji za prvo dijete plaćaju 600,00 kn, za drugo dijete je 450,00 kn, a treće i svako sljedeće dijete je oslobođeno plaćanja. Osim toga proračunom za 2019. povećana je i Uskrsnica za umirovljenike, a po prvi puta za njih su planirane i Božićnice u iznosu od 300 kuna za samačka kućanstva i 400 kuna za dvočlana. 'Sve ove mjere donesene su zahvaljujući povećanju proračuna koji je udvostručen s 40 milijuna kuna na 80 uglavnom tako da se grad prijavljuje na gotovo sve dostupne nacionalne i EU natječaje', ističe Vukelja.

Gradonačelnik.hr
Ured gradonačelnika Ogulina Dalibora Domitrovića

Jedan od velikih potencijala Grada Ogulina je turizam, pa iako još uvijek nisu dosegnuli brojke koje su imali prije požara HOC Bjelolasica 2011. godine, prema podacima iz sustava eVisitor vidljiv je znatan porast broja dolazaka i noćenja turista, a lokalno stanovništvo je prepoznalo ovaj potencijal i sve se više bavi iznajmljivanjem privatnog smještaja. Tijekom 2018. godine ostvareno je tako 20.505 turističkih dolazaka, 7% više u odnosu na prethodnu godinu, i 34.214 noćenja, 13% više u odnosu na prethodnu godinu, a najzastupljeniji su im strani gosti - turisti iz Njemačke, Koreje, Poljske, Italije i Češke. 'Povećanje ukupnog broja postelja tijekom 2018. godine je značajno. Registrirano je 66 stalnih i 21 pomoćna postelja više nego u 2017. godini te ih je zadnjim danom 2018. bilo 630, odnosno ukupan broj postelja u Ogulinu je porastao za 30,14%', kaže Vukelja i ističe da su ovi turistički rezultati, koji su bolji od prosjeka Hrvatske, velikim dijelom zasluga gradskih udruga i ustanova, na čelu s Turističkom zajednicom, koje ustrajno i sve uspješnije organiziraju brojne turističke manifestacije kao što su Ogulin Trail, Formula Driver, Moto susreta na Kneji, Ogulinski festival bajke, Ljeto u Ogulinu, Advent u Ogulinu, koji je po prvi puta donio Ogulinu klizalište. U ovoj godini planiraju i dvije nove manifestacije, Dance Nature, festival salse koji će se održati sredinom kolovoza, i Motovun Film Festivala koji će biti najava festivala u Motovunu. Ostale manifestacije koje uskoro počinju su Igra kolo od 31. svibnja do 2. lipnja te Ogulinski festival bajke od 7. do 9. lipnja.

'Nastavit ćemo istim tempom i ritmom i sigurni smo da ćemo na kraju mandata učiniti Ogulim još ljepšim i ugodnijim mjestom za život. Prioritetni projekti do kraja mandata će biti HOC Bjelolasica i pokušaj njegove aktivacije te bivša vojarna Sveti Petar u kojoj uz projekt novog dječjeg vrtića koji je već poodmakao namjeravamo pokrenuti projekt poticajne stanogradnje te druge projekte kojima bi ovaj ogroman kompleks veličine preko 10 hektara stavili u funkciju. Konačni cilj je bolji standard života građana kojeg namjeravamo u prvom redu ostvariti pristojnim plaćama i mogućnostima za zaposlenje. Da na tom području, a ono je za razvoj svake sredine najbitnije, ide naprijed također pokazuju brojke. Konkretno, od oko 13.000 stanovnika ogulinskog područja, njih 4.000 je zaposleno, a trenutačni broj nezaposlenih je svega 478 ljudi', zaključio je Vukelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:40