PORAST POTROŠNJE

U ožujku je u Splitsko-dalmatinskoj županiji fiskalizirano 29 posto više računa nego lani

Najveći porast vrijednosti fiskaliziranih računa u odnosu na ožujak 2021. ostvaren je u djelatnosti umjetnosti, zabave i rekreacije

Fiskalizirani račun

 Tom Dubravec/HANZA MEDIA

HGK - Županijska komora Split na osnovu podataka Porezne uprave, izradila je najnoviju analizu o broju i vrijednosti fiskaliziranih računa u Splitsko-dalmatinskoj županiji, za ožujak i prva tri mjeseca ove godine.

''U ožujku je u Splitsko-dalmatinskoj županiji fiskalizirano računa u vrijednosti od gotovo milijardu i 315 milijuna kuna, što je 29 posto više nego u ožujku 2021. godine, dok je broj fiskaliziranih računa porastao za 10,2 posto. U odnosu na veljaču, prošli je mjesec vrijednost fiskaliziranih računa bila gotovo 20 posto veća'', komentirao je podatke za ožujak predsjednik HGK – Županijske komore Split Joze Tomaš.

Iznos fiskaliziranih računa u prošlom je mjesecu 33 posto veći nego u istom mjesecu 2019. uz gotovo jednak broj izdanih računa. Neupitno je da uz povećanu potrošnju na povećanje iznosa fiskaliziranih računa utječe rast cijena kojem svakodnevno svjedočimo, a o kojem se omjeru radi teško je reći.

Najveći porast vrijednosti fiskaliziranih računa u odnosu na ožujak 2021. ostvaren je u djelatnosti umjetnosti, zabave i rekreacije, potom građevinarstvu (porast od 190,2 posto), administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima (+125 posto) te djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (+121,3 posto).

''U prvom tromjesečju ove godine vrijednost fiskaliziranih računa u Splitsko-dalmatinskoj županiji iznosila je nešto više od 3 milijarde i 451 milijun kuna te je 28 posto veća nego u istom razdoblju prošle godine. Istovremeno, broj izdanih računa je porastao za 15,7 posto'', komentirao je podatke o fiskaliziranim računima za siječanj-ožujak pročelnik Porezne uprave Područnog ureda Split Ivica Kusić.

Kao i u ožujku, i u prva tri ovogodišnja mjeseca najviši porast vrijednosti fiskaliziranih računa u odnosu na siječanj-ožujak 2021. ostvaren je u djelatnosti umjetnosti, zabave i rekreacije, djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane građevinarstvu te administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 04:46