VIA ISTRA

U Puli predstavljena pametna kartica koja omogućuje bolje cijene za niz usluga i atrakcija

Pametnu karticu VIA ISTRA bit će moguće u prvoj fazi kupiti online putem u varijanti paketa za 1, 3 ili 7 dana

Boris Miletić i Boris Sabatti

U Istri ćete uskoro moći kupiti pametnu karticu VIA ISTRA koja će nuditi brojne pogodnosti.

Radi se o novom digitalnom turističkom proizvodu uz pomoć kojeg će u varijantama 1, 3 ili 7 dana posjetiteljima Istarske županije, a i domicilnom stanovništvu, biti omogućeno povoljnije korištenje javnog prijevoza te posjećivanje kulturno-povijesnih lokacija.

Novi proizvod danas su predstavili župan Istarske županije Boris Miletić te direktor IDA-e Boris Sabatti. Sabatti je istaknuo kako je IDA iskoristila EU projekt MIMOSA, kako bi pokrenula pilot-projekt VIA ISTRA u kojem se u suradnji s brojnim dionicima na razini Istarske županije izradila web platforma s pratećom online trgovinom putem koje će se korisnicima omogućiti online kupnja kartica VIA ISTRA, krenuvši od srpnja ove godine.

- Kada smo osmišljavali VIA ISTRU vodili smo se mišlju pružanja dodane vrijednosti u sadržaju za sve one koji posjećuju i vole Istarsku županiju, a obzirom na trendove, fokus je na digitalnim kanalima prodaje, višejezičnoj online trgovini te dvije verzije mobilne aplikacije. Jedna će biti namijenjena kupcima, dok će drugom pružatelji usluga koji su uključeni u inicijativu kontrolirati i poništavati QR kodove korisnika, rekao je Sabatti.

- Uvođenjem kartice VIA ISTRA potiče se korištenje javnog prijevoza, kao i mobilnost putnika i kombiniranje viša vrsta prijevoza, odnosno multimodalnost, što bi trebalo doprinijeti i rasterećenju prometnih gužvi u automobilskom prometu. Isto tako tu je i dodana vrijednost, obzirom da korisnici u paketima od jedan, tri ili sedam dana imaju uz javni prijevoz priliku posjetiti značajne kulturno-povijesne lokacije uz povoljniju cijenu, po uzoru na razne turističke regije i gradove, ističe Sabatti.

image

Pametna kartica Via Istra

Župan Miletić dodao je da takve kartice postoje u europskim metropolama, a Istra želi pratiti trendove te biti konkurentna.

- Stoga je smart kartica definitivno jedan veliki plus za turiste, ali i naše građane. Ona će omogućiti dobivanje niza usluga i atrakcija po boljim cijenama. Za Istru, turističkog lidera u Hrvatskoj, radi se o novom iskoraku u smislu unapređenja kvalitete turističkog proizvoda, poručio je župan dodajući da Istra želi biti "pametna" ili smart regija okrenuta digitalizaciji i ICT industriji, zelenoj tranziciji i energetskoj učinkovitosti".

Pametnu karticu VIA ISTRA bit će moguće u prvoj fazi kupiti online putem u varijanti paketa za 1, 3 ili 7 dana (odnosno 24, 72 ili 168 sati). Sva tri paketa uključuju neograničen broj vožnji autobusima Pulaprometa na svim linijama te neograničeno putovanje vlakom HŽ-a na relaciji Pula – Buzet u razdoblju važenja kartice, koje započinje prvim korištenjem usluge na svakoj pojedinoj kartici.

Osim korištenja prijevoznih usluga, korisnici će u cijeni paketa moći posjetiti brojne atraktivne znamenitosti. Dnevna kartica primarno obuhvaća područje Grada Pule, dok je trodnevna i tjedna VIA ISTRA proširena na šire istarsko područje. Tako primjerice, uz dnevnu karticu posjetitelji mogu razgledati još i pulsku Arenu, Augustov hram, podzemne tunele Zerostrasse, pulski Kaštel te Muzej suvremene umjetnosti Istre, dok uz trodnevnu karticu posjetitelji mogu dodatno razgledati Kaštel Morosini – Grimani u Svetvinčentu, Centar za posjetitelje u Barbanu, Etnografski muzej Istre i Muzej grada Pazina te Narodni muzej u Labinu. Od prijevoznih usluga, u trodnevnu je karticu još uključen i shuttle bus Zračne luke Pula za transfer aviogostiju te sustav javnih bicikli u Medulinu, Fažani, Umag i Pazinu. Tjedna kartica obuhvaća još šire područje stoga je u istoj uključeno sve što i u trodnevnoj te dodatno razgledavanje Ekomuzeja Batana u Rovinju, Zidina i Galerije "5 kula" u Motovunu te Muzej Lapidarium u Novigradu.

- Osim navedenih osnovnih paketa, kartica VIA ISTRA pružat će isto tako brojne dodatne popuste u sadržajima za korisnike, što je i prilika za dodatni razvoj gospodarstva s obzirom da tu postoji mogućnost za širenje i nadogradnju te uključivanje što više gospodarskih subjekata u ponudu, čemu će se pristupiti u narednom razdoblju, zaključio je Sabatti.

Projekt MIMOSA strateški je projekt u sklopu programa prekogranične suradnje Italija – Hrvatska u koji je IDA uključena kao partner. Glavni cilj projekta je povećanje multimodalnosti i poboljšanje dostupnosti usluga, smanjenje emisija CO2 te doprinos održivoj mobilnosti putnika u programskom području. Ukupna vrijednost projekta je 7.140.000,00 EUR, od čega je iz Europskog fonda za regionalni razvoj sufinancirano 85% te pri čemu je budžet IDA-e 374.750,00 EUR.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 14:48