KRIZA BRODOSPLITA

‘U škveru se čuje pjev ptica, ovako nešto se nije dogodilo 100 godina. Bojim se da je ovo kraj...‘

Uprava Brodosplita planirala je održati susret s kandidatima za splitsku gradsku vlast, ali nitko se od njih nije pojavio

Brodosplit

 Nikola Vilic/CROPIX

DIV grupa je 60-ak zaposlenika, od njih ukupno oko 1500, koji rade u Brodosplitu, isplatila jednokratne pozajmice s kamatom od dva posto umjesto plaća, potvrdio nam je u četvrtak glasnogovornik Brodosplita Josip Jurišić. Rekao je da to nije najbolje rješenje te da neki od radnika kojima je ono bilo ponuđeno nisu na njega pristali, ali da je to trenutno bio jedini način da "premoste" čekanje odluke HBOR-a o tome hoće li im odobriti kredit od 120 milijuna eura ili neće.

Riječ je o prosječnim plaćama od 6000 do 7000 kuna. Pavle Matošić iz Nezavisnog sindikata Brodosplita, pak, kaže da se u škveru ovih dana može čuti pjev ptica.

- Takav mir se u škveru nije osjetio valjda otkako je osnovan, prije točno 100 godina, a na samu godišnjicu ove godine mogao bi mu doći kraj - sjetno komentira Matošić. Kaže da je teško reći tko je od radnika dobio plaću, a tko nije, jer su svi raštrkani u više tvrtki.

Gradska vlast

Grupacija broji ukupno oko 55 tvrtki, od kojih je više od 30-ak u stečaju, a predstečajna nagodba je odobrena Brodosplitu d.d. Nije potpuno jasno ni o kolikom je broju radnika riječ jer se prema vodstvu tvrtke radi ukupno o nekih 1500 radnika, dok neki tvrde da ih je ostalo tek 1200.

- Kad je Tomislav Debeljak 2013. godine preuzeo Brodosplit, bilo je više od 3500 radnika, a sad je to tek blijeda slika prošlih vremena - kaže Matošić. Da se Brodosplitu očito sve više bliži kraj, osim po nejasnim odgovorima vladajuće politike, moglo se osjetiti i u četvrtak u samom škveru u kojemu je Uprava Brodosplita planirala održati susret s kandidatima za splitsku gradsku vlast, ali se nitko od njih nije pojavio.

- Pozvali smo ih na druženje na kojemu smo ih htjeli upoznati sa situacijom u kojoj smo se našli, ali nitko se nije odazvao - kaže glasnogovornik Jurišić i dodaje da se odnos Vlade Andreja Plenkovića prema Brodosplitu može razaznati i u tome što se predsjednik Vlade nikad nije odazvao niti na jedan njihov poziv.

- Zvali smo ga na tri porinuća i dvije primopredaje, ali nije se pojavio ni na jednom - kaže nam glasnogovornik Jurišić i dodaje da nema naznaka kad bi se moglo znati hoće li im kredit biti odobren. Pitali smo ga zašto Debeljak nije sjeo s radnicima umjesto da poziva kandidate za gradsku vlast, odgovorio nam je da se "s radnicima stalno komunicira putem objava na službenim kanalima i porukama te da se radnici obavještavaju o potezima Uprave".

Radnici, kaže Matošić iz Nezavisnog sindikata Brodosplita, na posao ne dolaze negdje od ožujka. Pitali smo ga je li mu poznato da su nekima isplaćene, umjesto plaća, pozajmice s kamatom od dva posto, rekao nam je da je nešto načuo, ali da je to tek glasina. Poslije nam je glasnogovornik Jurišić ipak potvrdio da su pojedinima isplaćene takve pozajmice.

- Sad se još širi neka priča da bi se ubuduće zadržalo radnike koji rade na pojedinim poslovima, što znači da bi drugi dobili otkaze. Potpuno je suludo da ih se na taj način otpušta - kaže Matošić. Pokušavaju, dodaje, dogovoriti neki susret s ministrom gospodarstva, ali zasad još nemaju nikakav odgovor.

Viša sila

- Dugovi se mjere u milijardama, sve je opterećeno kreditima, trošilo se i svi su to znali, i Državno odvjetništvo, i EU, pa i politika, i nitko ništa nije poduzeo, tako da je sad možda ipak došao kraj - dodaje Matošić.

Debeljak je nedavno za Jutarnji list najavio da će, ako se ovakva situacija nastavi, moći zadržati samo dio radnika.

- U ovakvoj situaciji, kad je Brodosplit zbog više sile i sporosti države morao započeti predstečajni postupak, možemo zadržati smo one radnike koji rade na projektima za koje je osigurano financiranje. Tijekom tjedna vidjet ćemo koliko je to radnika... - poručio je nedavno Debeljak u Jutarnjem listu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:44