Naknadna korekcija

U tri dana 'korona krize' ova dionica nije padala, a onda dan prije izvješća pad na 700 kn

U četvrtak je netko “čistio” sve naloge na 710 i 700 kuna, pa je promet bio 7,3 mil. kn
Kraš, proizvodna linija
 Marko Todorov / CROPIX

Dan prije objavljivanja financijskog izvješća, jučer, cijena dionica Kraša pala je za 9,55 posto pri prometu od nemalih 7,3 milijuna kuna, na 710 kuna po dionici. Cijena dionica Kraša nije padala posljednja tri dana u vrijeme “korona krize”, pa je moguće da se radi o “naknadnoj” korekciji koja je zahvatila i Kraš.

U crvenom

Glavni dionički indeks Crobex jučer je završio također u minusu, ali znatno nižem nego proteklih dana, od jedan posto. Istodobno su, u vrijeme pisanja ovog teksta, glavni europski burzovni indeksi bili u crvenom od prosječno 3,3 posto, američki u minusu od oko 2,5 posto, a cijena nafte nastavila je s padom od 4,5 posto. Kada je Kraš u pitanju, svakako vrijedi zabilježiti kako je od početka godine Mesna industrija Braća Pivac podebljala svoj udio u Krašu za 2300 dionica, s 50,39 na 50,54 posto dionica.

U tom je razdoblju i Kappa Star Limited, ciparska tvrtka u vlasništvu srpskog poduzetnika Nebojše Šaranovića, dodala 5600 dionica u svoj portfelj, tako da je i njihov udio povećan s 28,04 na 28,42 posto. Jednako tako je Kraš za vlastiti trezor kupio 2900 dionica, pa je i njegov udio porastao s 5,10 na 5,29 posto od početka godine. Dakle, glavni dionici prošlogodišnje bitke za Kraš ne miruju, nego polako nadograđuju svoj portfelj. Tek u ponedjeljak navečer ćemo službeno znati je li netko od njih u trgovanju jučer nastavio kupovati dionice jer SKDD objavljuje podatke s dva dana zakašnjenja. No, vjerojatno je dionice nastavio kupovati Kappa Star Limited, kao i Mesna industrija Braća Pivac, ali više ćemo znati idući tjedan. Naravno, kada danas bude objavljeno financijsko izvješće Kraša, moći će se spekulirati i o tome je li netko tko je jučer prodavao dionice znao nešto više o tim informacijama.

Gubitnici

Od većih gubitnika na Zagrebačkoj burzi jučer valja navesti dionicu Zagrebačke banke koja je registrirala minus od 4,96 posto pri prometu od 2,9 milijuna kuna, Arena Hospitality Group je pala za 2,19 posto uz promet od 2,4 milijuna kuna, Petrokemija se korigirala nadolje za 6,33 posto s prometom od pola milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 16:17