IZVORI ENERGIJE

U Velikoj Britaniji svjetla sve manje gore na naftu, plin i ugljen, a sve više na obnovljive izvore

Snaga proizvedena iz fosilnih goriva u električnoj mreži Ujedinjenog Kraljevstva pala je prije koji dan na najnižu razinu u povijesti

Obnovljivi izvor energije, ilustrativna fotografija

 MARCUS BRANDT/DPA/dpa Picture-Alliance via AFP

Svjetla u Velikoj Britaniji svjetla sve manje gore na struju proizvedenu iz fosilnih goriva, a sve više na obnovljive izvore, donosi portal bioenergy-news.com.

Prema podacima Drax Electric Insightsa, snaga proizvedena iz fosilnih goriva u električnoj mreži Ujedinjenog Kraljevstva pala je prije koji dan na najnižu razinu u povijesti. Nešto prije ponoći 29. prosinca, fosilna goriva proizvela su samo 6% električne energije koja je tada strujala električnom mrežom.

Obnovljivi izvori kao što su biomasa, vjetar i hidroelektrane istisnuli su ugljen i plin kako bi svjetla gorjela, kaže se u prilogu na portalu te se navodi da su obnovljivi izvori proizveli 65% potreba za električnom energijom u Ujedinjenom Kraljevstvu. Vjetar je pritom pridonio s 55,3%, biomasa 8,3%, a energija iz hidrocentrala s 1,05%.

Prema Draxu, novi rekord je daljnji primjer "revolucije obnovljivih izvora energije" koja je zadnjih godina transformirala britansku električnu mrežu. Prije desetak godina fosilna goriva proizvela su 59% potreba za električnom energijom u toj zemlji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 23:15