Obnovljivi izvori energije

U Vodicama se od 13. do 14. lipnja održava prva konferencija "Dani dobroga vjetra"

Europa je lani postigla rekordnih 65 milijardi eura ulaganja u izgradnju novih vjetroparkova
Ilustracija
 Tom Swinnen / Pexels

U Vodicama će se od 13. do 14. lipnja održati prva regionalna konferencija „Dani dobroga vjetra” u organizaciji udruženja Obnovljivi izvori energije (OIE) te uz pokroviteljstvo Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Jugoistočna Europa lani je u ukupnim ulaganjima u nove vjetroelektrane u Europi sudjelovala sa samo četiri posto, dok je godinu prije to iznosilo 16 posto. Stoga je, navode organizatori, „pravo vrijeme za sagledavanje postignutog i promišljanje koraka koji nam predstoje na zajedničkom putu ispunjavanja europskih ciljeva obnovljive energije”.

Vjetroenergija imala je najviše instaliranih kapaciteta u EU u 2018. godini predstavljajući 48 posto ukupno instaliranih kapaciteta, a s 362 Twh proizvedenih lani, energija vjetra pokrivala je 14 posto potražnje za električnom energijom u EU.

Dodatno, ističu iz OIE, Europa je lani postigla rekordnih 65 milijardi eura ulaganja u izgradnju novih vjetroparkova, refinanciranje projekata i kupnju tvrtki, kao i ulaganja javnog sektora kroz fundraising. Prošla je godina također bila rekordna za korporativne ugovore o direktnoj kupovini električne energije iz vjetroelektrana.

O svemu navedenom u lipnju će u Vodicama razgovarati predstavnici domaćih, europskih i svjetskih institucija,a program možete vidjeti ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 01:37