Iskra brodogradilište Šibenik

U zadnjih desetak dana isporučena četiri plovila za norveške naručitelje

Izvršni direktor Iskra brodogradilišta Šibenik zadovoljan je dinamikom isporuke naručenih brodova za norveško tržište

Unatoč otežanom poslovanju zbog pandemije koronavirusa, Iskra brodogradilište Šibenik posredstvom tvrtke CroNoMar gotovo prema planu nastavljaju gradnju brodova za naručitelje iz Norveške. Uspjeli su ispuniti ugovorene rokove u prošloj godini te gotovo zadržati razinu proizvodnje iz 2019. godine. Iskra brodogradilište Šibenik prije desetak dana isporučilo je još dva broda, a jedan brod je u isto vrijeme otplovio za Norvešku s navoza pulskog Tehnomonta. Zadnji dan ožujka Iskra brodogradilište Šibenik isporučilo je još dva plovila za istog naručitelja, dok je u tijeku gradnja još pet brodova. Svaki od tih brodova vrijedan je više od milijun eura.

- Iskra brodogradilište isporučilo je posljednjih desetak dana jedan hibridni brod i jedan katamaran doubledecker, servisno plovilo s kabinama, a Tehnomont veće servisno plovilo s kabinama, malim ROV uređajima i dodatnom opremom. S navoza za Norvešku upravo je isplovio jedan katamaran i jednotrupno servisno plovilo s kabinom. Kaštelansko brodogradilište Oštro, koje nam je također partner, isporučuje još jedan hibrid. Naša brodogradilišta su se zaista potvrdila, ne samom kvalitetom svojih usluga nego i svojom odgovornošću, pa se unatoč tome što su u nekim razdobljima zbog koronavirusa znali imati i više ljudi na bolovanju nego u pogonima ipak kompletan posao na vrijeme obavili - kaže Ana Zajc, viša projektna konzultantica u tvrtki CroNoMar.

Roko Vuletić, izvršni direktor Iskra brodogradilišta Šibenik također je zadovoljan dinamikom isporuke naručenih brodova za norveško tržište.

- Nije nam lako poslovati u ovo doba koronakrize ne samo zbog toga što ni naši radnici nisu imuni na koronavirus pa smo često u proizvodnji bili desetkovani unatoč svim epidemioloških mjerama koje intenzivno provodimo, nego i zbog toga što je ova pandemija poremetila i poslovne odnose i kontakte. Tako ni predstavnici norveške tvrtki za koje gradimo brodove nisu od proglašenja pandemije dolazili u Hrvatsku. Ipak su u ovim okolnostima pokazali da imaju povjerenje u nas koje smo stekli dobrim radom i kvalitetom brodova koje smo za njih izgradili tijekom proteklih više od deset godina koliko traje naša suradnja - istaknuo je Roko Vuletić.

Suradnja CroNoMara i norveških tvrtki koje naručuju ribarske brodove od hrvatskih brodograditelja počela je 2010. godine. Do sada je za njih izgrađeno i isporučeno 118 brodova. Početna ideja je bila da se u pet godina u Šibeniku izgradi 15 brodova, ali se zahvaljujući izvrsnim početnim rezultatima poslovna suradnja proširila tako da sada Norvežani u Hrvatskoj imaju četiri partnera - Iskra brodogradilište Šibenik,Tehnomont, brodogradilište Oštro i Nuić Nautiku. Proizvodi hrvatskih brodograditelja su radni brodovi - aluminijski katamarani i jednotrupci različitih dimenzija koji se koriste kao radni i servisni brodovi u sektoru akvakulture .

- Tako se na najbolji način promoviraju visoko kvalitetni hrvatski proizvodi, ali i inovativnost i konkurentnost naših tvrtki u sektoru akvakulture - naglasila je Ana Zajc.

U početku su brodovi bili opremani isključivo uvoznom opremom, a sada domaći proizvođači sudjeluju s najmanje 40 posto. Hrvatska brodogradilišta su se, kako naglašava Ana Zajc, potvrdila kvalitetom svojih usluga, ali i svojom fleksibilnošću jer se modelima i opremljenošću brodova prilagođavaju željama i potrebama krajnjeg kupca pa grade različite tipove brodova. Počeli su s katamaranima koji služe za opskrbu ribogojilišta, ali sada grade i ribarske brodove druge namjene.

Tvrtka CroNoMar osnovana je 2008. godine na početku suradnje Norveške i Hrvatske, odnosno norveškog ministarstva vanjskih poslova, Hrvatske agencije za inozemna ulaganja i Grada Šibenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 03:15