NADREALAN PODATAK

Ubralo se drastično manje omiljenog ljetnog voća, razlog nije suša: ‘Doslovce su izgorjeli...‘

Biljke nisu ni došle do faze u kojima im je potrebno navodnjavanje

Ponuda voca na splitskoj tržnici

 Paun Paunovic/Cropix

Prošle godine je u Europskoj uniji ubrano 600 tisuća tona manje dinja lubenica nego 2021., što je smanjenje od 6,3 posto (s 9,2 milijuna tona na 8,6 milijuna tona). Na ovakav broj ljetnog voća najviše je utjecalo to što je ubrano 9,5 posto manje dinja i čak 18,4 posto manje lubenica. S druge strane, breskvi i nektarina je bilo 5,6 posto više nego 2021, dok je količina jagoda ostala na relativno nepromijenjena.

Većina ljetnog voća koje se prodaje u Europskoj uniji dolazi iz Španjolske - gotovo polovica lubenica (45,4 posto), gotovo trećina svih dinja, 27,3 posto jagoda te 26,9 posto svih ubranih breskvi i nektarina. Drugi veliki proizvođač ovog voća je Italija - proizvela je više od jedne trećine (36,1%) dinje, 35,6 posto breskvi i nektarina i jednu četvrtinu lubenica.

Jedan od razloga zbog kojeg je na razini Europske unije količina lubenica i dinja bila manje mogle bi biti velike suše koje su prošle godine pogodile brojne zemlje, posebice Francusku, Španjolsku, Portugal i Rumunjsku. Ukupno je za čak 46 posto teritorija EU vrijedilo upozorenje o suši.

Reuters je pisao da su dugotrajno sušno razdoblje i ekstremna vrućina učinili srpanj najtoplijim mjesecom u Španjolskoj od 1961. godine. Rezervoari vode su početkom kolovoza u prosjeku imaju samo bili popunjeni 40 posto kapaciteta, znatno ispod desetogodišnjeg prosjeka od oko 60 posto. Ministrica energetike Teresa Ribera je tada poručila kako se njezina zemlja nalazi u posebno teškoj godini koja potvrđuje scenarije o klimatskim promjenama. Suša i temperature koje su se penjale i preko 40 Celzijevih stupnjeva povezane doveli su i do šumskih požara što je dodatno otežalo situaciju.

image
Vlado Kos/Cropix

Budući da je Španjolska ujedno i najveći proizvođač maslinovog ulja, takvi su nepovoljni klimatski uvjeti utjecali i na njegovu količinu, za najmanje 30 posto.

Problem nije nedostatak kiše; masline se s time mogu nositi. Problem je što je bilo toliko vruće da su cvjetovi, kad su izašli, doslovno izgorjeli - rekao je za Euronews Juan Jiménez, izvršni direktor Green Gold Olive Oil Company.

Dvije glavne španjolske poljoprivredne organizacije Asaja i COAG procijenile su da su gubici i šteta uzrokovana sušom prošle godine iznose osam milijardi eura. Zbog vrućina, koje su se penjale i preko 40 Celzijevih stupnjeva, neke biljke nisu ni došle do faze u kojima im je potrebno navodnjavanje jer su cvjetovi već biti uništeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 02:36