IVANA PAVIĆ (33)

‘Udala sam se, imali smo planove, a onda je došla ta 2019. Moj Krešo iznenada je umro i život mi se u sekundi srušio‘

‘Supruga sam izgubila s 28... Tu bol sad liječim radom na selu. Krčim 50 hektara zemljišta i susjedima donosim milijune‘

Ivana Pavić 

 Robert Fajt/CROPIX

Izbor za najboljeg mladog poljoprivrednika/poljoprivrednicu, koji će predstavljati Hrvatsku na izboru za najboljeg europskog poljoprivrednika, ušao je u završnu fazu. Stručni ocjenjivački sud odabrao je 20 najboljih. Ovo su njihove priče.


U tijelu Ivane Pavić dvije su Ivane. Nema drugog načina kako bismo objasnili život dvostruke magistre i vrhunske menadžerice za projekte EU u "cool industry" uredu u središtu Slunja, a istovremeno i poljoprivrednice koja s motornom pilom u ruci i za traktorskim volanom čisti svoje zapušteno imanje u obližnjem Gornjem Primišlju, na kojem planira trajne nasade duda, trešnje i oraha. Prije koju godinu ni jedno ni drugo nije planirala, nema baš nikakvo seosko ni poljoprivredno zaleđe, najdoslovnije je sa zagrebačkog asfalta uskočila u zapuštenu šikaru slunjskoga kraja.

Usput, dok ispunjava svoj poljoprivredni san, pomaže drugima da ispune svoj, pa je tako direktno slunjskim poljoprivrednicima pomogla da povuku više od šest milijuna kuna europskog novca putem raznih mjera. Ovakvi su životni zaokreti poput Ivanina ljudima fora jer, recimo, u Ivani mogu vidjeti hrabriju verziju sebe, pa samim time ovakve priče imaju romantizirajući predznak. Ivanina, međutim, krije tešku tragediju.

Cura iz grada

image

Ivana Pavić čisti zapušteno imanje ne kojem će niknuti trajni nasad

Robert Fajt/CROPIX

- Ja sam cura iz grada, iz zagrebačkog Španskog, doista nisam imala nikakve veze s poljoprivredom, nemam neku obiteljsku tradiciju sa sela, niti su mi životni planovi bili usmjereni prema poljoprivredi. U Zagrebu sam završila školu, postala sam magistra ekonomije, odmah nakon fakulteta dobila sam posao poreznog savjetnika u jednom privatnom poduzeću, preko poznate financijske korporacije zatim sam se zaposlila u poduzeću koje se bavilo financijskim vještačenjima te smo radili i najteže ‘uskočke‘ predmete. U međuvremenu sam se udala za Krešimira, bili smo poduzetničkog duha, imali smo planove, a spremali smo se kupiti stan jer smo skupili određenu svotu novca. Onda je došla ta 2019. godina. On je iznenada preminuo u noći. Ja sam tad imala 28 godina i život mi se u sekundi urušio - ispričala nam je Ivana.

Prije nego se okrenemo priči o Ivani iz Slunja, spomenimo još jedan detalj o zagrebačkoj Ivani. U jednom trenutku bila je voditeljica tima za fondove EU u konzorciju te je za tadašnjeg klijenta Odašiljače i veze pripremila projekt vrijedan nevjerojatnih 107 milijuna eura, što dovoljno govori kakva joj se karijera nudila. No ona je odbacila sve, tražeći nakon suprugove smrti novi smisao života. Najveća životna promjena zapravo je krenula spontano.

image

Ivana Pavić

Robert Fajt/CROPIX

- Moja najbolja prijateljica tražila je način kako da me izvuče iz gliba i pitala me što bismo mogle skupa raditi da meni bude bolje. Rekla sam: ‘Idemo na jahanje‘, jer sam voljela konje. Krenula sam tako na jahanje, više vremena provodila u prirodi, a poslovno sam se sve više posvećivala poljoprivrednim projektima. Tako sam čula da se prodaje veliki komad zemlje, krša u užasnom stanju, koje nitko nije taknuo valjda 60 godina. Vrlo brzo sam donijela odluku da onaj novac koji sam suprugom planirala uložiti u stan potrošim za tu zemlju u Gornjem Primišlju - kaže Ivana i dodaje da je svojih 100.000 eura investirala u 25 hektara zapuštenog zemljišta i strojeve, a onda još toliko zakupila od države.

Život na selu, rad u Pavichlandu

Roditelji, prijatelji, svi zapravo koji su je znali, ostali su u potpunom šoku, jer nisu mogli zamisliti uspješnu zagrebačku konzultanticu kako traktorom i motornom pilom čisti godinama zapuštenu zemlju. Svi osim nje. Uz silnu želju da se bavi poljoprivredom i trajnim nasadima duda, trešnje i oraha, koji će uskoro niknuti na prvih deset hektara očišćenog terena te četiri konja, dvije arapske kobile i dva hrvatska posavca, koje je također nabavila, Ivana je u Slunj donijela i svoje golemo konzultantsko znanje, koje je u međuvremenu i proširila - uskoro će postati i magistra održive ekološke poljoprivrede na Agronomskom fakultetu, no paralelno se upisala i na poslijediplomski studij na Pravnom fakultet za pripremu i provedbu projekata EU.

image

Ivana Pavić je i konzultantica za projekte EU

Robert Fajt/CROPIX

Zaposlenica je svojega poduzeća Pavichland, preko svoje internetske stranice Poljoprivrednica.hr nudi sve važne informacije o mjerama i poticajima za poljoprivrednike, a u uredu u Slunju ih prima te s njima razvija njihove projekte.

- Tih šest milijuna kuna povučenih u ovaj kraj jako je odjeknulo, a još radim na hrpi projekata. Kad bude neki natječaj, doslovno su mi redovi pred uredom. Nema boljega nego kad mi netko kaže da je zbog mene ostao živjeti na selu ili da sam ga je motivirala da iz grada dođe živjeti na selo. Kad mi dođe susjed i kaže da zbog mene ima lijepa dodatna primanja, traktor ili automobil, to me baš ispunjava - priča nam Ivana.

Krhka tijelom, snažna duhom

Njezini radni dan nije klasični dan poljoprivrednika ni klasični uredski dan konzultanta, nego kombinacija jednog i drugog, pa ćete je u uredu prije zateći u blatnjavim čizmama, nego u štiklama. Nakon ureda obišli smo njezino drugo radno mjesto. Nepregledne livade očišćenoga krša na kojima će niknuti Ivanini nasadi djeluju prekrasno, no ostalo je još dosta toga za sređivanje, pa i dva kućišta, koja je odavno preuzela šuma.

image

Ivana Pavić

Robert Fajt/CROPIX

- Stalno se ima što raditi, srediti konje, piliti, kositi... pa sređivanje dokumentacije za sebe, konzultacije za druge - govori nam Ivana, krhka tijelom, snažna duhom. Način na koji barata motornom pilom dovoljno govori o njezinoj odlučnosti.


Osobna karta:

Ime i prezime: Ivana Pavić

Dob: 33 godine

Mjesto: Gornje Primišlje

Zanimanje: konzultantica za projekte EU i poljoprivrednica

Površina obrađenog zemljišta: 50 hektara

Proizvodnja: trajni nasadi duda, trešnje i oraha te uzgoj četiri konja

Poslovni moto: ‘Pomaži drugima, rast ćeš s njima, kao i cijela okolina‘


image

Mladi poljoprivrednik

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 14:29