Dobavljači tuže Agrokor

Udruga dobavljača podnijela prigovor Trgovačkom sudu zbog 'pogodovanja' ZET-u

Dobavljači nisu prihvatili pojašnjenje kako je sporazum napravljen da bi se očuvao Tisak
Marica Vidaković, prokuristica Kraša
 Dragan Matić / HANZA MEDIA

Marica Vidaković, prokuristica Kraša i predstavnica velikih dobavljača u privremenom Vijeću vjerovnika jutros je Trgovačkom sudu uputila podnesak u ime Udruge dobavljača Agrokora u kojem se traži očitovanje suda na sporazum izvanredne uprave Agrokora i Grada Zagreba oko potraživanja ZET-a prema Tisku.

Podsjetimo, dobavljači smatraju kako se tim sporazumom pogodovalo ZET-u, jer mu se omogućava naplata 80 posto potraživanja od Tiska, dok su drugi dobavljači naplatili prosječno 40 posto starog duga. Dobavljači nisu prihvatili pojašnjenje izvanredne uprave Agrokora kako je taj sporazum napravljen da bi se očuvao Tisak, jer je ZET prestao prodavati svoje karte na njihovim kioscima, a Grad Zagreb je pokrenuo postupak raskida koncesija za kioske.

Jednako tako su iz izvanredne uprave poručili da je Grad Zagreb pristao umanjiti naplatu ostalih svojih potraživanja, tako da će se Grad do kraja 10. srpnja naplatiti svoja potraživanja u iznosu od 60 posto, što je u razini većine ostalih dobavljača. No, sve to nije odobrovoljilo Udrugu dobavljača Agrokora čiji je predsjednik Marin Pucar, prvi čovjek Podravke, u četvrtak navečer za RTL Direktno potvrdio kako će Udruga podnijeti prigovor sudu, te nije otklonio mogućnost ni da dobavljači izađu iz potpisanog nacrta nagodbe vjerovnika ako se taj sporazum ne promijeni.

Dapače, Marica Vidaković nam je potvrdila kako ozbiljno razmatra mogućnost da kazneno prijavi izvanrednu upravu Agrokora zbog sporazuma koji, po njoj, pogoduje jednom vjerovniku u odnosu na nacrt nagodbe vjerovnika. Podsjetimo, sporazumom između ZET-a i Tiska bi ZET naplatio ukupno 80 posto starog duga, a za dobavljače je sporno 19 milijuna – sporazumom je, naime, dogovorena naplata 57 od 71 milijuna kuna potraživanja ZET-a. Dakle, moguće je da je nagodba vjerovnika ugrožena zbog 19 milijuna kuna, što se stvarno čini apsurdno, od svih strana. Sporazum je, inače potvrdilo tri od pet članova privremenom Vijeća vjerovnika, i to financijski vjerovnici, dok su predstavnici dobavljača bili protiv.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 08:24