IDE SE U PRODAJU

Udruga malih dioničara: Kupac Pevexa nije obvezan dati ponudu za preuzimanje svih dionica

Ukupno je 450 dioničara, među kojima i neki bivši dobavljači kojima su potraživanja u stečaju


Pavao Vujnovac

 Neja Markičević/Cropix

Podsjećamo male dioničare da eventualni kupac Pevexa nije u obvezi dati ponudu za preuzimanje svih dionica jer Pevex nije uvršten na uređeno tržište Zagrebačke burze, komentar je Udruge malih dioničara Pevexa nakon objave da su tri najveća dioničara pokrenula proces prodaje svojih udjela u kompaniji.

Vlasnik i predsjednik Uprave Energia naturalis grupe Pavao Vujnovac, savjetnik ministra gospodarstva Jurica Lovrinčević i zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić spremni su prodati svojih ukupno 76 posto udjela Pevexa ako dobiju zadovoljavajuću ponudu, najvjerojatnije nekog inozemnog ulagača.

Pregovori o nagodbi

U Pevexu je ukupno 450 dioničara. Među njima su i neki bivši dobavljači kojima su potraživanja u stečaju tadašnjeg Peveca pretvorena u vlasničke udjele današnjeg Pevexa. Među dioničarima su Franjo Kralj s pet posto udjela te Omega paneli s dva posto vlasničkog udjela. Budući da će se tek procijeniti realna vrijednost kompanije, evaluacija Pevexa neslužbeno se prema izvorima iz kompanije na temelju aktualnih poslovnih pokazatelja procjenjuje na oko 500 milijuna eura.

Komentirajući pokretanje procesa pronalaska potencijalnog investitora u Pevex, iz Udruge malih dioničara poručili su i da je rješavanje pitanja izdanih garancija logičan preduvjet za prodaju, stoga je potraga za investitorom za njih pozitivan pomak.

Naime, kako bi potencijalni investitor dočekao čistu situaciju pokrenuti su pregovori Uprave o nagodbi oko tužbe koju je Udruga malih dioničara zajedno s Juricom Lovrinčevićem pokrenula protiv Pevexa za utvrđivanje godišnjih financijskih izvješća ništetnim, kao i za poništavanje svih donesenih odluka na Glavnoj skupštini iz svibnja 2022. Mali dioničari tada su tvrdili da su trebali biti obaviješteni o izdanim garancijama i jamstvima.

Otvoren 28. centar

Pevex je upravo otvorio i svoj 28 prodajni centar u Svetom Ivanu Zelini. Drugi je to prodajni centar nešto manjeg prodajnog formata od 1200 četvornih metara i 9000 artikala te još 40.000 dostupnih preko usluge click&collect.

Kompanija tako u proces pronalaska potencijalnog investitora ulazi s 28 prodajnih centara i pozicijom tržišnog lidera u "uradi sam" segmentu, oko 2200 zaposlenih, prihodima koji bi ove godine trebali iznositi oko 2,8 milijardi kuna uz očekivanu EBITDA od oko 450 milijuna kuna. Uz to, Pevex trenutno radi due dilligence dvije kompanije pa su u međuvremenu moguće daljnje akvizicije i u tom smjeru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:49