Prisilno pauzirana industrija

Ugostitelji traže potpore za radnike i troškove te ‘safe‘ vjenčanja i evente

Predsjednica udruge ugostitelja Jelena Tabak upozorava da se hotelima dopušta organizacija ‘safe‘ evenata po 600 sudionika do 2 ujutro, a isto ne vrijedi za ugostitelje i event industriju
Jelena Tabak
 Sasa Buric/Cropix

Nacionalna udruga ugostitelja traži službenu potvrdu o produljenju ekonomskih mjera pomoći dokle god se posluje pod ograničenjima. Konkretno traži dvije mjere. Prva je potpora za očuvanje radnih mjesta uz prilagodbu potrebama tržišta i druga je nadoknada fiksnih troškova uz prilagodbu potrebama tržišta.

Jelena Tabak, predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja ističe da se mjere najavljuju u posljednji trenutak, iz mjeseca u mjesec i bez unaprijed definiranih kriterija.

- Obećan je nastavak za svibanj, a još uvijek nemamo niti službenog dokumenta za dodjelu fiksnih troškova u travnju koji broji zadnje dane. Zbog takvog pristupa ova ionako teška situacija postaje psihički neizdrživa - kaže Tabak.

Pojašnjava da već duže od godine dana cijela ugostiteljska branša posluje s ogromnim gubitcima, dok je dio sektora zatvoren gotovo deset mjeseci.

- Preživjeli smo dva lockdown-a. Plaćamo troškove, plaćamo kredite. Zadužujemo se, prodajemo imovinu kako bismo dočekali sezonu. Kolege na kontinentu nemaju se čemu niti nadati. Svaki dan razmišljamo što ćemo s našim ljudima izostanu li ekonomske mjere pomoći. Bez mjera svaka računica pada u vodu i nije moguće preživjeti - kaže Tabak.

Dodaje da je ovo stanje neizvjesnosti i neznanja postalo neizdrživo. Ističe da ih je strah posljedica ove igre odgađanja sve do trenutka kad državi postane jasno da drugog izlaza nema.

Uz mjere ekonomske pomoći, a kako bi se podigla gospodarska aktivnost i prihodovna strana proračuna, Nacionalna udruga ugostitelja apelira na horizontalnu primjenu nacionalne oznake sigurnosti "Safe stay in Croatia" čime bi se spriječili dvostruki kriteriji. Naime, projekt Ministarstva turizma i sporta "Safe stay in Croatia" pokazao se uspješnim u hotelima koji redovito posluju u zatvorenim prostorima. Ugostiteljska udruga želi da se on primjeni i na ugostitelje.

Tabak navodi da su nedavno ugostitelji imali priliku gledati kako se u hotelima proslavlja Dan žena sa 600 sudionika, najavljuje vikend aranžmana za Praznik rada i Majčin dan koji uključuju večernje zabave s glazbom uživo do 2 ujutro, a jednako tako i najavu konferencije s 300 sudionika koja je nositelj nacionalne oznake sigurnosti.

- Horizontalna primjena nacionalne oznake sigurnosti te izbjegavanje dvostrukih mjerila pružit će ruku spasa ugostiteljima bez terasa, a posebice catering i event industriji koja od početka pandemije broji pad prihoda preko 90 posto - kaže Tabak.

Navodi da se svaka kuna uložena u mjere ekonomske pomoći višestruko isplatiti kada krenu s normalnim radom. Nacionalna udruga ugostitelja prezentirala je resornom Ministarstvu i Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo prijedlog za sigurno održavanje vjenčanja i sličnih evenata, prigodno nazvan "Safe wedding / Safe event" koji ide korak dalje od samog "Safe stay in Croatia".

- Safe wedding / Safe event temelji se na testiranju svakog gosta prije ulaska na događanje, izuzev onih koji imaju dokaz o stečenom imunitetu. Testovi su u Njemačkoj i zapadnoj Europi postali sveprisutni. Može ih se kupiti na kiosku za jedan euro, dok se kod nas mogu privatno naručiti za 40-ak kuna po komadu. Nažalost, država još nije dala odobrenje za široku primjenu istih - kaže Tabak.

Unas se službeno testiranje plaća 200 do 300 kuna ili 4000 posto skuplje od testa s kioska u Njemačkoj. Tabak dodaje da je više od tisuću ugostitelja trajno je zatvorilo vrata, a 11.000 radnika izgubilo je posao. Na ozbiljnost situacije ukazuju i brojke na razini EU gdje je promet u turizmu i ugostiteljstvu pao za 50,2 posto što je rezultiralo s 1,87 milijuna radnih mjesta manje u odnosu na 2019. godinu.

- Na uručeni prijedlog još uvijek nismo dobili odgovor. Vjenčanja i eventi ostali su rezervirani za hotele, dok statistike pokazuju da je u ugostiteljstvu 42 posto sektora blokirano - zaključuje Tabak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:49