ODRŽIVO POSLOVANJE

Ugovorena je ugradnja najveće solarne elektrane Žito grupe, puštanje u pogon očekuje se u lipnju

Energetski partner je E.ON Solar koji je projektirao, instalirao i u pogon pustio više od 40 MW solarnih elektrana u RH i regiji

uljara Žito grupe

 PROMO

Žito grupa i E.ON Solar ugovorili su izgradnju solarne elektrane na lokaciji Tvornice ulja Čepin uz očekivane uštede 2,6 GWh godišnje. Puštanje u pogon elektrane očekuje se tijekom lipnja.

- Žito grupa posebnu pozornost pridaje društveno odgovornom i održivom poslovanju. U doba energetske krize i cjenovnih nestabilnosti energenata ta je pozornost okrenuta i prema osiguravanju stabilnih izvora energije i kontroli troškova energenata čime je novougovorena solarna elektrana, uz 7 solarnih elektrana koje Žito ima, nastavak održive energetske i ekološke strategije naše Grupe. Fotonaponske elektrane samo su logički slijed dosadašnje prakse te doprinose smanjenju energije koju je potrebno kupovati za pojedine lokacije, čime se utječe na trošak proizvodnje te naposljetku i na CO2 otisak, budući da Žito grupa čini 0,3 posto ukupne potrošnje električne energije u Hrvatskoj. Strategiju ulaganja u fotonaponske elektrane donijeli smo prije dvije godine i od tad se intenzivno razvijaju projekti, a trenutno ih je čak 20-ak u raznim fazama. Dosad smo pustili u rad sedam fotonaponskih elektrana ukupne snage 2,3 MW, a upravo ova koju završavamo na lokaciji Tvornice ulja Čepin od 2 MW je i najveća koju imamo u Grupi - navodi Jozo Ljubičić, član uprave Žito grupe.

Kroz svoja četiri bioplinska postrojenja godišnje od organskih ostataka s farmi i ratarskih lokacija Žito grupa proizvede 43 GWh električne energije što premašuje ukupnu potrošnju električne energije svih članica Žito grupe zajedno, a do kraja 2025. godine proizvodnja energije bi trebala biti dvostruko veća od potrošnje.

Kao energetski partner u ovom projektu odabrana je kompanija E.ON Solar koja je projektirala, instalirala i u redovan pogon pustila više od 40 MW solarnih elektrana u Hrvatskoj i regiji te svojim kupcima omogućuju neovisnu, ekonomičnu i održivu opskrbu energijom.

- Ova suradnja predstavlja jednu zaokruženu održivu energetsku priču uz kupca koji je odavno prepoznao važnost ulaganja u obnovljive izvore energije kako bi postigli energetsku samodostatnost koja je više nego ikad dobila na važnosti u svjetlu ove energetske krize. Iako projekt predstavlja određenu kompleksnost u pogledu projektiranja i postavljanja imajući na umu da je dio elektrane na zemlji, a dio na krovovima, zahvaljujući iskustvu i stručnosti naših inženjera uspjeli smo i ovaj projekt na zadovoljstvo kupca privesti kraju - izjavio je Jurica Gregurić, direktor i član Uprave E.ON Solara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:39