AŽURIRANE PREPORUKE

Ukinuta sva ograničenja putovanja u EU, države članice više neće nametati nikakve mjere

U preporukama se zadržava niz zaštitnih mjera za slučaj da dođe do pogoršanja epidemiološke situacije

Ilustracija

 Vojko Basic/Cropix

Europsko Vijeće donijelo je ažurirane preporuke za putovanja u EU i olakšavanje slobodnog kretanja u EU tijekom pandemije Covid-19. U skladu s novim preporukama države članice ne bi trebale nametati nikakva ograničenja putovanja radi zaštite javnog zdravlja. Međutim, u preporukama se zadržava niz zaštitnih mjera za slučaj da dođe do pogoršanja epidemiološke situacije. Ako se u trećoj zemlji pojavi zabrinjavajuća varijanta virusa ili varijanta od interesa, države članice iznimno mogu utvrditi hitna, zajednička i privremena ograničenja putovanja ili zahtjeve za putovanje. Takvo ograničenje trebalo bi isteći nakon 21 dan, osim ako ga države članice odluče skratiti ili produljiti za dodatno razdoblje.

Skyscanner: Raste globalna potražnja za putovanjima

Globalna potražnja za putovanjima ne pokazuje znakove opadanja, prema nedavno objavljenom izvješću Skyscannera. Izvješće je obuhvatilo anketu potrošača (11.000 putnika iz 10 zemalja) te podatke o pretraživanju i rezervacijama koji su pružili uvid u to kako putnici razmišljaju i što planiraju u sljedećih 12 mjeseci, uključujući potrošnju, vrstu odredišta i iskustvo kupnje.
"Ova godina nije samo označila povratak na razine potražnje za putovanjima iz 2019. u mnogim dijelovima svijeta, već je pokazala otpornost sektora. Putnici su pokazali stalnu želju za putovanjem, kao i spremnost da plate veću cijenu zrakoplovnih karata. Unatoč trenutnim globalnim gospodarskim pritiscima, postoji razlog za oprezni optimizam u 2023. jer se međunarodna putovanja nastavljaju oživljavati, a putnici pokazuju želju za putovanjima. Pritom treba imati na umu da putnici traže vrijednost za novac te im je to glavni kriterij u izradi planova puta i odabiru odredišta", kažu u Skyscanneru. (B.B)

Krenulo otvaranje kineskog tržišta putovanja

Platforma za rezervacije Kayak javlja da je domaća potražnja za hotelima u Kini porasla prošli tjedan, nakon što je zemlja ublažila mjere protiv širenja Covida. U Kajaku kažu da je broj pretraga hotelskog smještaja skočio za više od 100 posto u posljednja dva dana u odnosu na prošlu godinu i više od 50 posto u odnosu na 2019. "Pretpostavljam da će se drugo najveće svjetsko tržište putovanja ubrzo u potpunosti otvoriti, nakon gotovo tri godine", rekao je izvršni direktor Kayaka Steve Hafner. Također, ured za kulturu i turizam grada Pekinga objavio je u utorak da je krenuo promet turističkih grupa kao i letovi i rezervacije putem online agencija. Ostaju mjere kao što je mjerenje temperature i nošenje maske. (B.B.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 16:37