PREUZIMANJA I SPAJANJA

Ulazimo u fokus novim investitorima: Ovo je godina prodaje obiteljskih tvrtki iz 90-ih kupcima iz zapadne Europe

Globalno istraživanje PwC-a ukazuje na oporavak tržišta u drugoj polovici 2023.

Damir Kecko, voditelj usluga transakcija PwC-a Hrvatska

 Jl/

U Hrvatskoj se ove godine očekuje nastavak rasta tržišta spajanja i preuzimanja, rezultat je to tradicionalnog, 26. PwC-ova globalnog istraživanja mišljenja predsjednika uprava. Nasuprot tome, na globalnom planu očekuje se da će se preuzimanja i spajanja nastaviti unatoč svim problemima na tržištu.

Damir Kecko, voditelj usluga transakcija PwC-a Hrvatska, očekuje da će se u 2023. u Hrvatskoj nastaviti pozitivni trendovi iz 2022. godine.

- To je dodatno potpomognuto ulaskom u eurozonu i schengenski prostor, koji su iz perspektive investitora smanjili rizik zemlje. To bi trebalo ponukati investitore iz zapadne Europe, koji još nisu prisutni ovdje, da putem preuzimanja ostvare prisutnost i na našem tržištu - kaže Kecko.

Pojašnjava da postoji značajan broj obiteljskih tvrtki osnovanih 90-ih godina prošlog stoljeća i početkom 2000-ih godina čiji vlasnici nisu identificirali nasljednike.

- Usto, zadnjih mjeseci u javnosti je spomenuto nekoliko planiranih prodaja hrvatskih društava, što će dalje pridonijeti aktivnosti ovog tržišta - kaže Kecko.

image

Damir Kecko, voditelj usluga transakcija PwC-a Hrvatska

Jl/

Globalno, 60 posto predsjednika uprava navodi da ne planiraju odgoditi preuzimanja i spajanja. Učinit će to unatoč podužem popisu nesigurnosti, od makroekonomske nestabilnosti i rastućih kamatnih stopa pa do rata u Ukrajini i dalje osjetnim poremećajima u opskrbnim lancima. No, to je dobra vijest nakon lanjskog pada aktivnosti preuzimanja i spajanja.

Brian Levy, globalni voditelj usluga transakcija u industrijama iz PwC-a SAD, kaže da je to očekivano, jer su procjene vrijednosti kompanija postale privlačnije i time su se otvorile nove prilike.

PwC zato očekuje oporavak tržišta u drugoj polovici 2023. godine. Već su lani Europa, Bliski istok i Afrika bili po tom pitanju aktivniji nego obje Amerike i Azija i Pacifik. I dalje je najatraktivniji sektor tehnologije, medija i telekomunikacija. Na njega otpada četvrtina svih preuzimanja i spajanja u 2022. godini, kako po broju tako i po volumenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:59