Posao s CroNoMarom

Uljanik brodogradnja radi za Norvežane, evo kada kreću prve isporuke

Početkom mjeseca isporučena su još dva katamarana za inozemne klijente. Jedan je sagrađen u Šibeniku, a drugi u tvrtki Oštro u Kaštelima
Ana Zajc
 Bozidar Vukicevic/cropix

Početkom srpnja posredstvom tvrtke CroNoMar dogovorena je isporuka dvaju katamarana za međunarodno tržište marikulture, čime je još jedan posao hrvatskih brodograditelja za inozemne klijente uspješno završen. Jedan katamaran sagrađen je u šibenskom Iskra brodogradilištu, a drugi je u Kaštelima sagradila je tvrtka Oštro. Riječ je o 120. plovilu zaredom koje je isporučeno iz Šibenika i 24. iz tvrtke Oštro. Ukupna indirektna izvozna vrijednost projekta u 12-godišnjem razdoblju poslovanja CroNoMara i suradnje s norveškim i hrvatskim partnerima veća je od 150 milijuna eura ili više od 160 isporučenih brodova.

- Svi brodovi koji su dosad sagrađeni u hrvatskim brodogradilištima isporučeni su za međunarodno tržište marikulture i na najbolji mogući način predstavljaju hrvatski proizvod u svijetu. Široka paleta modela obuhvaća aluminijske katamarane, jednotrupce, servisne i hibridne brodove različitih veličina, karakteristika, kao i značajnih razlika kada je riječ o njihovoj samoj opremljenosti. Upravo su oni baza za kontinuirano ugovaranje novih tipova i modela brodova kako s postojećim, tako i s novim partnerima. Tako se povećava konkurentnost i rast proizvodnje naših brodograditelja - ističe Ana Zajc, viša projektna savjetnica u tvrtki CroNoMar.

Novi partner

Kontinuitet poslovanja je osiguran tako da je CroNoMar u lipnju potpisao pet novih ugovora s postojećim hrvatskim partnerima. U pripremi si i novi ugovori, otkriva Ana Zajc, što podrazumijeva ne samo rast prihoda i zarade nego i nova radna mjesta u hrvatskim tvrtkama. Hrvatski partneri tvrtke CroNoMar koji grade brodove za međunarodni sektor marikulture trenutno su u Šibeniku - Iskra brodogradilište, u Kaštelima Oštro i Nuić Nautika te u Puli brodogradilište Tehnomont i Uljanik Brodogradnja. Očito je da će se u projekt uključiti još brodogradilišta iz Hrvatske.

- Polazeći od činjenice da je Hrvatska zemlja koja želi privući investicijske projekte veće dodane vrijednosti čije je poslovanje povezano s modernim tehnologijama i inovacijama. Posredstvom tvrtke CroNoMar potpisan je i prvi ugovor s novim hrvatskim partnerom. Nakon višemjesečnog pregovaranja ostvarena je suradnja s Uljanik brodogradnjom. Riječ je o modelu ugovora koji se do sada uspješno primjenjivao i kod drugih hrvatskih partnera s namjerom da se unutar jedne godine u proizvodnju uvedu inovativna poboljšanja te da se, nastavno na očekivano zadovoljstvo stranog partnera isporučenim proizvodom, hrvatskom partneru omogući višegodišnja proizvodnja kako za norveško, tako i za druga strana tržišta marikulture. Prva isporuka iz Uljanik brodogradnje planirana je za kraj 2022. godine - otkriva Ana Zajc.

Tržišne potrebe

Cijeli projekt gradnje brodova namijenjenih izvozu za međunarodna tržišta marikulture u Hrvatskoj je započeo prije 12 godina. CroNoMar povezuje hrvatske i norveške tvrtke, identificira tržišne potrebe te malim i srednjm tvrtkama koje posluju u sektoru mora i pomorstva u Hrvatskoj olakšava pristup novim tržištima.

- Brodovi sagrađeni u Hrvatskoj na svjetskom tržištu konkuriraju prvenstveno kvalitetom, ali i cijenom. Bez obzira na vrstu broda i njegovu svrhu, svaki brod, odnosno ugovor je specifičan te se pregovara i gradi u skladu sa zahtjevima krajnjeg kupca. Tvrtka CroNoMar je posrednik u svim ugovorima, ali i značajan partner kako u provedbi projekta tako i u njegovoj finalizaciji i hrvatskim i norveškim partnerima. Projekt gradnje radnih brodova za međunarodno tržište marikulture je odličan primjer uspješne poslovne suradnje između hrvatskih i norveških partnera i njime se diljem svijeta predstavlja iznimna kvaliteta i konkurentnost hrvatske brodogradnje- pojašnjava Ana Zajc.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:41