TRŽIŠTE RADA

Umjetna inteligencija njihov bi posao mogla obavljati jednako dobro, ako ne i bolje. Još jedno radno mjesto na udaru AI

Za njih moraju vrijediti isti kriteriji, načini vrednovanja i dijeljenje odgovornosti za rezultate kao i za sve druge zaposlenike

Ilustracija

 Sofie Delauw/Imagesource/Profimedia/Sofie Delauw/imagesource/profimedia

Izvršni direktori u Americi imaju čak 300 puta veću plaću od prosječnih radnika, no u posljednje vrijeme mnogi dovode u pitanje važnost te funkcije, a pogotovo da je njihova uloga nezamjenjiva. Uspon umjetne inteligencije i tu bi mogao donijeti promjene - ne samo da će zamijeniti automatizirane radničke poslove, već bi se isto moglo dogoditi i neefikasnim izvršnim direktorima koji mjere učinak svojih zaposlenika, a istovremeno zanemaruju vlastiti.

Kako piše Business Insider, njihova je "primarna dužnost donošenje lako repliciranih odluka o optimizaciji koje se ne temelje na stvarnom razumijevanju poslovanja, već na podacima iz proračunskih tablica koje im dostavljaju konzultanti." Umjetna inteligencija taj bi posao mogla obavljati jednako dobro, ako ne i bolje, pa na neki način predstavlja stalnog konkurenta u natjecanju za tu poziciju u kompaniji. I tako istovremeno potiče izvršne direktore da unaprijede svoj način rada od čega će cijela kompanija imati koristi.

Rješenje je jednostavno: za njih moraju vrijediti isti kriteriji, načini vrednovanja i dijeljenje odgovornosti za rezultate kao i za sve druge zaposlenike. Izvršni direktor mora doprinositi radu kompanije, ali na način koji je mjerljiv - uvjeravanje kolektiva da bi bez njih sve propalo više nije dovoljno dobro. Ako izvršni direktori ne bi ispunjavali očekivanje kompanije, na njihovo bi mjesto lako mogla uskočiti umjetna inteligencija - davala bi brze odgovore, stalno se usavršavala, primala povratne informacije u realnom vremenu i tako bila vrlo učinkovita. Bez da tome prethode deseci sastanaka o viziji i strategiji kompanije.

Business Insider, doduše, prepoznaje da svakoj tvrtki treba glavna figura koja ima perspektivu i misiju razvoja u budućnosti. Važno je samo da čelnici ne budu samo nagrađeni zbog uspješnog poslovanja kompanije, nego i jednako tako kažnjeni zbog neuspjeha.

Kao primjer neuspješnog izvršnog direktora navode Davida Zaslava Warner Bros.Discoveryja kojeg smatraju glavnim razlogom višemjesečnih štrajkova u Hollywoodu.

- Zaslav, koji je prošle godine zaradio 39 milijuna dolara, nije dobio ‘visoku ocjenu‘ kod investitora za donošenje poslovnih odluka u vlastitoj tvrtki: od spajanja Warner Brosa i Discoveryja 2022., ukupna tržišna kapitalizacija tvrtke pala je za 20 milijardi dolara - navode. Dodatno, tvrde da je potpuno nepovezan sa stvaranjem kreativnih sadržaja što nije poželjna osobina izvršnog direktora takve kompanije.

- Njihova plaća mora biti izravno povezana s uspjehom poslovanja, srećom klijenata tvrtke i srećom njihovih zaposlenika. Tvrtke napreduju (a izvrsni radnici ostaju) kada osjećaju da njihov šef radi jednako naporno kao i oni - pišu.

Njihov je savjet, stoga, jednostavan - potrebno je definirati što je to izvršni direktor, odrediti što određuje njegov uspjeh pa ih pozvati na odgovornost kada je to potrebno. Ako to nije moguće, korištenje umjetne inteligencije je bolji izbor od izdašno plaćenog izvršnog direktora. ‘Stroj‘ bi ih mogao prisiliti na veći angažman i tako im postupno pomoći da budu bolji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 05:55