Sporazum HUP-a i Isusovačke službe

‘Unatoč 122.813 nezaposlenih, mi ne možemo naći radnike‘

U HUP-u kažu da su i u ovoj krizi poslodavci bili suočeni s nedostatkom radne snage u određenim zanimanjima za koja ne postoji interes domaćih radnika, pa stoga ovaj sporazum treba gledati u tom svjetlu
 Dag Oršić

Hrvatska udruga poslodavaca i Isusovačka služba za izbjeglice sklopili su Sporazum o suradnji za stvaranje podrške integraciji državljana trećih zemalja i njihovo lakše zapošljavanje.

U HUP-u kažu da su i u ovoj krizi poslodavci bili suočeni s nedostatkom radne snage u određenim zanimanjima za koja ne postoji interes domaćih radnika, pa stoga ovaj sporazum treba gledati u tom svjetlu (iako relativno mali broj migranata traži azil u Hrvatskoj). Iz Isusovačke službe za izbjeglice poručuju pak da je kroz njihove programe prekvalifikacije i zapošljavanja prošlo stotinjak osoba, a "mnoge od njih su pronašle posao i poslodavci su, kao i sami migranti, ali i čitava zajednica, vrlo zadovoljni". Završili su nedavno projekt "Tražilica", financiran novcem EU, za jačanje konkurentnosti azilanata na tržištu rada, u suradnji sa zagrebačkim Pučkim otvorenim učilištem.Kao primjer kompanija koje zapošljavaju migrante navode nam KFC, Sanatorij Ćorluka, Auto Tokić, Overseas Express, Ikea, D-Color, Krilo, Lush, Quehenberger Logistic, Spar, Pan-Pek, IV-ER Kontex vatrogasne cijevi, Uber, Bolt, Wolt i Glovo.

Preko posebnog programa HZZ-a, navode u HUP-u, kroz osposobljavanje za rad prošlo je 40 migranata koji su dobili azil, a ostali se zapošljavaju ne koristeći tu mjeru.

Što se tiče nedostatka radne snage, u HUP-u napominju da novi Zakon o strancima uvodi beskvotni sustav te se nadaju da ta promjena neće biti kompromitirana stvaranjem kompliciranijeg modela od prethodnog. "Ono što zapravo sve nas treba brinuti je da unatoč brojci od 122.813 nezaposlenih osoba evidentiranih na HZZ-u, unatoč 20.530 ponuđenih poslova, mi u ovom trenutku ne možemo s domaćeg tržišta rada povući dovoljno, primjerice, pomoćnih radnika, kojih najviše nedostaje u turizmu i za koje poslove ne treba posebna stručna sprema, dok istovremeno imamo velik postotak osoba sa završenom osnovnom školom među nezaposlenima. Radnika i dalje nedostaje najviše u građevini, poljoprivredi i metalnoj industriji", tvrde u HUP-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:20