intenzivan razvoj

Unatoč izazovima, Čateks ruši rekorde

Ugovori s vojskom od ožujka su na čekanju, pa su se Međimurci usmjerili na bolnički program
 Davor Pongracic/Cropix

Međimurski Čateks po mnogočemu je raritetna tvrtka u Hrvatskoj. Posluje od 1847. godine, većinski vlasnici su radnici, a od gubitaša je prerasla u profitabilnu tvrtku. Štoviše, dok su mnoge tvrtke u pandemiji pokazale sve svoje slabosti, prihod Čateksa je, zahvaljujući raznolikosti programa, narastao 30 posto.

Ugovori s vojskom, koji su i najprofitabilniji, od ožujka su na čekanju, ali su međimurski tekstilci većinu kapaciteta usmjerili u bolnički program. Zaštitne navlake za madrace iz Čateksa već su etablirane na tržištu, a nedavno su certificirali i zaštitni virusni kombinezon i ogrtač.

Čateks je ovu godinu planirao kao rekordnu, a to će i biti. U prvih devet mjeseci prihod je bio 81,7 milijuna kuna, a lani u isto vrijeme 63 milijuna. Tvrtku je pandemija zatekla s 250 radnika. S početkom širenja virusa u Europi sve su zemlje članice, izuzev Hrvatske, svoje vojne ugovore zaledile, natječaji se nisu raspisivali, a novac je preusmjeren u zdravstveni sustav. Za Čateks je to značilo 25 milijuna kuna vrijednosti izgubljenih poslova.

Raznolikost programa

- Da, ožujak je izgledao loše. Međutim, zahvaljujući raznolikosti našeg programa mi smo se ne samo izvukli, nego poslujemo i bolje nego što smo očekivali. Imamo tri velika proizvodna centra i dođe li do krize na jednom području, otvori se drugo. Tu su Tekstil, Konfekcija i Politeks. Zahvaljujući posljednjem, dobro prolazimo krizu. Na tkaninu se stavlja sloj poliuretanske paste čime ona, između ostalog, postaje vodonepropusna i antivirusna. Od nje radimo zaštitne navlake za medicinske madrace, ali i šivamo zaštitne, antivirusne kombinezone i ogrtače koje smo sad i certificirali. To je naša zaokružena priča - istaknuo je direktor Čateksa Davor Sabolić.

Kriva adresa

I dok se vojni program s desetaka milijuna kuna sveo na nulu, izuzev posla za Hrvatsku vojsku, medicinski je program preko noći narastao tri do četiri puta. Povećala se i prodaja kućanskog programa što ih je, kaže direktor, u početku začudilo, ali poslije baš i nije. Zahvaljujući zatvaranju trgovina u lockdownu, internetska prodaja je procvjetala, kupovalo se sve i svašta.

image
Davor Pongracic/Cropix

Najbolje su prošli kućanski programi: namještaj te oprema za vrt i dom. Iako je povećana prodaja medicinskih programa u pandemiji bila očekivana, pa su inženjeri užurbano krenuli u certifikaciju i modifikaciju postojećih proizvoda, tako velike brojke nisu očekivali.

- Znali smo da kroz vodonepropusni materijal ne prolaze ni virusi, ali prije nismo išli za tim pa je trebalo što prije dobiti certifikat. To je trajalo pola godine i u rujnu je napokon bilo gotovo - kažu u Čateksu kako su odmah reagirali. Njihove su virusno nepropusne kombinezone, isključivo višekratne, naručile bolnice diljem Europe ili su tvrtke naručile materijal, a same će ih šivati za svoje medicinske partnere koje opskrbljuju.

No, istodobno niti jedan hrvatski liječnik ili medicinska sestra u javnim ustanovama neće nositi Čateksov kombinezon. Zašto?

- Pitate krivu adresu - kratak je direktor Sabolić. Čateks je kombinezone ponudio, svoje resurse stavio na raspolaganje, ali odgovor nije dobio. To direktora Sabolića ne čudi jer bez javne nabave nema kupnje, a u Hrvatskoj je to proces koji se odulji i na pet godina.

Razvoj negorive tkanine

Objedinjene, zajedničke javne nabave ionako nema, nego svaka bolnica kupuje zasebno. Iz Čateksa je u posljednja tri mjeseca za Poljsku otišlo materijala u vrijednosti od deset milijuna kuna. Poljaci su šivali sami. Iako direktor Sabolić neće komentirati izostanak Čateksovih kombinezona iz domaćih bolnica, treba reći da bi ugovor potpisan s Međimurcima značio i posao za hrvatske konfekcijske tvrtke, kojima posla kronično nedostaje.

Čateks, naime, nema dovoljno šivača za šivanje velikih količina pa bi tvrtka u posao morala ići s partnerima. U domaćem javnom sektoru Čateks šiva za vojsku i policiju. Danas je tvrtka u novom investicijskom ciklusu. Za ovu su godinu planirali nabaviti novu infrastrukturu. Dosad su zamijenili kotlovnicu za pet milijuna kuna, promijenili crpnu stanicu te sanirali vodovodnu mrežu i kanalizaciju. Uvode novi sustav grijanja u dva pogona, a slijedi modernizacija postrojenja. Konfekcija je već opremljena novim, automatskim strojem za krojenje i novim šivaćim strojevima.

image
Davor Sabolić
Davor Pongracic/Cropix

- Naša žila kucavica je proizvodnja tekstila i tu, de facto, moramo zamijeniti sve strojeve, stare i 30-ak godina. Ukupno smo dosad zacrtali sve svoje ciljeve i odradili dobru pripremu za nadolazeću godinu. Uskoro se vraća vojni program i neki su međunarodni natječaji već aktualizirani - rekao je Davor Sabolić.

Kako bilo, Čateks nema razloga za brigu. Kao jedna od rijetkih tvrtki koja je prošla na natječaju za inovaciju Ministarstva gospodarstva, vrijednom 20 milijuna kuna, Čateks danas intenzivno radi na razvoju negorive tkanine.

Davoru Saboliću već treći mandat

S tek 40 godina, Davoru Saboliću ovo je već treći mandat na mjestu direktora međimurske tekstilne kompanije, a cijeli je radni vijek proveo u Čateksu. Na to su ga mjesto izabrali radnici, koji su većinski dioničari Čateksa.

Po modelu upravljanja, tvrtka je, uz ivanečki Itas, vjerojatno jedinstvena u Hrvatskoj. Model upravljanja s radnicima kao većinskim dioničarima, a menadžeri zajedno nemaju ni 20 posto vlasništva, pokazao se vrlo dobrim. Čateks nije vezan uz politiku, primanja u njemu veća su nego u ostatku branše, dobro surađuje s Hrvatskom gospodarskom komorom te bilježi stabilan rast.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:51