privlačenje novih poduzetnika

‘Upiti poduzetnika su svakodnevni i uskoro raspisujemo natječaj‘

Đurđevac je završio infrastrukturne radove u Poslovnoj zoni A - sjever, a gradonačelnik tvrdi da interes za nju pokazuju i tvrtke koji nisu iz tog grada
 Poslovna Zona A Sjever

Prije dva mjeseca završeni su radovi na infrastrukturi Poslovne zone A - sjever, površine 230.000 četvornih metara, čija je ukupna vrijednost gotovo 11 milijuna kuna.

Time je Grad Đurđevac poduzetnicima sa svojeg područja osigurao osnovnu infrastrukturu za početak ulaganja i omogućio preduvjete za daljnji razvoj poslovanja.

- Priprema poziva za kupnju zemljišta i inicijalno prikupljanje iskaza interesa je u tijeku. Uskoro se očekuje službena objava poziva, koja će pridonijeti ostvarivanju punog potencijala Poduzetničke zone A - sjever. Upiti poduzetnika su svakodnevni. Pogodnosti koje nudi Zona A - sjever najzanimljivije su lokalnim poduzetnicima, ali interes iskazuju i vanjski investitori, koji su prepoznali ponuđene pogodnosti - istaknuo je Hrvoje Janči, gradonačelnik Đurđevca.

Veća ulaganja

- Cilj nam je privući i napuniti poslovnu zonu te tako potaknuti razvitak poduzetničkog duha, poslovanja i mogućnosti otvaranja novih radnih mjesta na ovom području. Kroz poslovne zone želimo razvijati infrastrukturu, podići društveni standard i unaprijediti razvoj malog i srednjeg poduzetništva - dodao je Janči.

Projekt razvoja infrastrukture Poslovne zone A - sjever u Đurđevcu financiran je bespovratnim sredstvima iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020., od čega je 85 posto sufinancirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj. U Đurđevcu pripremaju natječaje iz nove financijske perspektive 2021. - 2027., iz kojih namjeravaju financirati gradnju infrastrukture u Poslovnoj zoni B. Dosad je u poduzetničke zone u Đurđevcu uloženo više od 21,7 milijuna kuna, od kojih je najveći dio, gotovo 11 milijuna kuna, uložen u Poduzetničku zonu A - sjever. U Zonu A - jug uloženo je oko 8,2 milijuna kuna, a u Zonu B oko 2,6 milijuna kuna te je planirano još ulaganja u infrastrukturu.

- Ulaganja u zone još i veća su od toga jer dajemo i potpore i mjere poduzetnicima te omogućavamo i manja ulaganja kako bi one još bolje poslovale te se sustavno razvijale - pojašnjava Janči.

Tvrtka Kotlar, koja je izrasla iz istoimenog obrta, bavi se obradom i presvlačenjem materijala vrućim pocinčavanjem. Zapošljava otprilike 40 radnika. Njezin vlasnik Martin Šostarec ima pozitivna iskustva rada u ovoj zoni.

Poduzetnički inkubator

- Sama ideja poslovne zone razvijala se godinama i danas smo u fazi kad Grad sustavno radi na rješavanju naših zahtjeva. Jedan od takvih primjera je i pristupna cesta koja nedostaje i otežava pristup tvrtki, ali je u postupku rješavanja i vjerujemo da će uskoro i taj problem biti otklonjen. Grad cijelo vrijeme nudi niz mjera, poput komunalnih olakšica i slično, kako bi se olakšalo poslovanje, što je jako važno svim postojećim i novim poduzetnicima u poslovnim zonama. Privlačenje novih poduzetnika nudi mogućnost suradnje i umrežavanja, što dovodi do napretka. Očekujemo da će i ova zona privući metalurške tvrtke koje će s nama stvoriti veću sinergiju poslovanja. Pozitivna je okolnost što je tu i srednja strukovna škola, pa već u fazi školovanja, kroz praktičnu nastavu, možemo stvarati buduće djelatnike - ističe Martin Šostarec.

Sagrađen je i poduzetnički inkubator kojim se želi privući poduzetnike iz IT sektora I ICT tehnologije. Tim projektom Đurđevac je, osim infrastrukture poduzetnicima, osigurao oslobođenje od plaćanja zakupa prve godine, dok se svake sljedeće godine zakup povećava za 25 posto. U inkubatoru je trenutno smješteno osam tvrtki, koje zapošljavaju 44 osobe.

- Poslujemo kao poduzetnički akcelerator i želimo pomoći u povećanju zaposlenosti i investicija na ovom području - istaknuo je Dražen Krčmar, direktor Mevala.

Cijena građevinskog zemljišta 0,67 kn po m2

Grad Đurđevac poduzetnicima je također osigurao nekoliko modela poticaja ulaganja. Tvrde da imaju jedinstveni model, kojim se investitorima, na posebnom dijelu poslovne zone, osiguravaju glavni projekti za izgradnju poduzetničkih hala, na temelju kojih se ishoduju građevinske dozvole, a sve kako bi se olakšale administrativne barijere i skratilo vrijeme za realizaciju investicije. Vlasnici budućih hala za investiciju mogu izabrati hale površine od 360 metara četvornih, do 1680 metara četvornih, s time da je omogućena i etažna gradnja. Cijena građevinskog zemljišta iznosi 0,67 kuna po četvornom metru, jer je početnih 67,09 kuna po kvadratu umanjeno za 99%, i to isključivo za obavljanje proizvodne djelatnosti. Cijena se umanjuje bez obzira na djelatnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:39