OD 70 DO 140 MILIJUNA EURA

Uprava Petrokemije predlaže dokapitalizaciju, a potpisan je i novi kolektivni: Plaće rastu za 19,5 posto

Turska grupacija Yildirim posjeduje 54,52 posto dionica Petrokemije

Petrokemija- radnici

 Sssh/

Uprava Petrokemije Kutina uputila je poziv dioničarima na skupštinu 7. veljače, a na dnevnom redu je dokapitalizacija od najmanje 70 do najviše 140 milijuna eura, doznaje se iz izvora bliskih nadzornom odboru.

Turska grupacija Yildirim posjeduje 54,52 posto dionica Petrokemije. Država i državne tvrtke imaju 45,17 posto dionica.

Predsjednik uprave Yildirim grupe Robert Yuksel je u jesen 2022. godine uoči preuzimanja Petrokemije, izjavio kako je Yildirim zainteresiran za kupnju dionica Petrokemije u vlasništvu države.

Yildirim je u rujnu prošle godine vladi predložio otkup dionica od države ili da država sudjeluje u dokapitalizaciji ili pak dopusti da dokapitalizaciju Petrokemije obavi samo Yildirim.

Sada Yildirim predlaže izdavanje novih dionica po cijeni od 1,0272 eura uplatom uloga u novcu i to najmanje 70 milijuna eura, a najviše 140 milijuna. Time bi se temeljni kapital podigao s dosadašnjih 55 milijuna eura, ovisno o odazivu, na razinu od 125 milijuna do najviše 195 milijuna eura.

Ne bude li država sudjelovala u dokapitalizaciji, a Yildirim Petrokemiju dokapitalizira sa najmanje 70 milijuna eura, turska grupacija stekla bi 80 posto vlasništva Petrokemije.

U Petrokemiji je u tijeku remont koji bi trebao doprinijeti racionalizaciji troškova i smanjenju negativnog utjecaja na okoliš.

Novost iz Petrokemije je i potpisivanje novoga kolektivnog ugovora sklopljenog na tri godine i prema kojemu plaće rastu u prosjeku za 19,5 posto, a povećana su i druga materijalna prava. O tome je u srijedu izvijestio Sindikat energetike, kemije i nemetala (EKN).

image

Petrokemija u Kutini

Robert Fajt/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 22:51