Zadržavanje dobiti

Upravni odbor MOL Grupe na izvanrednoj sjednici odobrio isplate dividendi

Upravni odbor odobrio je i financijsko izvješće i konsolidirane financijske izvještaje za 2019. godinu
Sjedište MOL-a u Budimpešti
 Tomislav Krišto/Hanza Media

Zbog epidemijske situacije uzrokovane koronavirusom u svijetu, MOL Grupa je održala izvanrednu skupštinu društva umjesto redovne Godišnje skupštine na kojoj je Upravni odbor umjesto dioničara odlučivao o svim prijedlozima i predloženim odlukama koji su bili na dnevnom redu Godišnje skupštine. Članovi Upravnog odbora odobrili su prijedlog kriznog upravljanja vezan uz isplatu dividende, prema kojem će tvrtka u potpunosti zadržati dobit nakon oporezivanja iz 2019. dok se stanje ne normalizira, nakon čega može biti isplaćena kao dividenda, ako dioničari tako odluče. Upravni odbor odobrio je i financijsko izvješće i konsolidirane financijske izvještaje za 2019. godinu.

Preventivne mjere u sprečavanju zaraze bolešću COVID-19 od strane vlada u zemalja u kojima MOL posluje rezultirale su djelomičnom ili potpunom blokadom, značajno usporavajući ekonomske aktivnosti u ključnim zemljama središnje i istočne Europe. Zbog nesigurnosti u vezi s trajanjem i utjecajem pandemije koronavirusa, ekstremne nestabilnosti vanjskog okruženja i nepredvidivosti potražnje u svim kompanijama, MOL Grupa se fokusira na kontinuitet poslovanja i očuvanje novčanog toka. Upravni odbor odlučio je zadržati dobit nakon oporezivanja od 2019. u potpunosti dok se situacija ne normalizira, nakon čega može biti isplaćena kao dividenda, ako dioničari tako odluče.

Na izvanrednoj skupštini Upravni odbor odobrio je ponovni izbor dr. Lászla Parragha, Zsigmonda Járaija i dr. Martina Romana u Upravni odbor. Pored toga, dr. Péter Gottfried izabran je za člana Nadzornog odbora.

Zsolt Hernádi, predsjednik Upravnog odbora MOL Grupe, na izvanrednoj skupštini je izjavio: "Današnji dan gorkog je okusa, jer je 2019. bila financijski jaka godina za nas, ali nedavno su se u sjeni koronavirusa okolnosti brzo i dramatično promijenile. Pandemija je predstavljala neviđene izazove cijelom svijetu, uključujući Europu, Mađarsku i MOL. Do sada je naša tvrtka poslovala sigurno, bez ikakvih smetnji. Unatoč tome, uveli smo niz mjera kako bi smanjili učinke ekonomske i krize uzrokovane koronavirusom koja utječu na Grupu. Cilj naših mjera je osigurati nam da izađemo iz krize jači nego što smo bili prije te nastavak pružanja konkurentnog povrata našim dioničarima."

MOL Grupa je u 2019. godini ostvarila 2,44 milijardi dolara CCS EBITDA što je iznad zadanih godišnjih smjernica. Nadalje, kompanija je također napravila važne korake na putu transformacije do 2030. godine, kupila je značajnu imovinu za Istraživanje i proizvodnju nafte i plina u Azerbajdžanu, postigla je 50 % dovršetka u svom vodećem projektu Polyol, dok su Usluge kupcima i maloprodaja imale još jednu rekordnu godinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 00:09