Fiskalna.hr

'Uspjeli smo nadograditi sustav pa korisnici od travnja mogu fiskalizirati sve dokumente'

U fazi razvoja je multiplatformska aplikacija za Android i Windows uređaje koja će imati i određene novitete
Ilustracija
 Davor Pongracic / CROPIX

Velika izmjena unutar sustava za fiskalizaciju stupila je na snagu 1. travnja 2020. koja se odnosi na obvezu fiskaliziranja pratećih dokumenata za obveznike fiskalizacije. Tu se prije svega misli na ponudu, narudžbenicu i slične dokumente koji se izdaju kupcima prije izdavanja računa.

Provesti takve promjene u sustavu u to vrijeme bio je velik izazov, ali su prema riječima Paška Macukića, voditelja projekta Fiskalna.hr u tvrtki Inter-net iz Zagreba, ipak uspjeli nadograditi sustav kako bi korisnici od 1. travnja mogli fiskalizirati sve prateće dokumente.

Proces nadogradnje sustava

Dodaje da je za sve to bila važna pravovremena reakcija tehničke podrške tvrtke Inter-net , što je rezultiralo time da nije bilo zastoja u radu.

„Bilo je potrebno implementirati nove metode povezivanja prema Poreznoj upravi za fiskalizaciju tih dokumenata te napraviti određene programske prilagodbe u našem sustavu. Kako je Stožer civilne zaštite propisao mjere kojima se ukinuo rad većine trgovačkih, uslužnih i kulturnih djelatnosti, izišli smo u susret svim našim korisnicima koji su prijavili prestanak poslovanja zbog obustave rada. Produljili smo im besplatno razdoblje korištenja aplikacije za taj period.“, ističe Paško Macukić, voditelj projekta Fiskalna.hr u sklopu kojeg je izrađena relativno jednostavna aplikaciji za fiskalizaciju računa.

Macukić napominje da se u to vrijeme velik broj obveznika fiskalizacije još nije upoznao s potrebnom dokumentacijom, koja je zakonski propisana.

Paško Macukić, voditelj projekta Fiskalna.hr

„Često se događa da ljudi ne posjeduju interni akt, odnosno propisane interne odluke, kojim se uređuju pravila sljednosti računa, naziva poslovnih prostora, oznake naplatnih uređaja… To je istovremeno i jedna od najčešćih stvari koje inspekcija zahtjeva na uvid, pa bi bilo dobro da se veća pažnja posvećuje takvim obvezama. Naši djelatnici svim novim korisnicima ukazuju na svu potrebnu dokumentaciju i pomažu im pri njihovoj izradi u skladu sa najboljim poslovnim praksama. Tako se osigurava transparentnost i jednostavnost poslovanja. Smatramo da bi svatko trebao moći znati i razumjeti što mora napraviti da bi poslovao prema pravilima.“, pojašnjava Macukić.

Sigurna pohrana podataka

Macukić naglašava da održavanje sustava za fiskalizaciju iziskuje dosta truda i vremena zbog konstantnih izmjena, što zakonskih što tehnoloških a najviše zbog sigurnosti podataka.

„Jedan od najvećih izazova za obveznike fiskalizacije jest sigurna pohrana podataka, koja se često zanemaruje. Naime, ako dođe do kvara na uređaju koji nema sigurnu pohranu podataka korisnik neće moći povratiti niti jedan podatak od kada je počeo izdavati račune, osim naravno ako je podatke pohranjivao na vanjsku memoriju, što nije najsigurnije rješenje. Vodeći se idejom da je za korisnike sigurnost podataka najvažnije pitanje, osmislili smo sustav Fiskalne.hr unutar kojeg svi računi prilikom slanja u Poreznu upravu dolaze na naše servere koji su zaštićeni sigurnosnim protokolima najviše razine zaštite po najboljim svjetskim praksama gdje se isti sigurno spremaju. Ako dođe do kvara naplatnog uređaja podaci ostaju sigurni i jednostavnim procesom instalacije aplikacije na drugi uređaj korisnik može nastaviti s radom te su mu svi prijašnji podaci: računi, artikli, usluge, djelatnici, odmah dostupni. Kako bi Fiskalna.hr besprijekorno funkcionirala, koristi se najnovija i najnaprednija tehnologija, zahvaljujući kojoj nam naši korisnici ostaju vjerni godinama.“, ističe Macukić.

Najčešća zabluda

„Većina korisnika je uvjerena kako se izdani račun mora fiskalizirati odmah po izdavanju, što nije istina. Kako fiskalizacija ovisi o internet vezi račun ne mora odmah biti poslan na Poreznu upravu, međutim svaki račun odmah pri ispisu mora sadržavati zaštitni kod izdavatelja . Svaki račun mora sadržavati dva identifikacijska koda zaštitni kod izdavatelja i jedinstveni identifikator računa. Jedinstveni identifikator računa je kod koji se veže na račun prilikom fiskalizacije. Njega dodjeljuje sustav Porezne uprave. Kako bi se na računu ispisao navedeni kod, uređaj za fiskalizaciju mora biti povezan na internet, što nije uvijek moguće. Stoga je najvažnije da svaki račun odmah po izdavanju ima zaštitni kod izdavatelja kod koji će se generirati neovisno o internet vezi. Jedinstveni identifikator računa će biti dodijeljen naknadno prilikom prvog povezivanja na internet što obveznik mora omogućiti najkasnije 48 sati od dana izdavanja računa.

Potpora korisnicima

Paško Macukić, voditelj projekta Fiskalna.hr u tvrtki Inter-net koja se bavi projektiranjem, razvojem i održavanje složenih IT sustava za srednje i velike tvrtke, kaže da se ova tvrtka gotovo 30 godina bavi unaprjeđivanjem sustava i rješenjima koja koriste računala i internet za svoje ciljeve.

„Potpora smo korisnicima kojima ta rješenja olakšavaju i ubrzavaju posao. U tvrtki radi preko 60 djelatnika na poslovima projektiranju, razvoju i održavanju složenih IT sustava. Kojim se god poslom bavili i gdje god u Hrvatskoj živjeli, negdje ste se zasigurno susreli s našim radom. Primjerice, ako ste vlasnik vozila, uz pomoć našeg IT rješenja ste uspješno obavili tehnički pregled. Također, kad god ste izdali ili primili fiskalizirani račun, velika je vjerojatnost da je on obrađen putem našeg Fiskalna.hr sustava. Mogli bismo reći da se nalazimo u pozadini nekih rutinskih poslova, koje bi bez IT segmenta svi radili duže i kompliciranije.“, pojašnjava Macukić.

Macukić otkriva da su unutar tvrtke trenutačno u fazi razvoja multiplatformske aplikacije za Android i Windows uređaje, koja će imati i određene novitete u načinu plaćanja.

„Nova će aplikacija osim visoke sigurnosti i novih funkcionalnosti biti modularna stoga će svaki korisnik moći odrediti koje funkcionalnosti želi, a koje ne želi koristiti. Odlučili smo se na ovaj način rada kako bi korištenje aplikacije bilo što jednostavnije. Sustav Fiskalna.hr je najbolji primjer. Radimo na tome da uporaba naše aplikacije bude što jednostavnija, brža i prilagođena potrebama korisnika. Za nas je digitalizacija proces kojem smo posvećeni praktički od osnutka tvrtke, a nove tehnologije i unaprjeđenje poslovanja apsolutan prioritet u radu.“, pojašnjava Paško Macukić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 14:33