'Zombi-kompanije'

Val stečajeva u Njemačkoj zbog korone?

Od mjera proftiraju očito i kompanije koje su imale probleme i prije korone
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

U rujnu će se oko 550.000 njemačkih kompanija naći u manjim ili većim problemima, prema procjenama agencije Creditreform koja se bavi provjerom boniteta. Paradoksalno, za vrijeme korona-blokade broj stečajeva tamošnjih tvrtki se smanjio. Prema mišljenju stručnjaka, to je zato što su državnom pomoći kompanije koje su ionako poslovale "na aparatima" dobile još koji mjesec života.

Kako DW piše, ekonomija se našla u problemima. Već u prvom kvartalu ove godine njemački BDP je pao za dva posto, a u drugom za čak deset posto. Za tekuću godinu stručnjaci očekuju minus od pet do osam posto.

Kako bi se pomoglo poduzećima, savezna vlada je usvojila ogromne pakete pomoći. Istu stvar su napravile i vlade drugih država Europske unije. Između ostalog, kabinet Angele Merkel je „olabavio" propise o takozvanom „radu sa skraćenim radnim vremenom", smanjena je stopu PDV-a, odobrena je privremena pomoć firmama, usvojene porezne olakšice ili je u nekim slučajevima država postala čak i jedan od vlasnika velikih kompanija. Na primjer Lufthanse.

Hoće li sve to pomoći kompanijama da se oporave?

Stručnjaci misle da neće. Postoji bojazan da bi u listopadu moglo doći do velikog vala stečajeva u Njemačkoj – čim se ponovno počne provoditi pravila o obaveznom podnođenju zahtjeva za stečajem ukoliko se neka tvrtka nađe u financijskom škripcu.

Broj stečajeva tvrtki se u prvom dijelu godine u Njemačkoj doduše smanjio. „Bilo ih je oko osam posto manje u prva dva kvartala ove godine nego u istom razdoblju prošle godine", kaže Patrik-Ludwig Hantzsch iz agencije Creditreform koja se bavi provjerom boniteta. Savezni zavod za statistiku za srpanj očekuje pad broja stečajeva od 30% u odnosnu na srpanj 2019.

Čak i ako se to protumači kao uspjeh, te brojke ukazuju i na sljedeće - od mjera proftiraju očito i kompanije koje su imale probleme i prije korone. Naime, od obveze odlaska u stečaj izuzete su sve kompanije koje su od 31. prosinca 2019. bile prezadužene ili su imale poteškoća sa podmirenjem obveza. Međutim, koncem prošle godine u Njemačkoj pandemija ili korona nisu uopće bila tema, tako da su su u taj „vlak" uskočile i firme za koje pomoć ustvari nije bila ni planirana.

Stečaj je u normalnim vremenima svojevrsni seizmograf za stanje u ekonomiji, kaže Hantzsch. Obzirom da je sada taj seizmograf „ugašen", Creditreform je u analizi koristio druge pokazatelje. „Promatrali smo kako se plaćaju računi, koliko ima narudžbi i mnoge druge aspekte. Došli smo do zaključka da kompanijama ne ide dobro".

To ne iznenađuje. Mnogim kompanijama polako ponestaje novca. U svakom slučaju, sve više otvorenih računa se plaća sa zakašnjenjem. Moral plaćanja je aktualno gori nego ikada otkako se počelo s praćenjem tog aspekta poslovanja, dakle od ljeta 2015. Prema istraživanju instituta ifo u lipnju, petina njemačkih kompanija smatra da im korona-kriza ugrožava egzistenciju. Prema procjenama Creditreforma, u rujnu će se oko 550.000 kompanija naći u manjim ili većim problemima. Radi usporedbe: 2018. je bilo oko 330.000 takozvanih „zombi-kompanija".

-->

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:34