AMBICIOZAN PROJEKT

Valamarovo ljetovalište na otoku Sveti Nikola energetski je neovisno zahvaljujući solarnoj elektrani

Solarne elektrane postavljen su na čak 26 Valamarovih hotela i kampova duž obale Jadrana
 Goran Sebelic/Cropix

Valamarovo ljetovalište na otoku Sveti Nikola kraj Poreča u potpunosti je energetski neovisno zahvaljujući solarnoj elektrani koju je ova hotelska kuća ostvarila sa svojim partnerom E.ON Solar, kompanijom za projektiranje i izgradnju solarnih elektrana koja posluje unutar grupe E.ON Hrvatska. Isto tako, fotonaponske postavljene su i u luksuznom Valamarovom kampu Istra Premium Camping Resort by Valamar, koji je i nositelj je EU Ecolabel certifikata, eko-oznake Europske Komisije koja potvrđuje visoke europske standarde zaštite okoliša što doprinosi očuvanju okoliša i vrijednosti turističkog proizvoda i usluga.

image
Goran Sebelic/Cropix

Prvi je to hotelijer koji se odlučio za ovako ambiciozan projekt. A solarne elektrane postavljen su na čak 26 Valamarovih hotela i kampova duž obale Jadrana što pokriva šest posto Valamarove ukupne potrebe za električnom energijom.

Članica uprave Valamar Riviere Ivana Budin Arhanić kazala je da je održivost kao tema jako važna za turizam općenito te da je to centralna ideja za njihov razvoj, viziju i misiju.

- Razvoj turizma jedino mora i može biti održiv jer ne uništavamo resurs koji je ključan dio našeg proizvoda. Već godinama imamo utkanu ideju odgovornosti prema razvoju sredine, a ne samo razvoju našeg poslovanja. Naša ulaganja usmjerena su u različita područja, a jedno veliko područje je zaštita okoliša i obnovljivi izvori energije te smanjenje ugljičnog otiska. Druga važna tema nam je društvena odgovornost. Naš je cilj ulagati u destinacije i razvoj turističke infrastrukture izvan našeg portfelja te da stvaramo novu i dugoročnu vrijednost. Otok Sveti Nikola već od prošle godine komuniciramo kao otok koji ima vlastitu struju. Uz to, već godinama kupujemo zelenu struju od HEP-a. Time smo u Valamaru u proteklom periodu smanjili otisak CO2 u prvom i drugom opsegu za više od 70%. Po tome smo lideri u Hrvatskoj, kazala je Budin Arhanić.

image
Goran Sebelic/Cropix

Alen Benković, viši potpredsjednik za razvoj, održavanje imovine i tehničke servise, dodao je da

Valamar od 2015. ulaže u projekte energetske učinkovitosti. A ovaj je počeo prije dvije godine.

- U pripremi smo za sljedeću fazu projekta. Treća faza je pak iskorak da se na pojedinim lokacijama kreiraju nove krovne površine koje bi mogle poslužiti za proizvodnju struje. Do 2030. je plan do 20 posto ukupne potrošnje bude iz naše proizvodnje. Nije to tako jednostavno, ima dosta administrativnih prepreka, kazao je Benković. Cilj je Valamara i da postane energetski neovisan koliko je to moguće s obzirom na rast troškova energenata.

image
Goran Sebelic/Cropix

Zanimljivo je da je ovo prvi takav projekt gdje surađuju jedna hotelska tvrtka po ESCO modelu financiranja u kojemu su elektrane u vlasništvu E.ON-ove kompanije Solnet, a sva proizvedena energija namijenjena je Valamaru za vlastitu potrošnju.

- Ponosni smo što s partnerima i kupcima poput Valamara možemo doprinijeti rješavanju najvećeg izazova čovječanstva danas - zelenoj energetskoj tranziciji. Ovakav ambiciozan projekt postavljanja solarnih elektrana diljem Jadrana značajan je iskorak zelenom i održivom turizmu i ponudi kakvu traži sve više ekološki osviještenih turista. Hrvatska ima potencijal ući u sam vrh zemalja EU po iskoristivosti obnovljivih izvora energije što će posljedično imati pozitivan utjecaj i poticaj i za gospodarstvo, industrije i novu turističku ponudu koja je održiva i doprinosi očuvanju okoliša. Vrijednosti su ovo koje su utkane i u našu strategiju održivosti gdje radimo na tome da postanemo platforma za zelenu energetsku tranziciju Europe, izjavio je Andreas Rörig, predsjednik Uprave E.ON Hrvatska. Kazao je da Hrvatska ima veliki potencijal u proizvodnji eklektične energije putem solara. A to je posebno bitno u vrijeme krize kada cijene energenata rastu kao što je to slučaj sada. No, problem je što se priključci primjerice u Istri čekaju i do godine dana. U drugim sredinama to ide brže.

image
Goran Sebelic/Cropix

Na projektu je E.ON angažirao više od 60 stručnjaka raznih profila koji su realizirali usluge projektiranja, instaliranja, puštanja u pogon i financiranja projekta. Korištenjem obnovljivih izvora energije doprinosi se i Zelenom planu EU u očuvanju okoliša te smanjenju emisija ugljičnog dioksida, u čemu E.ON i Valamar predstavljaju primjer dobre prakse.

No, Valamaru nije ovo jedini projekt kada govorimo o održivom poslovanju. U programe društveno odgovornog poslovanja ulažu najmanje 2,5 posto godišnjih prihoda, što čini više od 400 milijuna kuna u proteklih šest godina.

- Održivi razvoj za Valamar prije svega znači ostvariti rast vrijednosti putem pozitivnog utjecaja za djelatnike, goste, destinacije i dioničare. Valamar je već šestu godinu zaredom prepoznat kao vodeći poslodavac u hrvatskom turizmu, jedan od najvećih ulagača u hotele, destinacije i turističku infrastrukturu, predvodnik u zaštiti okoliša i proizvodnji vlastite energije te kao prva velika hrvatska turistička tvrtka čiji svi hoteli, ljetovališta i kampovi nose oznaku "Održivi smještaj" na globalnim portalima za putovanja, poručili su iz te tvrtke koja ima sjedište u Poreču.

Inače, u svim hotelima i kampovima pod brendom Valamara 100 posto električne energije danas dolazi iz obnovljivih izvora. Oko 78 posto hrane i pića koje se troši u njihovim objektima proizvedeno je u Hrvatskoj od domaće sirovine. Isto tako, značajnim ulaganjima u centralnu kuhinju i Valfresco Direct, uslugu online trgovine s dostavom koja na jednom mjestu nudi proizvode obiteljskih gospodarstava i drugih domaćih proizvođača, ova je tvrtka malim obiteljskim gospodarstvima omogućila put od polja do stola. Pohvalili su se i da su tijekom proteklih godina smanjili ugljični otisak i emisiju stakleničkih plinova za 70 posto. U kompaniji je također reducirana potrošnje vode, koriste se pročišćivači otpadnih voda i odvaja se gotovo 50 posto otpada, što je tri puta više od hrvatskog prosjeka.

Još 2018. godine, kao prva hotelska kompanija u Hrvatskoj, Valamar je iz upotrebe izbacio plastične slamke u sklopu inicijative isključivanja jednokratne plastike iz cjelokupnog poslovanja u predstojećem razdoblju. U 2019. godini pokrenuo je inicijativu nazvanu "1000 stabala Valamara", najveću zelenu akciju te vrste u hrvatskom turizmu, te se obvezao zasaditi najmanje tisuću novih stabala godišnje na svojim destinacijama duž jadranske obale. Gotova i polugotova jela iz Valamarove online trgovine od ove godine stižu u biorazgradivim posudama izrađenim od obnovljivih sirovina koje se mogu ponovno koristiti ili kompostirati.

Uz sve to, Valamar Riviera ove godine otvara vrata prvog održivog eko ljetovališta u Hrvatskoj, o to na Hvaru.

image
Goran Sebelic/Cropix

- Valamar Amicor Green Resort, eko ljetovalište za odmor obitelji, počeo se graditi lani uz poštovanje najviših standarda zelene gradnje, korištenjem obnovljivih izvora energije i s visokom razinom energetske učinkovitosti. Riječ je o prvom turističkom projektu u kojem će se primijeniti modularna gradnja i upotrijebiti prefabricirani objekti, a sve prema Valamarovim standardima kvalitete smještaja. Koncept je inspiriran prirodom i održivim dizajnom te se arhitektura ljetovališta uklapa u prirodni okoliš otoka u oblikovanju zgrada. Njegovo unutarnje uređenje s uporištem u lokalnoj tradiciji i materijalima potpisuju domaći dizajneri i umjetnici. Velik će naglasak biti i na ponudi lokalne hrane i namirnica, proizvedenih na otoku, a digitalizacijom će se maksimalno smanjiti upotreba papira u čitavom resortu, poručili su iz Valamara.

Ističu da su odabrali održivi rast i razvoj turizma kao poslovni model koji stvara vrijednost za dionike, te da to iz godine u godinu potvrđuju i brojne nagrade i priznanja. Naime, Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj i Hrvatska gospodarska komora dodijelili su Valamar Rivieri najveće priznanje za društvenu odgovornost u Hrvatskoj, glavnu nagradu Indeksa DOP-a u kategoriji velikih poduzeća za 2019. godinu. Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja Valamaru je 2021. u kategoriji upravljanja dodijelilo priznanje koje se odnosi na iznimnu organizaciju sa strateškom vizijom i sustavom upravljanja koja omogućava kontinuirano poboljšanje okolišnih svojstava i zaštitu okoliša. Valamarovi objekti ponosni su nositelji i oznake Travelife Gold Award, međunarodnog certifikacijskog sustava koji promiče održivost u hotelijerstvu, kao i oznake EU Ecolabel, koja promiče ekološku izvrsnost. Također, svi objekti u portfelju Valamar Riviere i Imperial Riviere certificirani su sustavom upravljanja okolišem ISO 14001 te sustavom upravljanja energijom ISO 50001.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 15:13