Devizna tržišta

Valute se vraćaju na razinu prije korone

Do kraja 2020. analitičari očekuju da će tečaj euro/kuna ostati na razinama blago ispod 7,60 kuna za euro Netko tko sad kupuje sto dolara treba izdvojiti oko 30 kuna manje nego prije mjesec dana
Ilustracija
 Davor Pongračić / CROPIX

Vrijednost jednog dolara, prema srednjem tečaju HNB-a, trenutačno iznosi 6,659 kuna, a prije mjesec dana za jedan dolar trebalo je izdvojiti 6,977 kuna.

To znači da je u tom razdoblju američka valuta izgubila oko 4,5 posto vrijednosti u odnosu na kunu: onaj tko kupuje sto dolara sada treba izdvojiti oko 30 kuna manje nego prije mjesec dana. Istodobno, zadnjih tjedana nije bilo značajnije promjene tečaja kune prema euru i sada je na razini od 7,564. To kretanje kune prema globalnim valutama samo znači da kuna prati euro, koji je značajno ojačao prema dolaru.

Prvotni šok

Najnovija kretanja na deviznom tržištu zapravo upućuju da se odnosi među valutama vraćaju na razinu od prije tri mjeseca, prije izbijanja krize koronavirusa. Tada je srednji tečaj dolara prema domaćoj valuti bio 6,627, a vrijednost eura prema kuni 7,523.

U vrijeme velike neizvjesnosti i strahova koliko će kriza utjecati na financijska tržišta, podsjeća Elizabeta Sabolek Resanović, analitičarka Raiffeisen banke, srednji tečaj je 10. travnja dosegao 7,626 kuna za euro, najviše od veljače 2016. godine. No, nakon prvotnog šoka, “brzog i odlučnog odgovora središnje banke na deprecijacijske pritiske na domaću valutu”, tečaj se stabilizirao na razinama blago ispod 7,60 kuna za euro.

- I u nastavku godine očekujemo da će tečaj EUR/HRK ostati stabilan na razinama blago ispod 7,60 kuna za euro bez značajnih izgleda za pomak. U prilog našim očekivanjima ide i nedavno objavljeno pozitivno izvješće o procjeni kvalitete imovine pet hrvatskih banaka i stres testova prema kojima nijedna od obuhvaćenih pet banaka nema kapitalnih nedostataka, što je ključan korak u potpisivanju Sporazuma o bliskoj suradnji HNB-a s ESB-om i približavanju Europskom tečajnom mehanizmu II, kaže Sabolek Resanović. Međunarodne pričuve ostaju na razinama od oko 16 milijardi eura, što je “dostatno za uspješno provođenje financiranja eventualnih neravnoteža u bilanci plaćanja te provođenje stabilne monetarne politike, održavanja stabilnosti tečaja”.

Poticajne mjere

Kako bi stabilizirali tečaj kune prema euru u trenutku kada su se na tržištu pojavile veće pojedinačne kupnje deviza, u HNB-u navode da u tijekom svibnja u četiri navrata, “izvan aukcija”, prodali manje iznose deviza. Prosječni tečaj kune prema euru aprecirao je tijekom svibnja u odnosu na razinu iz travanja, a onda je u posljednjih nekoliko dana svibnja blago deprecirao.

Zahvaljujući novim poticajnim mjerama gospodarstvu eurozone, nakon što je Europska komisija predložila paket za oporavak gospodarstva vrijedan 750 milijardi eura, euro je snažno porastao. Tečaj prema dolaru trenutačno je 1,142 i na najvišoj je razini u posljednja tri mjeseca. Dodatni poticaj jačanju eura bila je odluka ECB-a o povećanju programa za kupnju imovine za 600 milijardi eura, na ukupno 1350 milijardi eura, te da će produljiti njegovo trajanje do kraja lipnja 2021. No, razlozi jačanju eura, pa i kune, prema dolaru nisu samo najavljene mjere oporavka u Europi i nemiri u SAD-u, već i činjenica da je pao interes investitora za ulaganje u valute-utočišta nakon što je u svijetu počelo popuštanje mjera karantene. Analitičari procjenjuju da će euro nastaviti jačati u odnosu na dolar i da će se kretati prema 1,20 dolara. Nakon objave ohrabrujućih podataka o rastu zaposlenosti u SAD-u tijekom svibnja, koji su pobudili nadu u brzi oporavak, u četvrtak je uslijedilo otrežnjenje jer je Fed dao do znanja da nije baš optimistična u pogledu izgleda ekonomije i zaposlenosti u idućem razdoblju. To je bio dodatni pritisak na dolar i pao je na najnižu razinu prema košarici valuta u posljednja tri mjeseca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:27