'Nemaju uvjete'

Vapaj zagrebačkih ugostitelja: 'Fali nam radnika, morat ćemo zatvarati sve više lokala!'

Nedostatak radne snage, preveliki doprinosi za plaće, neki su od problema ugostitelja
Ilustracija
 Dragan Matić / Hanza Media

- Ukoliko se uskoro ne poduzmu neki konkretni koraci u rješavanju problema radne snage, zatvorit će se sve veći broj ugostiteljskih objekata, što će se odraziti i na turističku ponudu grada Zagreba, ali i cijele Hrvatske - izjavio je Franz Letica, predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreb, dodavši da je u našem glavnom gradu popunjeno tek 35 posto radnih mjesta za kuhare te 53 posto onih za konobare.

Uz nedostatak radne snage, preveliki doprinosi za plaće, nedovoljno kvalificirani radni kadar i previsoka stopa PDV-a također muče ugostiteljski sektor, na što su se djelatnici sektora požalili na Forumu zagrebačkih ugostitelja.

Na te probleme upozoravaju iz Udruženja ugostitelja Zagreb već neko vrijeme, a da oni nisu riješeni unatoč naporima Vlade, dokaz je bila puna dvorana zagrebačkog hotela Esplanade u kojoj su većina pitanja i prigovora bili upućeni predstavniku Vlade i državnom tajniku Ministarstva turizma Tončiju Glavini, te Andriji Mikuliću, saborskom zastupniku i predsjedniku Gradske skupštine Grada Zagreba.

Uz stalni spomen pozitivnih turističkih rezultata i prebacivanje odgovornosti na Ministarstvo financija, Glavina je ostao zatečen glasnim ugostiteljima i njihovim problemima.

- Nemamo uvjete da našim radnicima pružimo veće plaće zbog previsokih doprinosa. Moji radnici nisu nasmiješeni i to se onda odražava na poslovanje objekta. Ne znam otkuda ti pozitivni rezultati u turizmu, ja jedva poslujem – požalila se Martina Bračić, vlasnica poznate zagrebačke slastičarne Torte i to.

Ipak, Glavina se trudio stvoriti nešto pozitivniju atmosferu te je rekao da je problem radne snage problem i drugih država kao što su Nizozemska i Austrija, a ne samo Lijepe naše. Uz to, objasnio je da Ministarstvo rješava taj nedostatak povećanjem kvote stranih radnika kojih je sada 9.000, dok je prije nekoliko godina ta brojka iznosila samo 150 zaposlenih.

- Ja bih mijenjao kvote uvoza stranih radnika radije i deset puta godišnje, kako bi se izbjegao nedostatak radnika. Probat ćemo vam olakšati poslovanje i smanjenjem PDV-a na 13 posto na svježe namirnice, za koje znamo da su osnova poslovanja svakog ugostiteljskog objekta - dodao je državni tajnik Ministarstva turizma.

No, to nije obradovalo ugostitelje jer će na taj način, kako su objasnili, narasti nabavna cijena tih namirnica, što će im stvoriti dodatne probleme u već ionako teškom poslovanju.

- Kada govorimo o novoj poreznoj reformi koja je pred nama, ugostiteljski će sektor, posebno oni koji imaju restorane, doći pred još jedan dodatni problem, a to je da će im ulazni PDV na sirovinu biti 13 posto, ali izlazni 25 posto. Tako će ugostitelji daleko više morati uplatiti u državni proračun nego što će imati pretporeza u kupljenim namirnicama od mesa, voća, povrća i svega ostaloga što je zahvaćeno poreznom reformom – rekao je Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore, a kako ubuduće ne bi došlo do nedoumica, ugostitelji su zaključili da bi u zakonodavni proces vezan uz njihovo poslovanje trebala biti uključena i struka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 05:21