IZVOZNI POSAO

Velik posao đakovačke tvrtke Hemco: Opremat će djelatnike MOL-a u sedam europskih zemalja

Hemco je razvio zaštitnu odjeću za djelatnike MOL-a u rafinerijama u Slovačkoj, Češkoj, Mađarskoj, Rumunijskoj, Srbiji, BiH i Sloveniji
Slobodan Mihalj, vlasnik tvrtke Hemco
 Vlado Kos/Cropix

Đakovačka tvrtka Hemco, vodeći hrvatski proizvođač zaštitne i radne odjeće, dobila je velik posao opremanja djelatnika MOL-a u Slovačkoj, Češkoj, Mađarskoj, Rumunjskoj, Srbiji, BiH i Sloveniji. Posao je zaključila za razdoblje od tri plus dvije godine.

Specijalnom zaštitnom odjećom opremat će djelatnike MOL-a, koji rade u maloprodajnoj mreži na više od 2000 lokacija, na benzinskim crpkama i u rafinerijama.

- Dobili smo posao na natječaju. U Hemcu smo radili kompletan razvoj odore za njihove radnike i sve to dizajnirali, a potom proizveli u našim pogonu. Razvoj, dizajn i proizvodnja isključivo su naši. Osim što je to kompletno naš proizvod, važno nam je i što je to izvozni posao - ističe Slobodan Mihalj, vlasnik i direktor Hemca, te dodaje da su se u prodajnom segmentu intenzivno usmjerili na izvoz na europsko tržište.

U segmentu istraživanja i razvoja Hemco zapošljava 15 stručnjaka koji rade na razvoju novih vrsta tkanina i dizajna za korisnike, bilo da se radi o specijalnoj odjeći za vojsku, policiju ili vatrogasce, bilo da je riječ o naftnoj industriji, za koju također razvijaju tkanine, a u kojoj su obavezni zahtjevi negorivost i antistatičnost. Prije godinu dana Hemco je dobio NATO-ov certifikat AQAP 2110:2016 i tako postao tek peta tvrtka u Hrvatskoj koja se njime može pohvaliti.

Prvi u Europi

- Prvi smo u Hrvatskoj, a usudim se reći i u ovom dijelu Europe proizveli odijelo za zaštitu radnika od električnog luka. Radi se o novim i inovativnim materijalima čija je glavna karakteristika da nisu gorivi. Inače, negorivi materijali već su postali standard u novoj generaciji materijala. Zahvaljujući našem razvojnom timu i suradnji s proizvođačem tkanina, uspjeli smo proizvesti i specijalnu tkaninu za potrebe odora intervente policije. Osim što je negoriva, ta tkanina istodobno mora biti lagana i prozračna i ima niz poboljšanja u odnosu na dosadašnje - pojašnjava Mihalj.

Hemco se, tvrdi, pozicionirao kao tvrtka koja nudi sve. Prošle je godine imala prihod od 53 milijuna kuna, a ove bi trebao iznositi između 65 i 70 milijuna kuna. Hemco, kako naglašava Mihalj, posluje pozitivno od svojeg osnutka 1992. godine.

Novi pogon

Protekla je godina za Hemco, prema njegovim riječima, bila malo lošija, što je, kaže, i razumljivo s obzirom na utjecaj pandemije. Međutim, ističe da se tvrtka uspjela održati te da nisu otpustili nijednog radnika. Trenutno ih zapošljavaju 187.

Prošle je godine Hemco uložio u novi pogon i skladište, vrijedan oko sedam milijuna kuna. Planiraju daljnja ulaganja u poboljšanje tehnologija, u nove strojeve i tehnologije.

- U 2021. godini investirali smo otprilike 1,8 milijuna kuna u reorganizaciju postojećih objekata i pogona te u logistiku. U idućoj godini planiramo daljnja ulaganja, većinom u strojeve i logistiku, od 2,5 milijuna kuna - kaže on.

Problem u povlačenju novca iz europskih fondova, kako pojašnjava Mihalj, jest to što proces traje nekoliko godina.

- Nama su neka ulaganja nužna u kratkom razdoblju. Stoga se ponekad odlučimo za ulaganja vlastitih sredstava. Ne možemo reći da smo povukli znatna sredstva iz fondova EU jer moramo ulagati kako bismo održali korak s najnovijim zahtjevima naših partnera i bili konkurentni - obrazlaže Mihalj.

Hemco ima program i za obrambenu industriju.

O ORLJAVI

"To je gotova priča, mi s time više nemamo ništa"

Hemco se spominjao kao zainteresirani ulagač u Orljavu, tvrtku u državnom vlasništvu, koja je nedavno završila u stečaju.

Slobodan Mihalj kaže da je za Hemco to sada završena priča.

- Svojedobno smo dali ponudu za preuzimanje, a kako nije prihvaćena, mi smo otišli svojim putem. To je za nas završena priča. Orljava je sada u stečaju i mi s tim više nemamo ništa - zaključuje direktor Hemca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:30