ZAOKRET U TRENDU

Velika anketa pokazala da se hladi interes Njemaca za električnim autima: Ovo je najpopularniji model

Samo 39 posto ispitanih smatra danas da su električni automobili ekološki prihvatljiviji

Ilustartivna fotografija

 Mint Photography/Alamy/Profimedia

Vozači u Njemačkoj pokazuju pojačano zanimanje za kupnju automobila s benzinskim motorima, unatoč zalaganju ekoloških aktivista za vozila s nultim emisijama, pokazalo je istraživanje.

U Forsinoj anketi koju je naručio Targobank 30 posto vozača reklo je da bi kupilo automobil s benzinskim motorom, pokazalo je istraživanje objavljeno u nedjelju.

U prošlogodišnjoj anketi njihov udio iznosio je 22 posto.

Interes za kupnju hibridnih automobila pao je istodobno s 18 na 15 posto, a blago je oslabila i popularnost električnih vozila koja bi sada kupilo 16 posto vozača, u usporedbi s prošlogodišnjih 17 posto.

Ekološki imidž električnih vozila kontinuirano slabi od 2016. godine, pokazalo je istraživanje. Samo 39 posto ispitanih smatra danas da su električni automobili ekološki prihvatljiviji od automobila s motorima s unutarnjim izgaranjem.

Lani njihov je udio iznosio 44 posto.

Prema Auto Studyju, rezerviranost prema električnim vozilima djelimice proizlazi iz upitne održivosti pa tako 57 posto anketiranih nedostatkom smatra štetu u okolišu povezanu s baterijama, a 49 posto ograničen vijek trajanja baterija.

Više od polovine anketiranih, njih 63 posto, izdvojilo je nedovoljan broj stanica za punjenje, a 66 posto smeta mali razmak između dva punjenja.

Među argumentima protiv električnog automobila ispitanici izdvajaju i cijenu koju je navelo njih 64 posto.

Zanimanje za kupnju dizelskog automobila u padu je od 2019. i sada bi ga kupilo 10 posto ispitanika. Automobilu s gorivim ćelijama prednost daje njih posto, a ostali su neodlučni.

Za godišnju Targobankovu studiju o automobilima institut za istraživanje javnog mnijenja Forsa anketirao je više od 1.000 korisnika interneta koji govore njemački, stariji su od 18 godina, voze automobil i uključeni su u odluke o kupnji automobila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:27