INFORMACIJE I TRENDOVI

Velika konferencija: Eksperti, inženjeri i arbitri u Dubrovniku podijelit će iskustvo o FIDIC ugovorima

Cilj je skupa pružiti uvid u stvarni svijet, kao i ponuditi aplikaciju za povezivanje međunarodne građevinske zajednice

Pelješki most

 Bozidar Vukicevic/Cropix

Inženjeri, korporativni pravici u građevinskim tvrtkama, odvjetnici specijalizirani za ugovore o građenju i građevinske sporove, arbitri, predstavnici financijskih institucija i vladinih agencija okupit će se 14. i 15. listopada u hotelu Excelsior Dubrovnik na dvodnevnoj konferenciji Međunarodne trgovačke komore (ICC) i Međunarodne federacije inženjera konzultanata (FIDIC) o međunarodnim ugovorima o građenju i rješavanju sporova.

Cilj je konferencije, kako ističu organizatori, sudionicima pružiti informacije o najnovijem razvoju i trendovima u struci, pružiti uvid u stvarni svijet i specijalistička znanja, kao i ponuditi ekskluzivnu aplikaciju za povezivanje međunarodne građevinske zajednice. Na njoj će poznati inženjeri, stručnjaci za građevinsku arbitražu i korporativni pravnici iz vodećih tvrtki na tom području podijeliti svoje iskustvo i znanje o FIDIC-ovim ugovorima, koji su trenutno jedini općeprihvaćeni standardni uvjeti ugovora o građenju na hrvatskom tržištu te povezanim postupcima za rješavanje zahtjeva i sporova, o vijećima za sporove i arbitražama ICC-ja u građevinskim predmetima.

Glavna tajnica HGK i ICC-ja Hrvatska Marina Rožić istaknula je: "Hrvatska gospodarska komora i ICC Hrvatska imaju dugogodišnju tradiciju konferencija ovakve vrste, gdje našim gospodarstvenicima i članicama pomažemo da međunarodna trgovačka pravila i smjernice ponašanja struka prenesu i implementiraju u svoje poslovanje. U slučaju ovog događanja s fokusom na građevinu, najveći infrastrukturni projekti u zadnjih 25 godina u RH realizirani su upravo na temelju FIDIC ugovora o građenju, o kojima će biti riječi na konferenciji i koji su poznati po svom iznimnom alociranju i balansiranju rizika uključenih strana. Kako su i naše tvrtke osjetile povećanje cijena materijala i sirovina te nesigurnost koju to donosi u poslovanje, vjerujem da će ovo događanje biti od izrazite koristi sudionicima konferencije”.

image

Marina Rožić, glavna tajnica Hrvatske gospodarske komore

U najavi panela na temu “Ugovaranje i arbitraža s osobama javnog prava na raskrižju ugovora i nabave”, uoči otvaranja Konferencije viša pravna savjetnica Mayer Brown-a Alina Leoveanu istaknula je da prema posljednjem statističkom izvješću ICC-ja 2020. godine 19,8 % novih slučajeva uključivali su državu i subjekte u državnom vlasništvu. -"Dok se udio stranaka koje su države i stranka u državnom vlasništvu razlikuje po regijama, statistike pokazuju da postoji snažna prisutnost subjekata u državnom vlasništvu u srednjoj i istočnoj Europi, kao i u Kini te u zemljama duž inicijative Belt and Road. Čast mi je što ću panel podijeliti s renomiranim stručnjacima za građevinsko pravo iz ovih regija koji će podijeliti svoje uvide i pružiti novosti iz prve ruke iz svojih jurisdikcija. Neke od tema kojima ćemo se pozabaviti su prava prema lokalnim zakonima i FIDIC-ovim ugovorima, režim korekcije cijena u javnim ugovorima, uvidi iz inicijative Belt and Road, plaćanje po pravorijecima i suvereni imunitet te pregovaranje nagodbi s javnim subjektima".

Davor Babić, profesor međunarodnog privatnog prava i međunarodne arbitraže na zagrebačkom Pravnom fakultetu, koji je jedan od govornika na konferenciji, ustvrdio je da se u velikim građevinskim projektima sporovi uobičajeno pojavljuju. Sporovi i arbitraža - Prema uvjetima FIDIC-a, ako se neki spor ne riješi na drugi način, upućuje se na arbitražu pri Međunarodnom arbitražnom sudištu ICC-a. Prije pokretanja arbitraže, stranke su dužne poduzeti određene korake usmjerene na ranu identifikaciju i rano rješavanje spora. Veselim se što ću imati priliku diskutirati, sa svojim kopanelistima i publikom, o zamršenom sustavu rješavanja sporova koji je predviđen uvjetima FIDIC-a - rekao je on.

“Raskid je izuzetno ozbiljan korak koji ne treba shvatiti olako. Ovaj panel, izgrađen oko primjera iz prakse, bavit će se, ne samo pravnim, već i komercijalnim aspektima uključenima u ovu važnu stratešku odluku. To ćemo učiniti, između ostalog, dubinskom analizom dostupnih opcija prema FIDIC-ovim obrascima ugovora, načina na koji se one razlikuju ovisno o mjerodavnom zakonu, ispravnoj svrsi obavijesti Inženjera za otklanjanje kršenja. Sve u svemu, dinamična sesija puna praktičnih uvida iskusnih praktičara”, napomenula je Živa Filipić, glavna savjetnica Međunarodnog arbitražnog sudišta ICC-ja u Parizu.

Kako su cijene građevinskog materijala i građevinskih sirovina naglo porasle uslijed pandemije covida-19 i ruske invazije na Ukrajinu, očekuje se da će trenutna i buduća energetska kriza dodatno potaknuti neizvjesnost u ugovorima o građenju. Upravo na to upozorila je Aisha Nadar, viša savjetnica iz švedskog odvjetničkog ureda Runeland Švedska. Ona je isto tako bila članica Uprave FIDIC-a s primarnom odgovornošću za Odbor za ugovore FIDIC-a i Odbor za međunarodne financijske institucije (2016. - 2020.). - FIDIC-ovi ugovori globalno su poznati po svojoj uravnoteženoj raspodjeli rizika. Ali ugovori ne upravljaju sami sobom, nego to čine ljudi... Ova konferencija daje priliku čuti od sastavljača, korisnika i financijera ugovora o tome kako uspješno upravljati FIDIC-ovim setom ugovora u upravljanju rizicima tijekom trajanja ugovora - upozorava ona.

image

Asha Nadar

Runeland/

Ususret Konferenciji održat će se i panel na temu “Međunarodna arbitraža – odgovori na vaša goruća pitanja”. Profesor Pravnog fakulteta u Zagrebu i predsjednik stalnog arbitražnog sudišta HGK-a Hrvoje Sikirić istaknuo je: “FIDIC-ovi Uvjeti ugovora neizmjerno su važni za praktičare arbitraže, a isto tako, arbitraža je neizmjerno važna za građevinsku industriju. Većina se velikih građevinskih sporova danas upućuje na arbitražu, osim ako ih uspješno riješe vijeća za rješavanje sporova ili sporazumnom nagodbom. Iznimno se veselim što ću predsjedati panelom istaknutih govornika koji će raspravljati o raznim gorućim pitanjima koja se odnose na arbitražu u sporovima koji proizlaze iz FIDIC-ovih uvjeta”.​

"U velikoj većini slučajeva, ugovori o građenju u velikim projektima sklapaju se s državom ili pravnim osobama u vlasništvu države te se stoga smatraju upravnim ugovorima u mnogim jurisdikcijama. Stoga je za izvođače i ostale sudionike ključno da uzmu u obzir potencijalne zamke u propisima koji se primjenjuju na takve ugovore ili u različitoj lokalnoj praksi. Drugi panel prvoga dana dat će platformu za razmjenu zanimljivih uvida u različite jurisdikcije", rekla je Luminita Popa, upravljačka partnerica Suciu Popa i zamjenska članica Međunarodnog arbitražnog sudišta ICC-ja. Popa će sudjelovati u panelu na temu “Ugovaranje i arbitraža s osobama javnog prava: na raskrižju ugovora i nabave”

Jasminka Čorda Truhar, partnerica u odvjetničkom uredu Hanžeković & Partneri, koja je ujedno i predsjednica Komisije ICC-ja Hrvatska za arbitražu te govornik na konferenciji, istaknula je kako se brojni infrastrukturni projekti u Hrvatskoj i regiji grade na temelju ugovora o građenju prema FIDIC-ovim općim uvjetima ugovora. "Odredbe FIDIC-ovih uvjeta ugovora primjenjuju se s odredbama zakona kojima se reguliraju obvezni odnosi, ali i s odredbama zakona o postupcima javne nabave. Pred naručiteljima i ponuditeljima - izvođačima radova velik je broj nedoumica o primjeni navedenih propisa. Na konferenciji u Dubrovniku, odnosno panelu na kojem sudjelujem, sudionici će razmijeniti svoja iskustva o primjeni FIDIC-ovih uvjeta ugovora u postupcima u kojima sudjeluju javni naručitelji, kao i aktualnim temama", zaključila je Čorda Truhar.

image

Jasminka Čorda Truhar

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:21