Nadstandard

Velike turističke tvrtke financiraju hitnu u Poreču

Ovim se iznosom financira nadstandard hitne pomoći u sezoni, od 1. lipnja do 30. rujna

Velike hotelske tvrtke Maistra iz Rovinja, Plava laguna i Valamar Riviera iz Poreča ove sezone sa 285.246,00 kuna financiraju nadstandard hitne medicinske pomoći u Poreču. Time se financiraju timovi dodatne hitne medicinske pomoći na Poreštini budući da je odlukama o novom ustroju Mreže hitne medicinske pomoći i smanjenju broja timova, Poreč trebao ostati bez nekih oblika osnovne zdravstvene skrbi koji su bili potrebni.

- Nakon što je Grad Poreč u svibnju potpisao ugovore o dodatnom zapošljavanju timova hitne medicinske pomoći s općinama Poreštine, ovih su dana ugovor potpisale i najveće turističke tvrtke koje posluju na području Poreštine – Valamar Riviera, Plava laguna i Maistra, u ukupnom iznosu od 285.246,00 kuna. Ovim se iznosom financira nadstandard hitne pomoći u sezoni, od 1. lipnja do 30. rujna, dok se sufinanciranje nadstandarda hitne pomoći Grada Poreča i općina Poreštine odnosi na period van sezone. Za sve nadstandarde godišnje se izdvaja oko 900 tisuća kuna, odnosno Grad Poreč izdvaja 481.203,00 kuna, općine Poreštine dodatnih 121.836,00 kuna, a velike turističke tvrtke 285.246,00 kuna, poručili su u porečkoj gradskoj upravi.

Ovakva praksa postoji već niz godina, a najteže je bilo 2011. godine, kada je postojala ozbiljna opasnost da izvan sezone vrata porečke Hitne budu zatvorena.

- To je kod većine građana izazvalo strah i opravdano nezadovoljstvo. Grad je odmah odgovorio na ovaj problem jedinim mogućim rješenjem, a to je financiranje dodatnih timova u Ispostavi Poreč. Općine i turističke tvrtke koje djeluju na području Poreštine već petu godinu zaredom pokazuju razumijevanje i spremnost na zajedničku suradnju i financijsku podršku u rješavanju ovog problema. I danas je stav i politika Grada ostala nepromijenjena - uz podršku ostalih lokalnih zajednica na području Poreštine i velikih turističkih tvrtki osigurava se tzv. nadstandard, kako bi Porečanima koji su proteklih desetljeća gradili svoj Poreč i porečke ustanove ostane onaj isti zdravstveni standard na koji su navikli i koji su zavrijedili, zaključili su u porečkoj gradskoj upravi.

Inače, Poreč od 2017. godine financira najam stana za dvoje liječnika zaposlena u ovom nadstandardu tijekom cijele godine, odnosno troje tijekom turističke sezone. Na taj način osigurali su dovoljan broj stručnjaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:14