IZAZOVI HRVATSKOG TURIZMA

Veliki problemi s birokracijom: Kako će riješiti nedostatak radne snage? Evo otkud se očekuje najviše dodatnih radnika...

Investicije u turizam ipak neće nadmašiti razinu na kojoj su bile prije pandemije

Sobarice, Plava Laguna

 Neven Jurjak Aka Merlo De Graia/

Nedostatak radne snage i visoki troškovi poslovanja glavni su izazovi pred domaćom hotelijerskom industrijom u 2023. godini.

Izgledno je i kako ni ove, ali ni sljedeće godIne investicije u sektor neće nadmašiti razinu na kojoj su bile prije pandemije, pokazalo je istraživanje Deloittea i Hrvatske udruge turizma provedeno na 297 kampova i hotela, što čini 31 posto turističkog sektora.

U anketi se 85 posto ispitanika izjasnilo da u ovoj godini, zbog rasta potrošačkih cijena i troškova energije, očekuje povećanje operativnih troškova poslovanja iznad 5 odnosno 10 posto, a iako ih se gotovo dvije trećine izjasnilo da će ove godine opet imati potrebu za dodatnom radnom snagom, 85 posto tvrdi da ima velikih problema s birokracijom prilikom zapošljavanja stranih radnika, kao i s pronalaženjem prikladno kvalificiranih ljudi.

Očekuje se da će u ovoj godini najveći dio dodatne radne snage stići iz Azije i Hrvatske.

Kad su u pitanju investicije, 79 posto sektora odgovorilo je da u ovoj godini te 2024. očekuju pad ulaganja u odnosu na pretpandemijsko razdoblje, a njih petina očekuje da će iznosi rasti. Kao najveće prepreke, očekivano, navode se potreba za reformom pojedinih zakona, odnosno konačno rješenje problema turističkog zemljišta, koncesija ili poticanja ulaganja, a problem su i porezna regulativa, prije svega izrazito visok porez na dodanu vrijednost te porez na dobit ili dohodak.

Industriji je trenutno najzanimljiviji izvor financiranja Hrvatska banka za obnovu i razvitak, što je posljedica povećanja kamatnih stopa komercijalnih banaka - 44 posto ispitanika oslonilo bi se na HBOR, 21 posto navodi vlastita sredstva, a 13 posto fondove rizičnog kapitala.

U anketi su većinski sudjelovali članovi izvršnog menadžmenta, upravnog odbora ili viših zaposlenika, a 62 posto činile su kompanije s godišnjim prihodima do 10 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 02:14