utrka protiv korone

Veliki uspjeh tvrtke iz Nove Gradiške: Hrvati rade pogon za covid cjepivo!

Klimaoprema projektira tvornicu koja će proizvoditi 300 milijuna doza godišnje
 Klimaoprema

U žestokoj globalnoj utrci koja upravo traje oko cjepiva protiv koronavirusa sudjeluje i hrvatska kompanija Klimaoprema kao glavni projektant i izvođač pogona koji se već naveliko pripremaju za proizvodnju cjepiva u Švicarskoj.

Radi se o obećavajućem cjepivu mRNA 1273 koje razvija američka biotehnološka kompanija Moderna Therapeutics u suradnji sa švicarskom kompanijom Lonza, a njegovo testiranje još traje. Bude li ono odobreno i Moderna dobije dozvolu za komercijalnu proizvodnju, američko-švicarski tim želi biti spreman i hitno startati s velikom proizvodnjom već u prosincu ove godine, a samo iz švicarskog pogona u Vispu godišnje bi moglo izaći oko 300 milijuna doza cjepiva.

Proizvodit će se, naravno, i u SAD-u, na drugoj lokaciji Lonze u Porthsmouthu.

Kordinacija kompanija

U pitanju je jedan od najvažnijih projekata trenutno te vrste u Europi, a sasvim sigurno je to za hrvatsku visokotehnološku kompaniju Klimaoprema. Iznos posla nam ne otkrivaju, a ugovorili su ga u svibnju, neposredno nakon što su Moderna i Lonza potpisali ugovor o desetogodišnjoj suradnji.

Predsjednik Uprave Sergio Galošić, s kojim smo telefonski razgovarali dok je bio na putu u Švicarskoj, naglašava kako su u pitanju veoma kratki rokovi u kojima izvode taj zahtjevni projekt proizvodnih pogona te da su dali sve od sebe ne bi li uspjeli da sve bude na vrijeme.

image
Sergio Galošić, predsjednik uprave tvrtke Klimaoprema
Boris Kovacev/Cropix

"To je iznimno velika investicija, a mi smo glavni projektanti i voditelji, koordiniramo kao podizvođače švicarske i austrijske kompanije. I neke hrvatske tvrtke smo poveli sa sobom. Odgovorni smo za cijeli proces, od faze idejnog projekta do primopredaje. Za nas je to izuzetno važna referenca u području vrhunske procesne tehnologije za proizvodnju lijekova i cjepiva", objašnjava Galošić.

Američka investicija

U Lonzinim pogonima bit će, naravno, osim hrvatske pameti, ugrađeni i proizvodi iz Klimaopremine tvornice u Novoj Gradišci, a sve to može ih pozicionirati u sam vrh inženjering kuća u Europi, napominje.

Tvrtka je inače koncipirana s dvije jedinice - HVAC Solutions, što je proizvodni dio opreme za klimatizaciju, ventilaciju i čiste prostore, te Cleanroom Solutions, u sklopu koje pružaju usluge inženjeringa u čistim prostorima. Kako objašnjavaju, ti prostori zahtijevaju specifično kondicioniranje i kvalitetu zraka nužnu za proizvodnju farmaceutskih proizvoda, mikroelektronike ili u operacijskim dvoranama. Većinu prihoda, više od 85 posto, ostvaruju izvozom, a kao glavni projektant i izvođač radova surađuju s najvećim farmaceutskim tvrtkama, među kojima su i Novartis i Pfizer.

Prošle su godine imali, prema podacima Poslovne Hrvatske, 390 milijuna kuna prihoda i bruto dobit od 28 milijuna kuna. Vezano uz proizvodnju cjepiva protiv koronavirusa, a prema informacijama koje je ljetos objavio Reuters, Lonza financira sa 60 do 70 milijuna dolara prvu komercijalnu proizvodnu liniju u Vispu, a Moderna barata s čak 483 milijuna dolara koje joj je "ubacila" američka vlada te još milijardu dolara kapitala koji je sama prikupila, što bi trebalo pokriti i financiranje gradnje prve proizvodne linije u SAD-u, kao i dodatnih u Lonzinim pogonima u Porthsmouthu i Vispu.

image
Zgrada Klimaoprema u Samoboru
Robert Belosevic/Cropix

Zajednički kapacitet bi trebao biti 600 do milijardu doza cjepiva godišnje, što će ovisiti o veličini potrebne doze, objasnio je za Reuters predsjednik Lonze Albert Baehny. Moderna je, inače, tijekom srpnja započela treću i posljednju fazu testiranja koje se provodi na 30.000 pacijenata. Rok šest mjeseci Klimaoprema je angažirana samo u Švicarskoj, a kako su objavili u svojem internom časopisu, u tom poslu ih prati i renomirana tvrtka za razvoj proizvodnog procesa CRB iz SAD-a.

Novi proizvodni pogon je u Lonzinu kompleksu Ibex u Vispu te uključuje okvirno 2500 četvornih metara, a za dizajniranje i izvođenje je predviđeno rekordnih šest mjeseci od ideje do startanja proizvodnje. Najprije se mislilo da bi, tim tempom, prva cjepiva za tržište mogla biti dostupna početkom 2021. godine, ali rokovi su dodatno skraćeni te se sada očekuje da bi to moglo biti i ranije te proizvodnja početi već u prosincu, ako, naravno, Moderna dobije dozvolu.

A što ako se cjepivo ipak ne pokaže uspješnim? Lonzin predsjednik je ovako odgovorio Reutersovu novinaru: "Sigurni smo da ćemo, ne bude li cjepivo djelotvorno, te pogone moći koristiti za druge projekte temeljene na mRNA tehnologiji (skraćenica za messenger RNA, ili glasnička RNA). To je prednost koju nam donosi deal s Modernom."

Modernino glasničko cjepivo protiv covida-19 u trećoj fazi ispitivanja

Jedno od 11 cjepiva protiv covida-19 koje su u trećoj fazi ispitivanja je i mRNA-1273 koje je razvila biotehnološka tvrtka Modernaa pokazalo se vrlo učinkovitim već s jednom dozom. Radi se o tzv. glasničkom RNA cjepivu dizajniranom tako da naše stanice usmjerava na proizvodnju proteina koji mogu imati terapijsku ili preventivnu funkciju i obraniti nas od virusa. To se cjepivo radi novim biotehnološkim postupkom koji ne sadrži niti jedan dio genoma koronavirusa i ne može izazvati infekciju. Umjesto toga uključen je kratki dio mRNA koji se stvara u laboratoriju, odnosno S-protein. Naime, tradicionalna cjepiva sadrže male ili neaktivne količine virusa koji uzrokuje bolest, odnosno proteine koje proizvodi. Unose se u organizam kako bi izazvali imunološki sustav na reakciju. No, mRNA zapravo tjera organizam na proizvodnju dijela virusnih proteina. Unutar stanica mRNA se koristi kao predložak za proizvodnju potrebnog proteina. Zato se proizvodi sintetička verzija mRNA koju virus koristi za izgradnju svojih infektivnih proteina, odnosno služi kao glasnik i daje upute za izgradnju tog proteina. Oni se ne nakupljaju i ne stvaraju virus, ali imunološki sustav, kad ih otkrije, počinje stvarati obrambeni odgovor. (G. Jureško)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:50