PRESTIŽNA NAGRADA

Vetropack Straži druga Zlatna kuna za velike tvrtke, a Erste najbolja banka

U kategoriji najboljeg poststartupa nagrada je otišla u ruke tvrtki Geolux, čiji se proizvodi koriste za mjerenje vodostaja rijeka
Goran Jurišić, Stjepan Lukušić, Luka Burilović i Tihomir Premužak
 HGK

Trijumf Vetropack Straže u konkurenciji velikih te informatičkih tvrtki Croz i Sofa IT kod srednjih i malih tvrtki najvažniji su ishodi ovogodišnjeg, 24. po redu, izdanja nagrade Zlatna kuna Hrvatske gospodarske komore, što je danas okončano proglašenjem pobjednika.

- Nagrađujemo tvrtke koje su se istaknule uspjehom u 2019., a neke od njih i u ovoj godini korone bilježe rast poslovanja za čak 40 posto. Uz odavanje priznanja poduzetnicima koji se odlično nose s teškim okolnostima, želimo poslati simboličnu i važnu poruku da biznis ne smije i neće stati, unatoč svim ograničenjima i problemima - poručio je, otvarajući skup na kojem su proglašeni dobitnici Zlatne kune, predsjednik HGK Luka Burilović.

Osvrnuvši se na utjecaj koronavirusa na gospodarska kretanja u ovoj godini, Burilović je, između ostaloga, ocijenio kako se posljednjih mjeseci zorno vidjelo koliko je opasno biti pretjerano ovisan o jednom sektoru.

Trijumf Adriatic osiguranja

- Ponovno smo se, kao država i poduzetnici, pokazali odličnim improvizatorima, ali sada je vrijeme da tu improvizaciju pretvorimo u stabilan i dugoročno predvidiv sustav - zaključio je Burilović.

Osim u spomenutim, najprestižnijim kategorijama izbora Zlatne kune, HGK je proglasio pobjednike u još pet kategorija. Najboljom bankom proglašena je Erste banka, dok je u konkurenciji osiguranja trijumfiralo Adriatic osiguranje.

U kategoriji najboljeg poststartupa Zlatna kuna otišla je u ruke tvrtki Geolux čiji se proizvodi, prema obrazloženju Komore, koriste za mjerenje vodostaja i protoka najvećih svjetskih rijeka te dojavljuju opasnost od poplava. Genos je ovogodišnji pobjednik u kategoriji inovacija, dok je Zlatna kuna za životno djelo otišla u ruke Čedomila Cesarca za projekt gradnje gospodarske zone Varaždin u kojoj je, kako se čulo na proglašenju pobjednika ove nagrade, izraslo na stotine tvrtki i otvoreno na tisuće radnih mjesta.

Najuspješniji izvoznici

I ove je godine Komora uručila posebna priznanja odabranim gospodarstvenicima za doprinos u razvoju gospodarstva i poticanje izvrsnosti, inovacija i poduzetništva. Ovogodišnji dobitnici spomenutih priznanja su predsjednica Udruge Hrvatskih nezavisnih izvoznika softvera Tajana Barančić i dekan Građevinskog fakulteta u Zagrebu Stjepan Lakušić.

Vetropack Straži ovo je druga Zlatna kuna za najbolju veliku kompaniju. Prvi put je nagradu ta kompanija iz Huma na Sutli, jedan od naših najuspješnijih izvoznika koji je lani na strana tržišta izvezao više od milijardu boca i staklenki, dobila 2009. Ove godine nadmašili su u završnici Zlatne kune Jadran - galenski laboratorij iz Rijeke, PPK Karlovačku mesnu industriju, porečku Plavu lagunu i Lipik glas.

Uz pobjednika Croz, u završnicu izbora Zlatne kune u kategoriji srednjih tvrtki nominirani su opatijska Katarina Line, Elektro Kruno iz Margečana kod Ivanca i INTIS iz Zagreba.

Tvrtka Sofa IT iz Klinča Sela osvojila je Zlatnu kunu u konkurenciji malih tvrtki, prema obrazloženju HGK, zahvaljujući aplikaciji SofaScore koja omogućava praćenje sportskih rezultata na više od 30 jezika za preko 20 milijuna posjetitelja. Uz Sofu IT, nominacije za završnicu izbora Zlatne kune za male tvrtke zaradili su i Leapbit, Syntio, H5 i Makpharm, svi iz Zagreba.

Genosu su u završnici za Zlatnu kunu za inovacije konkurirali Icat i Dizz Concept, dok je nominaciju za poststartup izborio i Q d.o.o.

Liste nominiranih tvrtki izrađene su na temelju izračuna pokazatelja tvrtki, ali se uzimaju u obzir i ukupni imidž tvrtke te njezin doprinos razvoju gospodarstva u cjelini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 19:45