Dovoljno za Guinnessa?

VIDEO/FOTO Najskuplja jelka na svijetu

Najskuplji ukras na tom drvcu je ovalni dijamant crvene boje procjenjene vrijednosti 5,5 milijuna dolara
Ilustracija: Božićno drvce
 Oleg Elkov / Alamy / Alamy / Profimedia

Španjolski hotel Kempinski Bahia u južnoj pokrajini Andaluziji vlasnik je najskupljeg božićnog drvca na svijetu, piše MarketWatch.

Jelka u predvorju hotela visoka je gotovo 6 metara, a ukrašena je rozim, crvenim, bijelim i crnim dijamantima. Ovalni dijamant crvene boje vrijedan 5,5 milijuna dolara najvrjedniji je ukras na tom božićnom drvcu, no na njemu se nalaze i ornament rozog dijamanta procijenjen na 2,6 milijuna dolara te devet ukrasa od crnog dijamanta za koje se vjeruje da 'teže' 590,000 dolara po komadu. Na jelki se nalaze i brojni ručno izrađeni ukrasi poput snježnih pahulja, orašara i kuglica napravljenih od dijamanata u prahu i 24. karatnog zlata luksuznih proizvođača poput Bvlgarija, Cartiera, Chanela i Van Cleef & Arpelsa.

Jedno od najekstravagantnijih ornamenata na jelki su božićne kuglice u čijem se središtu nalaze lažne novčanice od 100,000 te milijun dolara, a koje su okružene 24. karatnim zlatom vrijednim 1,3 milijuna dolara.

Drvce je osmislila slavna britanska dizajnerica Debbi Wingham koja je prije samo nekoliko godina privukla pažnju svjetskih medija kao autorica najskuplje torte za vjenčanje, čija je vrijednost bila procijenjenjena na 75 milijuna dolara. Također, Wingham je prošle godine ušla u povijest kao dizajnerica najskupljih cipela s potpeticom koje je napravila od rozih i plavih dijamanata vrijednih 17 milijuna dolara.

Prema službenom priopćenju hotela, Wingham je inspiraciju dobila 'modernističkom erom art decoa koja neodoljivo podsjeća na doba Gatsbyja'.

Američki časopis New York Post istaknuo je da bi se za vrijednost ukrasa na tom božićnom drvcu mogla osigurati doživotna zaliha čiste vode za cijeli grad u afričkoj državi Tanzaniji. Usporedbe radi, jedno od najpoznatijih i najimpozantnijih božićnih drvca na svijetu, ono ispred njujorškog Rockefeller centra, vrijedi 74,000 dolara.

Najskuplje božićno drvce na svijetu, ono vrijedno 11 milijuna dolara u hotelu Emirates Palace u Abu Dabiju, ušlo je u Guinnessovu knjigu rekorda 2010. godine, a još uvijek se ne zna sa sigurnošću hoće li se španjolska jelka uspjeti kvalificirati za novi rekord.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:07