Izazovna godina

Vinari će osmisliti i predložiti nove mjere kako bi preživjeli do iduće sezone

Poznati istarski vinar Moreno Coronica kaže da je došlo do naglog pada prodaje kada su Italija i Austrija uvele mjere
Ilustracija
 Sasa Buric/Cropix

Ova godina za vinare će biti zapamćena kao jedna o najtežih. Jedno vrijeme čak je izgledalo da vino iz nove berbe neće imati mjesta u podrumima.

Lordan Ljubenkov, predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije, organizatora Sabatine, kaže da je pored tržišnih problema s plasmanom vina, ove godine velika suša u vinogorjima Dalmacije te Istre i Kvarnera prouzročila prinose manje do 40 posto u odnosu na 2019. "Kontinentalna Hrvatska u prosjeku je imala nešto bolje prinose, i tu su manji za oko 20 posto. Grožđe je dobre kvalitete, visokih šećera i izraženijih kiselina te očekujemo odlična vina. Jedino čemu se nadamo jest to da će naredna turistička sezona biti bolja", ističe Ljubenkov, koji naglašava da su zalihe vina povećane te kako se dio isplata otkupljenog grožđa u slučaju većih vinarija osigurava u određenoj mjeri kroz kreditne linije.

Poznati istarski vinar Moreno Coronica, kaže da je zadovoljan ovogodišnjom berbom. "Ove godine kvaliteta grožđa bila je odlična, tako da ove godine očekujemo i Grand Teran. Prodaja je bila dosta izazovna. U proljeće je bilo sve stalo, ali je od lipnja krenulo na zadovoljavajući način, sve dok Austrija i Italija nisu uveli posebne mjere za svoje građane koji ljetuju u Hrvatskoj. Tada je naglo došlo do pada prodaje", pojašnjava Moreno Coronica.

Predsjednik Udruženja vinarstva pri HGK i predsjednik NO-a Erdutskih vinograda Josip Pavić, procjenjuje da je pad prodaje vina u ovoj godine negdje oko 50 posto. "U retailu kroz koji vino plasiraju uglavnom veće vinarije, pad prodaje je oko 30 posto, ali u HoReCa je pad puno veći. Posljedica toga pada je smanjena likvidnost i povećanje zaliha vina. Situacija je tim gora što vinari imaju stalne ulazne troškove koje ne mogu smanjivati. Procjenjuje se da je prosječni trošak obrade jednog hektara vinograda oko 40.000 kuna. S obzirom na to da Hrvatska ima oko 20.000 hektara pod vinogradima, trošak obrade vinograda iznosi oko 800 milijuna kuna, a u vrijeme najvećih radova u vinogradu nije bilo gotovo nikakvog prihoda. Zbog smanjene prodaje zalihe su se povećale, tako da je u jednom trenutku nastao problem oko zauzetosti kapaciteta. Vlada je donijela mjere krizne destilacije vina te se tako riješilo oko 6,5 milijuna litara vina. Proizvođačima koji imaju vina koja mogu odležavati osmišljena je mjera kriznog skladištenja vina", ističe Pavić.

Pavić kaže da je sada pred Udruženjem vinarstva obveza da osmisli i predloži nove mjere koje bi vinarima mogle olakšati i nadalje tešku situaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:03