NAJBOLJI GRADOVI 2021.

Virovitica brani naslov najboljeg grada u povlačenju novca iz fondova Europske unije

Osim najboljeg grada u povlačenju novca iz fondova EU, danas će biti proglašeni najbolji gradovi u kategorijama kvalitete života, gospodarstva, demografije i mladih te najvećeg napretka u kvaliteti života
Centar Virovitice
 CROPIX

Na današnjem proglašenju najboljih gradova u Novom Vinodolskom u organizaciji Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos bit će proglašen i najbolji grad u povlačenju novca iz fondova Europske unije. Kandidati su Virovitica, prošlogodišnji pobjednik u ovoj kategoriji izbora najboljih gradova, Beli Manastir, Petrinja, Rijeka i Zagreb.

Pri rangiranju gradova u povlačenju novca iz fondova EU organizatori ovog izbora koristili su podatke o izravnim i pomoćima iz EU koje su gradovi osigurali preko središnje države, a zatim ih indeksirali.

Primjenom spomenutih izračuna, Virovitica je ušla u završnicu ove kategorije izbora najboljih gradova s prosjekom od 4078 kuna priljeva novca iz fondova EU po stanovniku i udjelom povučenog novca iz tih fondova od 2,78 posto.

Obnova dvorca Pejačević, vrijedna 82 milijuna kuna, i projekt Virovitičkih ribnjaka, s početnom investicijom od 15 milijuna kuna te ukupnim ulaganjem od 300 milijuna kuna, nositelji su razvojne politike grada uz pomoć EU.

Kuća baranjskog kulena

Beli Manastir ostvario je u protekle četiri godine prihod po stanovniku iz fondova EU od 6519 kuna, a u ukupnom priljevu svih naših gradova iz istog izvora sudjeluje s 2,17 posto.

- Od 2017. godine do danas ugovorili smo europskih projekata u ukupnoj vrijednosti od 167 milijuna kuna, od čega je 148 milijuna kuna bespovratnih sredstava - ističu u gradskoj upravi ovog baranjskog središta, izdvajajući kao najveće takve investicije Kuću baranjskog kulena i PEER centar.

Unatoč razornom potresu koji je Petrinju pogodio 28. prosinca prošle godine, ovaj grad u Sisačko-moslavačkoj županiji uspio se plasirati u završnicu izbora najboljih gradova u kategoriji povlačenja novca iz fondova EU. Iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) i Europskog socijalnog fonda (ESF) Petrinja je puvukla oko 200 milijuna kuna, a neki od najvažnijih projekata financirani iz tog izvora su poslovna zona u Mošćenici i Centar novog života na Sajmištu za poduzetnike kojima su poslovni prostori uništeni u potresu. Prihod po stanovniku iz fondova EU u Petrinji je 2787 kuna.

Rijeka je ostvarila prihod po stanovniku iz fondova EU od 1192 kune i udjel od pet posto unutar ukupnog iznosa koji su hrvatski gradovi povukli iz tog izvora u posljednje četiri godine.

- Iz fondova EU dosad je obnovljeno 20 riječkih vrtića i škola, kupljena su i čak 54 nova autobusa Autotroleja, a u planu je nabavka još 37 novih autobusa, otvoren je novi poduzetnički inkubator, ugovorena su sredstva i za poduzetničku zonu Bodulovo - navode u riječkoj gradskoj upravi.

Glavni grad

Glavni grad Hrvatske sudjeluje s 20 posto u ukupno povučenim sredstvima naših gradova iz fondova EU.

Zagreb, sa svojim ustanovama i trgovačkim društvima, u ulozi nositelja ili partnera u ovom trenutku u provedbi ima 295 projekata financiranih iz bespovratnih sredstava Europske unije, čija ukupna vrijednost iznosi više od 4,3 milijarde kuna, iz gotovo svih područja nadležnosti uprave, ustanova i tvrtki grada.

Osim najboljeg grada u povlačenju novca iz fondova EU, danas će biti proglašeni najbolji gradovi u kategorijama kvalitete života, gospodarstva, demografije i mladih te najvećeg napretka u kvaliteti života.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:37