REZULTATI POSLOVANJA

Više cijene nafte i petrokemijski proizvodi donijeli MOL-u dobit u prvom tromjesečju

Čista dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije, prilagođena za promjene vrijednosti zaliha (čista CCS EBITDA) porasla je sedam posto
Sjedište MOL Grupe u Budimpešti
 Ronald Gorsic/Cropix

Mađarska naftna i plinska grupa MOL izvijestila je u petak da je prvo tromjesečje zaključila s dobiti zahvaljujući višim cijenama nafte i petrokemijskom poslovanju dok su joj prihodi pali pod utjecajem smanjene prerade u pandemiji koronavirusa.

Ukupni operativni prihod pao je u prvom tromjesečju šest posto u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem, na 1.116 milijardi forinti.

Čista dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije, prilagođena za promjene vrijednosti zaliha (čista CCS EBITDA) porasla je sedam posto, na 664 milijuna dolara, potaknuta rastom cijena nafte i rekordno visokim petrokemijskim maržama.

Kompanija je prva tri ovogodišnja mjeseca zaključila s neto dobiti od 92,3 milijarde forinti. U istom prošlogodišnjem razdoblju poslovala je s neto gubitkom od 69 milijardi forinti.

U odjelu istraživanja i proizvodnje nafte i plina EBITDA je skočila 66 posto u odnosu na isto prošlogodišnje tromjesečje, na 307 milijuna dolara, potaknuta oporavkom cijena nafte i plina.

U odjelu prerade i prodaje čista CCS EBITDA pala je 14 posto, na 254 milijuna dolara, uslijed smanjenog obujma rafinerijske proizvodnje i marži.

Obujam proizvodnje povećan je šest posto, na 117 tisuća barela dnevno, zahvaljujući proizvodnji u polju u Azerbajdžanu.

Organska kapitalna potrošnja zadržala se na prošlogodišnjoj razini i iznosila je 281 milijun dolara.

MOL očekuje da će ove godine proizvoditi 110 tisuća ekvivalenta barela nafte dnevno, za 10 tisuća barela dnevno manje nego u 2020. godini.

Potvrdili su da u ovoj godini očekuju čistu dobit od oko 2,3 milijarde dolara i organsku kapitalnu potrošnju u rasponu od 1,7 do 1,9 milijardi dolara.

Rezultate je komentirao predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor Zsolt Hernádi: „U prvom smo tromjesečju 2021. ostvarili EBITDA u iznosu većem od 660 milijuna dolara, što predstavlja veliko postignuće s obzirom na situaciju s pandemijom tijekom proteklih nekoliko mjeseci. Taj je snažan učinak rezultat prethodnih strateških inicijativa u kombinaciji s našim otpornim integriranim poslovnim modelom. Posebno mi je drago što vidim dobre rezultate i u petrokemijskom sektoru i u Uslugama kupcima, koji čine dva važna stupa naše transformacijske strategije.

Prije točno godinu dana rekao sam da smo ušli u razdoblje nesigurnosti, ali mi u MOL-u definitivno smo naučili kako se prilagoditi te smo iz krize izašli još jači. S obzirom na cijepljenje i postupno ublažavanje mjera u našoj regiji, imamo razloga za optimizam. Drago mi je da je isplata dividendi nastavljena nakon što je prošle godine bila otkazana, jer dobre rezultate dijelimo s našim ulagačima.

Prvo se tromjesečje pokazalo kao još jedna prekretnica u povijesti Grupe. Objavili smo strategiju „Shape Tomorrow“ 2030+, kojom će se dodatno ubrzati tempo i razmjer naše transformacije kako bismo bili ključni igrač u niskougljičnom, kružnom gospodarstvu u regiji SIE. Uvjeren sam da nam ovi rezultati pružaju snažan temelj na kojem ćemo moći oblikovati gospodarstva sutrašnjice zajedno s našim dionicima.“

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 01:53