VELIKO ISTRAŽIVANJE

Više od 300 uglavnom američkih poduzeća: ‘Ovo su tri najveća problema poslovnog svijeta u Hrvatskoj‘

Ukazali su na temu koja je najviše zaokupljala članove AmChama

Ilustracija za strane radnike

 Goran Mehkek/Cropix

AmCham, najstarija ovdašnja strana komora, koja okuplja više od 330 uglavnom američkih poduzeća, objavio je veliko istraživanje poslovnog okruženja u Hrvatskoj. Većina ispitanika smatra da je poslovanje u 2023. bilo bolje nego u prethodnoj godini, a ukupni osjećaj zadovoljstva poslovanja u Hrvatskoj opisali su kao "prosječan do dobar". Istraživanje je provedeno u razdoblju od 11. prosinca 2023. do 9. veljače 2024. na uzorku od 116 članova uprava domaćih i međunarodnih poduzeća koje posluju u Hrvatskoj.

Pedeset i tri posto ispitanika primjećuje kako su se u posljednjih pet godina poboljšali uvjeti poslovanja, no nešto manje od 50 posto poduzeća dodatno je zapošljavalo, što je nešto manje nego godinu ranije. Porastao je udio poduzeća koja su otpuštala, što je i najavljeno prije godinu dana na istom mjestu, prilikom objave rezultata za 2022.

Rezultati otkrivaju kako je nedostatak odgovarajuće radne snage bio tema koja je najviše zaokupljala članove AmChama u 2023., istaknuo je John Gašparac, prvi dopredsjednik Vijeća upravitelja komore.

- Unatoč dobrim poslovnim rezultatima u 2023. i optimističnim planovima poslovanja, primjetan je rast udjela poduzeća kojima je poslovanje ostalo isto kao i u prethodnoj godini. Kao glavni ograničavajući faktori u poslovanju ističu se nedostatak odgovarajuće radne snage, inflacija i oporezivanje rada - dodala je Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica AmChama Hrvatska.

I u posljednjih pet godina navedeni su isti ograničavajući faktori. Dva uvjerljivo najveća problema za poduzeća bile su, tvrde članovi uprava poduzeća, cijena rada i, paradoksalno, dostupnost i kvaliteta radne snage.

Najveća poboljšanja u razdoblju od pet godina ispitanici vide u povećanoj potražnji za robama i uslugama, mogućnostima trgovinske razmjene kao i uvjetima financiranja.

- Širenje poslovanja planira gotovo 80 posto ispitanika, za razliku od 73 posto u prošlogodišnjem istraživanju. Sedamdeset i dva posto poduzeća planira nova zapošljavanja u sljedeće tri godine, od čega 20 posto njih planira zaposliti više od 20 novih zaposlenika. Manje od četiri posto poduzeća planira smanjiti broj zaposlenika u sljedeće tri godine, što je znatno manje u odnosu na prošlogodišnjih 14 posto - elaborirala je Doko Jelušić.

image

AmCham, Andrea Doko i John Gašparac

Amcham/

Budući da 73 ispitana poduzeća djeluju i u drugim državama srednje i istočne Europe, zanimljivo je kako Hrvatsku vide u komparaciji s regijom.

Kao najveće prednosti Hrvatske u odnosu na države srednjoistočne Europe ispitanici su naveli članstvo u Europskoj uniji, geostrateški položaj i turistički potencijal zemlje. Predstavnici poduzeća kao mane navode ovdašnje malo tržište, sporost administracije i razinu oporezivanja.

Kada je riječ o hrvatskom pravosuđu, 55 posto ispitanika smatra da ono nije imalo nikakav učinak na poslovanje njihovih poduzeća, dok nešto više od njih 37 posto tvrdi kako je sudstvo imalo negativan efekt. Da je imalo blagi pozitivan učinak, smatra tek 5,5 posto ispitanika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 11:38