REZULTAT PRVOG KRUGA

Više od 37 tisuća građana Hrvatske je za trezorce uplatilo 929,4 milijuna eura

U drugom krugu prihvaćene su ponude institucionalnih investitora u iznosu od 97,5 milijuna eura

Ministar financija Marko Primorac

 Nera Simic/Cropix

U prvom krugu upisa trezorskih zapisa više od 37 tisuća građana je za trezorce uplatilo 929,4 milijuna eura, dok su u drugom krugu prihvaćene ponude institucionalnih investitora u iznosu od 97,5 milijuna eura, izvijestio je u utorak ministar financija Marko Primorac.

Primorac je na konferenciji za medije u Banskim dvorima ocijenio da je izdanje bilo poprilično dobro, a interes građana iznad svih očekivanja, pri čemu su pokazali da vjeruju u državu i fiskalnu stabilnost njenih javnih financija.

Tako je kroz tri izdanja vrijednosnih papira države koje su mogli kupiti građani, što uključuje i trezorce iz lanjskog studenog te obveznice iz ožujka prošle godine, konvertirano oko šest posto ukupnog portfelja javnog duga u "ruke" građana, istaknuo je ministar.

Građani su u ovom krugu za trezorce ukupno uplatili 929,4 milijuna eura, od čega se 221 milijun eura odnosi na "tromjesečni" trezorac", a 708 milijuna eura za trezorski zapis s rokom dospijeća od 364 dana.

Naime, upis trezorskih zapisa za građane započeo je 19. veljače i trajao je do 26. veljače, a omogućeno im je ulaganje u trezorce ročnosti od 91 dana, čime se prvotno planiralo prikupiti 250 milijuna eura, te od 364 dana, uz ciljani nominalni iznos od 300 milijuna eura. Datum izdanja trezorskih zapisa bit će 29. veljače, minimalni iznos upisa po ulagatelju iznosi 1.000 eura, godišnji prinos za trezorce ročnosti od tri mjeseca iznosi 3,75 posto, a onih od godinu dana 3,65 posto.

Trezorci su se kupovali uz popust, pa je minimalni iznos ulaganja za jedan "tromjesečni" trezorski zapis iznosio 990,74 eura, odnosno 964,88 eura za onaj s dospijećem od godinu dana. Tako, građani će po dospijeću dobiti tisuću eura za jedan zapis, što znači da će na jednom trezorskom zapisu ročnosti tri mjeseca moći zaraditi 9,26 eura, a na onom kojem je dospijeće za godinu dana 35,12 eura. Datum dospijeća za tromjesečni trezorac je 30. svibnja ove godine, a za onaj od ročnosti 364 dana 27. veljače 2025. godine.

Prihvatit će se sve uplate građana

Interes građana je dakle značajno premašio prvotno ciljane iznose, no Primorac je istaknuo da će država prihvatiti sve trezorce koje su građani uplatili.

Institucionalni upis je održan u utorak, interes institucionalnih ulagača je također bio značajan, koji su za trezorske zapise s rokom dospijeća 91 dan iskazali interes od 107,5 milijuna eura, Ministarstvo financija je odlučilo prihvatiti ponude u visini 47,5 milijuna eura, a uz prinos od 3,70 posto. Što se tiče trezoraca od 364 dana, iskazani interes je dosegnuo 255,9 milijuna eura, prihvaćeno je 50 milijuna eura, uz prinos 3,50 posto.

Dakle, prinosi koji su ostvarili institucionalni investitori su nešto niži od onih koji su ponuđeni građanima, napomenuo je ministar, koji je dodao i da su mnogi građani iskoristili mogućnost upisa trezoraca putem platforme e-Riznica.

Republika Hrvatska zastupana po Ministarstvu financija zaključila je tako "narodno" izdanje trezorskih zapisa u ukupnom nominalnom iznosu od 1,05 milijardi eura, pri čemu 784,1 milijun eura s rokom dospijeća 27. veljače 2025., a 270,6 milijuna eura s dospijećem 30. svibnja 2024. godine.

S obzirom da nije postojao gornji limit za ulaganje građana, novinari su ministra pitali i zna li se koja je bila najveća pojedinačna uplata za trezorce. Uz napomenu da još nema detaljne podatke o samoj strukturi malih ulagača, rekao je da medijan po obje ročnosti iznosi deset trezorskih zapisa, što znači da je pola građana upisalo manje, a njih pola više od deset trezoraca.

Rekao je da ne vidi ništa sporno u tome ako su neki ulagači uložili i primjerice milijun eura. Smatra da je bolje isplatiti prinose nekom građaninu koji raspolaže i takvim pozamašnim iznosima, nego nekom stranom vjerovniku.

Ponovio je da će država već u ožujku izdati i novu "narodnu" obveznicu za građane, ići će se s "nešto duljim" rokom dospijeća, a o iznosu izdanja će se znati na vrijeme. Također, država će u ožujku ići i s jednim međunarodnom zaduženjem, koje će s obzirom na iskazani interes građana u ovom krugu trezoraca biti nešto manje od prvotno planiranog, napomenuo je Primorac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 02:37