Kakva je situacija na terenu

Više se ne traže otvoreni uredski prostori, pomama je za fleksibilnim

Vincent Vallois ne očekuje da će novi trendovi na tržištu dovesti do smanjenja potražnje za uredima
 Bozidar Vukicevic/Cropix

Na portalu uredinfo.com.hr, koji se bavi oglašavanjem poslovnih prostora, trenutačno se nudi više od 100-tinjak oglasa za urede A i B klase, "za zelene poslovne zgrade, instant urede, sublease te maloprodajni prostor za najam.

Klijenti su im brojni, uključujući Regus i Importane galeriju, a njihov je posao spajanje vlasnika poslovnih prostora, poslovnih zgrada s osobama/tvrtkama koje potražuju poslovni prostor za unajmljivanje.

Uredinfo, ukratko, pomaže vlasnicima nekretnina povećati okupiranost kroz brendiranje i komunikaciju. Ono što primjećuju kao promjenu posljednjih godinu dana jest manja potražnja za otvorenim uredskim prostorima i povećan interes za fleksibilnijim uredima, tako da jedna prostorna cjelina ima više svrha i načina korištenja tog prostora, a uključuju različite sadržaje, namijenjene druženju, igri ili vježbanju tijekom pauze od rada. Neke tvrtke već nude takve prostore, a oni koji unajmljuju prostor često angažiraju i dizajnera koji ga prilagođava njihovim potrebama.

Procjena

Ovaj hrvatski portal dio je digitalne mađarske tvrtke Online Real Assets koja se bavi najmom poslovnih prostora u devet zemalja. To su Mađarska, Hrvatska, Srbija, Rumunjska, Austrija, Češka, Velika Britanija, Poljska i Slovačka. Vincent Vallois, suosnivač i glavni direktor tvrtke, ne očekuje da će novi trendovi na tržištu dovesti do smanjenja potražnje za uredima. Procjenjuje se da će oko 25 posto onih koji su tijekom pandemije radili kod kuće tako i nastaviti, a ostali će se vratiti jer "ljudima nedostaju uredi".

Briga o optimizaciji

Ipak, dodaje kako se organizacija uredskog prostora promišlja znatno drukčije, pri čemu se posebno vodi briga o optimizaciji radnog prostora i njegovoj fleksibilnosti.

Na pitanje je li tvrtka koju vodi osjetila promjene na poslovnim rezultatima, ističe da nema bitnije promjene jer se bave prodajom različitih proizvoda.

"Dok neki klijenti čekaju ili su zamrznuli poslovanje, drugi su iskoristili priliku i unose promjene, imaju nove projekte, događaju se nove stvari", pojašnjava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:49