KREĆE STEČAJ?

Visoki trgovački sud odbio žalbu Brodosplita, iz tvrtke kažu da ne odustaju od brodogradnje

Stečaj se može izbjeći deblokadom računa Brodosplita za što je potrebno izvršiti uplatu u iznosu od 50 milijuna kuna

Brodosplit

 Tom Dubravec/CROPIX

Visoki trgovački sud je, doduše zasad neslužbeno, očito potvrdio rješenje Trgovačkog suda u Splitu koji je uvažio mišljenje povjerenika predstečajne nagodbe Brodosplita Mate Puljića i obustavio predstečajni postupak Brodosplita.

To znači da je odbijena žalba Brodosplita tako da Brodosplit umjesto nastavka predstečajnog postupka čeka otvaranje stečaja ukoliko u nekom kraćem roku ne deblokira račun.

Podsjetimo, Mate Puljić je Trgovačkom sudu prijavio nepotrebna plaćanja, kao što je plaćanje odvjetničkog društva za pravno zastupanje i neka avansna plaćanja, čime su prekršene odredbe Stečajnog zakona i prema proceduri, sud je odustao od nagodbe i predložio stečaj.

Prije otvaranja stečaja trebalo bi se održati još jedno ročište. Doduše, stečaj se može izbjeći deblokadom računa Brodosplita za što je potrebno izvršiti uplatu u iznosu od 50 milijuna kuna. Nakon toga bi mogao biti ponovno pokrenut predstečajni postupak, a u idealnijoj opciji, ukoliko bi se osiguralo financiranje, moglo bi se nastaviti čak i normalno poslovanje.

Potvrdu o odbijanju njihove žalbe iz Brodosplita nismo dobili. Vjerojatno iz razloga što im još ništa nije službeno uručeno. Brodosplitov glasnogovornik Josip Jurišić nam je s obzirom na trenutačnu situaciju dao dosta optimističan odgovor.

- Ne odustajemo od brodogradnje. Gašenje brodogradnje u Splitu nije nam opcija jer smo dokazali da možemo profitabilno i kvalitetno graditi najmodernije brodove visoke dodane vrijednosti te ćemo se i dalje boriti za opstanak brodogradnje u Hrvatskoj. Nakon više sile zbog uvedenih sankcija i nemogućnosti daljnjeg financiranja, radimo na refinanciranju i normalizaciji te nam je plan za 2023. godinu krenuti normalno gdje smo stali kad su počele sankcije i financiranja gradnji preko noći ukinuta‘, rekao je Josip Jurišić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 12:18