ZELENA TRANSFORMACIJA

Vjetroelektrana Ljubač isporučivat će struju za 30.000 domova

Grupa Petrol najavljuje da će od 2021. do 2025. u preobrazbu uložiti 698 mil. eura

Vjetroelektrana Ljubač

 Niksa Stipanicev/Cropix

Vjetroelektrana Ljubač s godišnjom proizvodnjom od 96 gigavatsati električne energije, što je dovoljno za napajanje oko 30.000 kućanstava, jučer je počela s radom, priopćila je kompanija Petrol, u čijem je vjetroelektrana vlasništvu.

- Službeni početak rada vjetroelektrane Ljubač važna je prekretnica Grupe Petrol u području proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije, pomoću koje želi postati integrirani partner u energetskoj tranziciji i u Hrvatskoj - ističu u Petrolu, podsjećajući da je VE Ljubač drugi vjetropark koji su instalirali u Hrvatskoj.

Prvi je, navode, VE Glunča blizu Šibenika, s devet turbina od kojih svaka donosi 2,3 megavatsata nazivne snage, što je dovoljno za 15.000 prosječnih kućanstava.

Investicije u solare

Vjetroelektrana Ljubač sastoji se od devet vjetroagregata, odnosno turbina Nordex, nazivne snage 3,6 megavata, sa zajedničkom instaliranom snagom od 32,4 megavata. U Petrolu skreću pozornost na to da su u pripremi investicije u solarne elektrane također na području Knina.

image

Nada Drobne Popović, predsjednica uprave Petrola i državni tajnik Ivo Milatić

Niksa Stipanicev/Cropix

- Radi se o trima velikim solarnim elektranama ukupne instalirane snage 22 megavata s očekivanom proizvodnjom električne energije od 29 gigavatsati.

Solarne elektrane, čija je ukupna vrijednost investicije procijenjena na 17 milijuna eura, električnu energiju počet će proizvoditi 2023. - najavljuju gabarite investicije u solare kod Knina u Petrolu.

U okviru Grupe Petrol, napominje se u priopćenju u povodu početka rada VE Ljubač, trenutačno rade dvije vjetroelektrane, 30 manjih solarnih elektrana i šest manjih hidroelektrana.

Većinu projekata proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije, Petrol, prema istome izvoru, provodi uglavnom u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i u Srbiji, gdje je velik prirodni potencijal vjetra, sunca i vode.

Grupa Petrol imala je krajem 2021. godine ukupnu instaliranu snagu za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora od 68,9 megavata, a do 2025. žele razvojem i provođenjem projekata proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, kako za vlastite potrebe tako i za prodaju, premašiti 160 megavata instalirane snage.

Više punionica

- Većina naših dosadašnjih investicija u obnovljive izvore energije usmjerena je na hrvatsko tržište, koje je strateško za Grupu Petrol - poručila je u povodu početka rada vjetroelektrane Ljubač kod Knina predsjednica Uprave Petrola Nada Drobne Popović, izražavajući zahvalnost lokalnim vlastima na suradnji u pripremi i na prihvatu te investicije.

Grupa Petrol najavljuje da će u razdoblju od 2021. do 2025. za investicije u energetsku tranziciju namijeniti 35 posto ukupnog investicijskog potencijala u iznosu od 698 milijuna eura, od čega, napominju, najveći dio za investicije u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora. Dio investicija ići će i u povećanje broja punionica za električne automobile u Hrvatskoj s postojećih 130 na 370.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 22:05