REPORT GOJKA DRLJAČE

Vlada oživljava ideju velikih privatizacija, Marić: ‘Strateške stvari ostaju u našim rukama, a ostalo ćemo analizirati‘

Marić je komentirao kako vide pozitivne učinke poreznog rasterećenja kod poreza na dohodak i poreza na dobit
Zdravko Marić, ministar financija
 Goran Mehkek/Cropix

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić dao je intervju za SeeNews u kojem je konstatirao kako će Hrvatska već sljedeće godine vratiti deficit proračuna u okvire od 3 posto koje postavlja Maastrichtski sporazum. Inače, i pored toga što je proračunski deficit ranije projiciran na 3,8 posto, sada se očekuje kako bi on mogao ići i iznad 4 posto.

U intervjuu Marić najavljuje gospodarski rast viši od 7 posto, što će svakako pripomoći obuzdavanju deficita, kao i smanjivanju javnog duga. Trenutačno se javni dug smanjuje po stopi 2-2,2 postotna poena, dok bi se u sljedeće 3 godine prosječno mogao smanjivati 3,3 postotna poena.

Marić je komentirao kako vide pozitivne učinke poreznog rasterećenja kod poreza na dohodak i poreza na dobit. U prvoj smo godini, naglasio je Marić, smanjenja korporativnog poreza imali više prihode nego u prethodnoj godini. Planiraju nastaviti sa smanjenjem poreznog opterećenja, ali tek trebaju utvrditi hoće li imati dovoljno manevarskog prostora, što ovisi o troškovnoj strani. Ključni izazovi održivosti hrvatskih javnih financija i dalje su mirovinski i zdravstveni sustav. U tom kontekstu Marić je poručio kako će Vlada iznova staviti naglasak na prodaju državne imovine i privatizaciju. Počet će s prodajom manjinskih državnih udjela s ciljem čišćenja vlasničkog portfelja, ali, nada se Marić, trebalo bi doći i do potencijalne prodaje većih kompanija u državnom vlasništvu. To je prvi put nakon dužeg vremena da je netko iz državnog vrha pokazao ambicioznost kad je u pitanju privatizacija. Upitan kad misli da bi moglo doći do privatizacije jer je do sada Vlada nije uspjela provesti, Marić je komentirao:

„Nismo imali moći prodati išta niti u 2016. niti u 2021.. Ipak, vjerujemo kako uvođenje nekog oblika privatnog kapitala može doprinijeti takozvanim skrivenim rezervama u državnim poduzećima, kao i korporativnom menadžmentu. Kad to unaprijedite, vrijednost kompanije i njenog doprinosa ekonomskoj situaciji se povećavaju. Na kraju dana odluke iz privatizacijskog područja su političke. One će biti pomno analizirane… Nekoliko je segmenata naše ekonomije koje ćemo tretirati kao strateške, kao što su vode, šume i slično, i u tom će dijelu državna poduzeća ostati u Vladinim rukama. Svi ostali su o različitim razvojima koji se mogu dogoditi“.

Iz Marićevog intervjua vidljivo je kako još nema ni analiza niti odluka po pitanju mogućih velikih privatizacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:50