Novi zakoni

Vlada pripremila skoro 200 milijuna kuna za otoke, planine i potpomognuta područja

Ministarstvo regionalnog razvoja i europskih fondova pripremilo je tri nova nacrta zakona
Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i ministrica regionalnog razvoja i europskih fondova Gabrijela Žalac
 Bruno Konjević / HANZA MEDIA

Na današnjoj sjednici Vlade, ministrica regionalnog razvoja Gabrijela Žalac predstavila je zakonske prijedloge za razvoj potpomognutih i brdsko-planinskih područja, kao i za razvoj otoka, ukupne vrijednosti 200 milijuna kuna.

Tijekom mandata ove Vlade, u regionalni je razvoj uloženo ukupno 833,5 milijuna kuna, dok je za 2019. godinu osigurano dodatnih 434 milijuna kuna, naglasila je Žalac. Poreznom reformom i Zakonom o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave, Ministarstvo financija se u potpunosti odreklo poreza na dohodak u korist proračuna jedinica lokalne samouprave. Upravo zato, lokalna će uprava na potpomognutim područjima ostvariti prihod od 483,5 milijuna kuna, dok će na brdsko-planinskim područjima ostvariti prihod od 35,4 milijuna kuna.

Zakonskim prijedlogom za razvoj brdsko-planinskog područja, obuhvaćene su i nove odredbe koje podrazumijevaju posebno osmišljen programski paket te fond za razvoj regije, ali i investiranje u razvoj “hrvatskog gorskog proizvoda” i uvođenje posebnih kriterija za odabir i poticanje projekata brdsko-planinskog područja. Također, zakonskim će se prijedlogom pokušati potaknuti i održiva proizvodnja i potrošnja putem korištenja zelenih i održivih mjerila u postupku javne nabave.

S obzirom na to da do sada nije postojala jasno definirana struktura alokacije državnog novca, već se u to područje ulagalo isključivo izdvajanjem 10 posto poreza na za jedinice lokalne samouprave, Ministarstvo za regionalni razvoj i fondove Europske unije je po prvi puta osiguralo 20 milijuna kuna isključivo za tu namjenu.

Nacrtom prijedloga Zakona o otocima, predstavit će se novi modeli razvrstavanja hrvatskih otoka, strateškog planiranja te mjere za poticanje održivog razvoja, kao i proširivanje uporabne funkcije Otočne iskaznice koja bi žiteljima hrvatskih otoka trebala dodatno olakšati svakodnevicu. Za tu je mjeru regionalnog razvoja u proračunu ministarstva osigurano ukupno 94 milijuna kuna.

Potpomognutim je područjima ministarstvo u svom proračunu predvidjelo 85 milijuna kuna, za programski paket razvoja, specijalizirani fond te posebno osmišljene kriterije pri odabiru projekata za financiranje. Kao i u prethodnim zakonskim prijedlozima, veliki će se fokus staviti i na održive proizvodnje te korištenje zelenih mjerila u postupku javne nabave.

Za potpomognuta će područja biti osmišljen i poseban zakonski prijedlog koji će ponuditi rješenje za stambeno zbrinjavanje žitelja. Naime, novim će se zakonskim prijedlogom proširiti teritorijalna nadležnost jedinica lokalnih samouprava s dosadašnjih 185 na 336. Također, stambeno će se zbrinjavanje omogućiti darovanjem građanskog materijala za popravak, izgradnju ili nadogradnju stambene jedinice te davanjem i otkupom stambenih jedinica koje su u državnom vlasništvu na korištenje potrebitima uz povoljniju naknadu za korištenje. Valja napomenuti kako će prioritet za stambeno zbrinjavanje biti ponuđen žrtvama obiteljskog nasilja i prirodnih katastrofa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:08