Proračunske zalihe

Vlada spašava Croatia Airlines, ministar Marić: 'To je važno za turizam'

Vlada spašava Croatia Airlines iz proračuna, za razliku od slovenskog Adria Airwaysa i britanskog turoperatora Thomasa Cooka
Zdravko Marić
 Srdjan Vrancic / CROPIX

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izjavio je u četvrtak nakon Vladine sjednice kako odluka o sanaciji Croatia Airlinesa nije samo ekonomska, ali kako za nju postoje i ekonomski temelji, uz ostalo zbog značaja domaćeg avioprijevoznika za turizam.

Upitan zašto Vlada spašava Croatia Airlines iz proračuna, za razliku od slovenskog Adria Airwaysa i britanskog turoperatora Thomasa Cooka koji ne mogu računati na tu vrstu potpore, Marić je rekao kako je to "legitimno pitanje prema kojemu se treba odgovorno odnositi i postupati".

"Nisam sretan ni zadovoljan kad do ovakvih situacija dođe, jer do tog trenutka nitko puno ne propitkuje niti analizira, nego, kada dođemo u ovakvu situaciju, tada je u pravilu 5 do 12, nerijetko čak 12 i 5", rekao je Marić.

U slučaju Croatia Airlinesa poznata je njegova velika uloga u turizmu i povezanosti Hrvatske s inozemstvom, kaže Marić, ocjenjujući da ta kompanija i hrvatske zračne luke imaju velik potencijal.

Na pitanje novinara je li odluka o pomoći Croatia Airlinesu samo ekonomska ili i politička, odgovorio je da, kada se nekoga sanira na bilo koji način, ne može se govoriti isključivo o ekonomskim kriterijima, ali da u konkretnom slučaju i ekonomski kriterij govori u prilog održanja nacionalnog zračnog operatera.

No, ne treba zanemariti ni činjenicu da je u proteklo vrijeme bilo dosta izazovnih situacija za avioprijevoznike, dodao je Marić.

Vlada je u četvrtak odobrila Croatia Airlinesu 100 milijuna kuna iz proračunske zalihe, u sklopu osiguranja preduvjeta za dokapitalizaciju kroz stabilizaciju poslovanja domaćega avioprijevoznika.

Riječ je o provedbi prošlotjedne Vladine odluke, odnosno uplati prvoga dijela predujma u korist nacionalnog zračnog prijevoznika od 250 milijuna kuna za stabilizaciju poslovanja prije dokapitalizacije. Isplata je predviđena u dva obroka - najmanje 100 milijuna kuna u 2019. godini i na to se odnosi današnja odluka, a preostali iznos do 250 milijuna kuna u 2020. godini.

Premijer Andrej Plenković rekao je kako očekuje konsolidaciju kompanije, kako bi bila spremna za nove iskorake, "vodeći računa o novim partnerstvima koja su nužna".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:19